• Informacje na temat:

    sos serowy białe wino

Przepisy na temat: sos serowy białe wino
  • Kontrast czy harmonia – główne zasady doboru wina do makaronu

    Często zadajemy sobie pytanie, jak odpowiednio dobrać wino do dania z makaronem. Czy idealnym rozwiązaniem będzie biały Riesling czy czerwony Merlot? Przedstawiamy kilka podstawowych rad, które pomogą w podobnych dylematach.

  • Składniki: makaron penne; śmietana 36%; ser pleśniowy; szalotka; czosnek; białe wino; sól; pieprz; starty żółty ser.

  • Lecznicza cykoria

    ...spróbujmy poniższe przepisy, może wtedy przekonamy się do tego warzywa. Cykoria w sosie serowym Składniki: 4 cykorie (po 15 dag), 20 dag pełnotłustego twarogu, 4 łyżki mleka, 1 średnia cebula, 1 ząbek(...). Cykoria w sosie winno-pomidorowym Składniki: 4 cykorie, 6 dag masła, 1 cebula, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, sok z 1 cytryny, 80 ml białego wina, 250 ml rosołu z drobiu (może być instant), 1 pomidor...

  • Szwajcarskie smaki

    ...- serowy kociołek Wieczorem, po emocjach na śniegu wyśmienicie smakuje fondue. To tradycyjna potrawa na zimę, której bazę tworzą dwa stopione sery gruyerer i emmentaler. W rzeczywistości każdy szef kuchni(...) sosie. Maluns jest prostym daniem z ziemniaków, mąki i masła usmażonych na patelni i podawanych z serem i musem jabłkowym. Na deser należy obowiązkowo zamówić tort orzechowy - kruche ciasto...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ..., aby pozostając w zgodzie z prawem, nie odmawiać sobie przyjemności raczenia się tym, co tak bardzo lubią. W letni dzień (lub wieczór) dobrze jest usiąść w ocienionej pędami winorośli tawernie(...) stole. I trzymając w ręku szklankę przyjemnie chłodnego wina retsina o charakterystycznym smaku sosnowej żywicy lub ouzo, rozbielonego wodą, którego kolor wspaniale harmonizuje z błękitem nieba i morza...

Artykuły na temat: sos serowy białe wino
  • Zapiekanka cykoria z szynką oraz gruszkami

    ..., podsmażamy cebulę, wlewamy białe wino, a następnie śmietanę. Dodajemy rozkruszony ser z niebieską pleśnią, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i dusimy 3-4 minuty. Na koniec zagęszczamy mąką kukurydzianą(...). Połówkami plastrów szynki owijamy cykorie i układamy w naczyniu razem z gruszkami. Całość polewamy sosem śmietanowo-serowym, posypujemy bułką tartą i pieczemy 25-30 minut w 200ºC. Podajemy z konfiturą...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Z serem pleśniowym

    Tagliatelle w sosie serowym Składniki na 4 porcje: 50 dag makaronu grube wstążki, np. tagliatelle, 15 dag sera gorgonzolaDD8 dag suszonych pomidorów w oliwie, 2 łyżki oleju, 5 dag orzeszków(...) zasmażką błyskawiczną. Przyprawić solą i pierzem. Sznycle i brokuły ułożyć w żaroodpornej formie. Polać sosem serowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piec 10 minut. Zapiekankę podawać...

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Fot. 123RF/Picsel Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i...

  • Schabowy inaczej

    .... Posyp w trakcie suszonym oregano. Zdejmij filety i zawiń w folię aluminiową. Na patelnię wlej trochę wody i białe wino. Duś przez 3 minuty. Dodaj mąkę ze śmietaną, aby zawiązać sos. Gotuj kolejne(...) sosie, a także rolad, czyli soczystego farszu zawiniętego w kawałek mięsa. Warto wiedzieć, iż wybierając się na wakacje do Izraela lub krajów muzułmańskich musimy zapomnieć o wieprzowinie, gdyż jej...

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...

  • Fondue z przyjaciółmi

    .... musztardę, kapary, kostki pomidorów, posiekane orzechy czy ziarna sezamu. Serwując ciepłe danie, pamiętaj, że pasuje do niego białe wino. Rodzaje fondue Oprócz serowego, może być mięsne(...) też utarte żółtka z masłem; fondue będzie gęstsze. Wino lub wiśniówkę dolej na końcu, kiedy serowa masa wrze. A gdy się stopi na gęstą masę, dodaj do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Ważne...

  • Lampka wina do obiadu, czy kolacji nadaje posiłkom elegancji. By dodać do tego smak, trzeba potrafić dobrać wino. Fot. 123RF/Picsel Najprostszy i powszechnie znany podział win - białe do ryb i drobiu, czerwone do mięs - to nie wszystko. Istnieją dwie podstawowe zasady, którymi należy się kierować wybierając wino do potrawy. To zachowanie zasady kontrastu i dopasowania. Na czym to polega? Wina muszą być w przeciwnym smaku do potrawy tak, by nie zlały się z ich nutami smakowymi . Jednocześnie...

  • Orzechowy raj

    ...białe wytrawne wino. Pierogi z orzechami Składniki: 1,5 szklanki mąki, łyżka stopionego masła, jajko, sól, słodka śmietanka, cukier puder, mielone orzechy, szklanka wody. Farsz: 40 dag suszonych(...) i skrop sokiem z cytryny. Winogrona przekrój na pół, a orzechy grubo posiekaj. Wszystkie składniki razem wymieszaj. Nałóż do pucharków i zalej sosem. Udekoruj sałatą.

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie...