• Informacje na temat:

    sos z dzemu malinowego

Przepisy na temat: sos z dzemu malinowego
  • Składniki: chleb tostowy, ser żółty, rodzynki, dżem ewentualnie sos malinowy.

  • Serniki z owocową polewą

    ...w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.  4. Polewa owocowa na karmelu: stop 4 łyżki cukru. Dolej 2/3 szkl. soku malinowego, wsyp drugi cukier waniliowy. Gotuj 5 minut. Wymieszaj ze śliwkami i malinami. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień. Gotuj 7-10 minut, aż owoce rozgotują się. Zmiksuj je na gładko wraz z sosem karmelowym i przetrzyj...

  • Dieta prawie bez cukru

    ..., często jedzonych przez dzieci produktach: parówkach, wędlinach, serach, sosach. Dużo zdrowsze będą domowe pasty, plasterki pieczonego mięsa, kawałki ryby, pasztety warzywne. Ilość cukru w produktach...

  • Samo zdrowie na talerzu

    ..., wtedy wrzątek będzie wolniej parować, a warzywa będą dusić się we własnym sosie. Serwuj od razu po ugotowaniu, gdyż jarzynka przetrzymywana w wodzie szybko traci cenne sole mineralne. Tuż przed podaniem(...) bogate w żelazo, ale i w miarę lekkostrawne. A jeśli do dania dorzucisz jeszcze porcję kiszonej kapusty, poprawi ona wchłanianie cennego składnika z kaszy gryczanej. Makaron z sosem pomidorowym Kto...

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Rolada z ciasta francuskiego z nadzieniem kapuściano-ryżowym i sosem holenderskim Składniki na 4-6 porcji: - opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270g), - 125 g ryżu basmati, - sól, - cebula, - mała główka kapusty, - 4 łyżki oleju, - gałka muszkatołowa, - 200 g pieczarek, - 6 gałązek koperku, - łyżka jasnej bazy do sosów, - żółtko, - 3 łyżki śmietany Przygotowanie: Ciasto francuskie rozmrozić...

Artykuły na temat: sos z dzemu malinowego
  • Dobre bo domowe

    Musiałam dopiero przyjechać do Warszawy, w odległym już 1983 roku, by zobaczyć, jak powstaje dżem. We Włoszech dżemy oczywiście się jada, ale kupione. Wyjątkiem jest sos z pomidorów, który każda Włoszka robi sama według przepisu przekazywanego przez pokolenia.  Wcześniej te słodkie przetwory na dobrą sprawę istniały tylko w brytyjskiej połowie mojej świadomości, bo oczywiście nie ma angielskiego...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Klejnoty stołu

    ...mielonego 12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta Souflaki z kurczaka z sosem tymiankowo-granatowym   Składniki: 6 ząbków czosnku Pół ogórka(...) pozostałego na patelni tłuszczu wlać sok z granatów, zagotować, dodać ziarenka Mięso podawać z sosem z granatów, do tego sałatę z tzatziki i pomidorkami. Czas przygotowania 45 minut Jedna...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Weź się za wołowinę!

    ...miękkości. Dodaj sól i pieprz oraz pokrojone warzywa i gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie.   W rondlu przesmaż pokrojone w cząstki pieczarki zalej je winem, chwile podduś i dodaj sos demi glace. Dodaj osączone policzki i podduś mięso w sosie do momentu, aż sos zgęstnieje i zacznie przyklejać się do policzków. Na talerzu rozlej lustro sosu na tym ułóż warzywa z wywaru i puree ziemniaczane...

  • Czym byłoby lato bez malin i jeżyn? Wędrówki po lesie i zbieranie tych pachnących owoców to jedna z wakacyjnych przyjemności, które mają same zalety . Fot. 123RF/Picsel Jeżyny znane były ludziom od najdawniejszych czasów - traktowano je jako lek, surowiec na smaczny dżem, produkowano też z ich korzeni barwnik. Owidiusz wspominał o nich w "Metamorfozach", a Pliniusz Starszy opisywał ich działanie lecznicze. Głównie rosły dziko, ponieważ rozrastały się w szybkim tempie i traktowano je jako...

  • Dobre czy złe dla dziecka?

    Czy dla dziecka dobry jest czosnek, a śmietana jest niezdrowa? Sprawdź, co tak naprawdę możesz podawać maluchowi.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Słodki Dzień Dziecka

    ...truskawek, sos truskawkowy, łyżeczka żelatyny, 1/2 tabliczki ciemnej czekolady lub polewa czekoladowa, tłuszcz i mąka albo papilotki do formy 1. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, osusz i usuń(...) ją z sosem truskawkowym. Gdy zacznie tężeć, udekoruj nim schłodzone muffinki. Odstaw w chłodne miejsce, aby wierzch każdej biedronki dobrze zastygł. 4. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej (naczynie...

  • W trzecim odcinku "Bake off - Ale ciacho!" Marcin zaprezentował przepis na nieco inną karpatkę. Ciasto parzone125 ml wody 125 ml mleka125 g masłaszczypta soli150 g mąki pszennej5 średnich jaj (rozmiar M) Krem muślinowy waniliowy375 ml mleka1 laska wanilii65 g cukru3 żółtka1½ łyżki mąki ziemniaczanej1½ łyżki mąki pszennej150 g masła (w temperaturze pokojowej)50 g orzechów laskowych Krem muślinowy malinowy300 g malin (mogą być mrożone)100 ml mleka65 g cukru3 żółtka1½ łyżki mąki ziemniaczanej1½...