• Informacje na temat:

    sos z boczku

Przepisy na temat: sos z boczku
  • Kuleczki w kołnierzykach z boczku

    ...ziół prowansalskich. Ziemniaki wyjmij, chwilę przestudź. Żółty ser pokrój w plasterki, a następnie na paseczki nieco węższe niż plasterki boczku.  3. Każdy ziemniak owiń serem i boczkiem. Ułóż w żaroodpornej formie. Posmaruj aromatyzowaną oliwą. Podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temp. 200 st. Piecz ok. 20 minut, aż boczek stanie się rumiany i chrupiący. Jako dodatek podaj sos...

  • Skrzydełka na ostro z plastrami boczku

    ...plastrami boczku, piecz w temp. 180°C przez 40 minut.  2. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Gdy zamienisz je na mango - owoc obierz, usuń pestkę i pokrój w grubą kostkę. Dymkę pokrój w drobną kostkę. Na maśle klarowanym podduś cebulę z solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodaj pomidory (lub mango), podsmaż aż puszczą sok. Dodaj sos chilli, całość...

  • Mielone w boczku z sosem grzybowym

    ... 1.  Ziemniaki dokładnie umyć i gotować 20 minut. Pieczarki oczyścić, poprzekrawać na połówki. 2.  Bułkę tartą wymieszać z 6 łyżkami wody. W misce zmieszać mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę, jajko i musztardę, dodać bułkę, doprawić solą i pieprzem. Uformować 4 frykadelki i zawinąć je w plastry boczku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć frykadelki ok. 8 minut, obracając...

  • Zawijańce w boczku

    Sposób przygotowania 1. Mięso umyj i osusz. Pokrój na 8-10 porcji i rozbij je na dość cienkie kotlety. Natrzyj mięso solą i pieprzem, odłóż.  2. Marchewki obierz i umyj. Wrzuć na osolony wrzątek, po 1 minucie dodaj fasolkę. Ugotuj na półtwardo, osącz. Marchewki pokrój na długie słupki. Na patelni rozpuść ma - sło z miodem, octem, sosem, papryką i chili. Włóż marchewki. Smaż 2-3 minuty...

  • ​Pstrąg w boczku pieczony w folii

    ...się zrumienił). Pieczoną rybę ułóż na półmisku, udekoruj ćwiartkami cytryny. Rybę w boczku podawaj z ryżem, sosem czosnkowo-śmietanowym, świeżymi pomidorami, posyp ją też ulubioną zieleniną, np(...)Składniki na dwie porcje 2 małe pstrągi (po ok. 35 dag), sól, 4 plastry boczku wędzonego, 4 plasterki cytryny, sok wyciśnięty z jednej cytryny, świeżo mielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki świeżej...

  • Szaszłyki mięsno-warzywne z sosem czosnkowym

    Składniki: 300g mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) lub drobiowego 3 średnie cebule 2 papryki       10 średnich pieczarek       150g boczku wędzonego        1/4 szklanki oleju      3-4 łyżki sosu sojowego       sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku majeranek, czosnek granulowany sos czosnkowy np. Premium Tarsmak 1. Mięso, boczek i paprykę pokroić na...

  • Banany w boczku

    Składniki na 4 porcje: 3 banany 12 plastrów boczku wędzonego 2 łyżki oleju seler naciowy do dekoracji sos chili  Przygotowanie:   Banany obrać, każdego pokroić na 4 części, każdy kawałek zawinąć w plasterek boczku, spiąć wykałaczką i usmażyć na oleju na chrupko. Serwować na półmisku wraz z sosem chili. Dekorować selerem.

  • Makaron w sosie podgrzybkowym

    Składniki: 40 dag makaronu 50 dag podgrzybków 10 dag wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 i 1/3 szkl. śmietany kremówki 5 łyżek startego żółtego sera sól(...) czym zmniejsz płomień i gotuj makaron jeszcze około 8 minut. Sos grzybowy przypraw solą i pieprzem. Makaron odcedź, osącz, wymieszaj z sosem. Posyp serem.

  • Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym

    Przygotowane w ten sposób jajko to wprost doskonały dodatek do chrupiącego pieczywa z szynką, który wyśmienicie smakuje w towarzystwie kremowych sosów.

  • Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim

    ...boczku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszać całość. Wydrążone ziemniaki wypełniamy nadzieniem, składamy połówki  i dokładnie owijamy je w podwójną folię aluminiową. 3. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w żarze do miękkości (około 45-50 minut).  Upieczone ziemniaki obficie posypujemy szczypiorkiem i podajemy z sosem tatarskim.

Artykuły na temat: sos z boczku
  • Pierś w sosie serowym

    ...1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na 6 części i każdą owijamy paskiem wędzonego boczku. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Tusza indycza w sosie grzybowym

    Warzywa z włoszczyzny obierz, pokrój na kawałki. Indyka natrzyj solą i pieprzem. Skrzydła włóż pod tuszkę, zepnij wykałaczkami. Nogi zwiąż mocną nicią. Pierś indyka przykryj plasterkami boczku. Ułóż w brytfance i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 2,5 do 3 godzin. Po ok. 30 minutach dodaj włoszczyznę. W czasie pieczenia podlej tuszkę 3/4 szklanki wody, od czasu do czasu polewaj sosem...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Szparagi z sosem pleśniowym i boczkiem

    Składniki: pęczek białych szparagów, 2 ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny, 10 dag sera pleśniowego typu Lazur, 10 dag boczku wędzonego, 2 łyżeczki soli, łyżka masła, 3 łyżki mleka Przygotowanie(...) ogniu. W rondlu rozpuść masło i podduś na nim pokrojony w kostkę boczek. Wrzuć pokrojony ser i wlej mleko. Całość delikatnie mieszaj, aż ser się roztopi i powstanie gładki sos. Szparagi odcedź, wyłóż na...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Mielone w boczku z sosem grzybowym i zasmażanymi ziemniaczkami

    ... 1.  Ziemniaki dokładnie umyć i gotować 20 minut. Pieczarki oczyścić, poprzekrawać na połówki. 2.  Bułkę tartą wymieszać z 6 łyżkami wody. W misce zmieszać mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę, jajko i musztardę, dodać bułkę, doprawić solą i pieprzem. Uformować 4 frykadelki i zawinąć je w plastry boczku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć frykadelki ok. 8 minut, obracając...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Ziemniaki zawijane w boczku z papryką

    ...10-15 minut polewać ziemniaki sosem powstałym z połączenia oleju i tłuszczu z boczku. 4. Danie podajemy na ciepło. Doskonale smakuje np. z sosem czosnkowym. Czas przygotowania: 60 min...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

Wideo na temat: sos z boczku
  • Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepis

    z puszki. Drobna, ugotowana, ale nie rozpadająca się fasolka skąpana w wybornym pomidorowym sosie ze sporym dodatkiem boczku i kiełbasy - to idealna propozycja na obiad! Zobaczcie nasz szybki przepis na

  • Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepis

    z puszki. Drobna, ugotowana, ale nie rozpadająca się fasolka skąpana w wybornym pomidorowym sosie ze sporym dodatkiem boczku i kiełbasy - to idealna propozycja na obiad! Zobaczcie nasz szybki przepis na

  • Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepis

    z puszki. Drobna, ugotowana, ale nie rozpadająca się fasolka skąpana w wybornym pomidorowym sosie ze sporym dodatkiem boczku i kiełbasy - to idealna propozycja na obiad! Zobaczcie nasz szybki przepis na