• Informacje na temat:

    sos śmietanowy do makaronu

Przepisy na temat: sos śmietanowy do makaronu
  • Cztery sposoby na makaron

    ...makaronem penne. Sos śmietanowy z porami 1. Oczyść 3 duże pory, opłucz je i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć pory i smaż je 1-2 minuty. Potem oprósz 3 łyżkami mąki, krótko zasmaż. Dolej po 200 ml bulionu i śmietany kremówki. Mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go do smaku solą i białym pieprzem. 2. Jeśli lubisz, możesz dodać także zielony groszek z puszki...

Artykuły na temat: sos śmietanowy do makaronu
  • Kuchnia kryzysowa: Zapiekanka

    Może być na bazie ziemniaków, ryżu, makaronu, a nawet czerstwego chleba. Zapiekanka daje pole do popisu każdej kreatywnej i oszczędnej gospodyni. Zrobisz ją z tego, co znajdziesz w lodówce. Oto kilka inspiracji.

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • Zapiekanka resztówka

    ...ziemniaków, cienko posmaruj sosem śmietanowym. Na tym umieść warstwę cebuli wymieszanej z połową posiekanej natki, posyp częścią startego sera, przykryj ziemniakami, ponownie posmaruj sosem śmietanowym. Na tym umieść grzyby, trochę sera, ziemniaki, sos śmietanowy, ogórki i ziemniaki. Posyp resztą sera, zalej pozostałym sosem. Zapiekaj około 30 minut w temp. 200°C. Gotową zapiekankę posyp resztą...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Obiad z mrożonki

    ...starty ser śmietanowy. Gdy się rozpuści, doprawić zupę solą i pieprzem, wrzucić odłożone różyczki brokuła i tortellini - podgrzać. Zupę posypać posiekaną natką pietruszki. Serwować w ogrzanych miseczkach(...) bazylii, 4 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka mleka, 3 jajka, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sos pomidorowy 1. Liście świeżego szpinaku opłukać pod bieżącą wodą, otrząsnąć z jej...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Fot. www.barillastudio.it Przede wszystkim dlatego, że z przyzwyczajenia popełniamy wiele istotnych błędów. Oto 5 największych mitów. Gotowanie w zbyt małym naczyniu Zbyt mały garnek, a co za tym idzie śladowa ilość wody do gotowania, to murowana recepta na sklejony makaron, który w efekcie końcowym...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do przygotowania dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest....