• Informacje na temat:

    sos słodki kwaśny do słoików

Przepisy na temat: sos słodki kwaśny do słoików
  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...sos słodko-kwaśny. Wymieszać i trzymać na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Naleśniki napełniać wystudzonym farszem, posypanym drobno posiekaną natką pietruszki. Zawiązywać łodyżkami szczypiorku. Czas(...)Spaghetti z sosem z mięsa mielonego Składniki na 4 porcje - cebula, - ząbek czosnku, - 200 g marchewki, - 4 łodygi selera naciowego, - 400 g spaghetti, - sól, - łyżka oleju, - 300 g mieszanego...

Artykuły na temat: sos słodki kwaśny do słoików
  • Zapomniany agrest

    Najbardziej lubimy agrest w pełni dojrzały. Jest wtedy słodki jak miód i stanowi smakowitą przekąskę. Ale swoich amatorów ma też agrest wpół dojrzały - kwaśny, z twardą skórką. Idealnie nadaje się do(...) z malin. Samo przygotowanie przecieru jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować owoce z wodą, przetrzeć przez sito, włożyć przecier do słoików i zapasteryzować. Zimą przecier przyda się m.in.do...

  • Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy! Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że „zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego".   Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie...

  • Jaki jest smak wakacji?

    ..., a potem całodzienny egzamin, kiedy musiałem wszystko ugotować. Od rana do wieczora gotowałem te 15 potraw. To jest kuchnia, w której każde danie ma w sobie smak słony, słodki, kwaśny i ostry. Nie ma od(...), potem drobno pokrojony kurczak, sok z lemonki, cukier palmowy i sos rybny, żeby było słone i się je. Potrawa której byś nie tknął to... - W Wietnamie podają serce węża, jeszcze bijące, na znak...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • ...genialny pomysl wyciagniecia paru cyckow kurzych z zamrazalnika. Odtajaly do trzeciej, wiec moglismy cos z nich przygotowac. On moj wybranek wymyslil jakis tam sos ale nie rodzimy, normalny wczesniej(...) swietych, wiec zeszlam zobaczyc co sie stalo. Zastalam go jak wycieral wszystkie szafki wraz z kafelkami w kuchni, klnac w nieboglosy na ten cholerny gotowy do spozycia sos. Zaraz po wymieszaniu go...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • .... tak, definitywnie droga do serca mężczyzny prowadzi przez jego żołądek. a przecież jeszcze rok temu potrafiłam spieprzyć sos ze słoika. mam potrzebę białej sukienki, a moje notatki są bajecznie kolorowe. żółty, pomarańczowy, zielony, niebieski, fioletowy, różowy. [ słodki kwaśny słony i ten co dewastuje mikrofony] podobno rano rzucałam się w łóżku, śniła mi się śmierć i egzekucje, podcinanie...

  • Zdradź nam swój sekret na udaną drożdżową babkę i wygraj jedną z ośmiu fantastycznych książek Mistrza Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" Święta wielkanocne już tuż, tuż... Niebawem na naszych stołach zagoszczą kolorowe mazurki, serniki i babki. Jeśli masz sprawdzone triki, dzięki którym drożdżowa babka zawsze idealnie wyrasta i doskonale smakuje, podziel się nimi za pomocą formularza konkursowego, a być może, to właśnie do Ciebie trafi książką Mistrza Pawła Małeckiego.   Konkurs zakończony....

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Przepis Magdaleny na surowe ciasto jest znakomity. Koniecznie wypróbujcie tę propozycję. Ciasto250 g mąki pszennej220 g brązowego cukru½ łyżeczki soli200 g masła2 łyżki mleka Dodatki200 g solonych orzeszków ziemnych1 duża pomarańcza100 g gorzkiej czekolady300 g białej czekolady200 ml śmietany 30%różowy barwnik spożywczymasy cukrowe: biała, niebieska, zielona, różowa, czarna CiastoPiekarnik rozgrzać do 175°C. Mąkę rozsypać na blaszce i wstawić do piekarnika na 5 minut. Do miski wsypać cukier,...