• Informacje na temat:

    sos sałatkowy francuski

Przepisy na temat: sos sałatkowy francuski
  • Sałatkowy klasyk z Nicei

    Istnieje niezliczona liczba wariacji na temat sałatki nicejskiej. Sięgnijmy po przepis z książki "Gotuj z Rodzinką.pl" z pomysłami kulinarnymi, które inspirowane są słynną serialową rodzinką. Przygotujmy następujące składniki: 7-8 liści sałaty rzymskiej, 3 ogórki gruntowe, 2 pomidory, 20 czarnych oliwek, 1 mała czerwona cebula, 100 g fasolki szparagowej, 185 tuńczyka w sosie własnym, 2 jajka...

  • Przepis wart wypróbowania: "Egzotyczny miks sałatkowy"

  • Kokardkowa sałatka dla dzieci

    ...sałatkowy wyszoruj starannie, pokrój w małą kosteczkę. Kabanosy pokrój w krążki. Razem z ogórkami dodaj do pozostałych składników sałatki. Wymieszaj starannie. Na koniec do sałatki dodaj opłukane, osuszone i porwane na kawałki liście sałaty. Na sos połącz jogurt z sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Dodaj 2-3 łyżeczki płynnego miodu, oliwę i łyżeczkę łagodnej musztardy. Sos dopraw do smaku...

  • Sposób podania ma znaczenie. W takiej formie sałatkę zje każdy niejadek warzywny.

  • Szukacie ciekawego przepisu na imprezę i chcecie zaskoczyć gości? Tort sałatkowy to elegancka forma podania sałatki warstwowej. Zawsze wzbudza zainteresowanie i pięknie wygląda.

  • Sałatka, która każdego zaskoczy swoim pysznym smakiem. Idealna na grilla oraz imprezy.

  • Sprawdzony przepis na "Sałatkowy kot"

  • Wypróbowany przepis na "Sałatkowy zwierzyniec"

  • Smaczny pomysł na "Przekładaniec sałatkowy"

  • Tradycyjny francuski dressing do sałatek.

Artykuły na temat: sos sałatkowy francuski
  • Knorr: Sosy sałatkowe

    ...palety sosów sałatkowych, które przy okazji zapewniają nam kulinarną podróż po całej Europie. Sos sałatkowy francuski winegret idealnie komponuje się z zieloną sałatą, pomidorami i oliwkami. Wyjątkowy charakter sałatce z pomidorami, ogórkami, oliwkami i serem feta nada Sos grecki . Trzecia możliwość to Sos sałatkowy włoski , który posłuży do przygotowania dressingu do kompozycji z pomidorami...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Pomysłowe grillowanie z marką WINIARY!

    SMAKU ziołowe WINIARY  -  to niezastąpiony składnik marynat do mięs i sosów sałatkowych. Świetnie sprawdza się też w podkreśleniu smaku zup oraz wielu rodzajów przystawek. Ketchup Łagodny WINIARY(...)Przyprawa w płynie MAGGI  -  Uniwersalna przyprawa ma szerokie zastosowanie i jest idealna do zup, sosów, dań z patelni, niezliczonych przystawek i dań na zimno. Daj się zaskoczyć! Sos Czosnkowy...

  • Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji" - jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca - Julia Child - do dziś pozostaje...

  • Zimowe sałatki

    ...w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić. Składniki sałatki połączyć, wymieszać z sosem majonezowo- jogurtowym, jeśli trzeba, doprawić. Na półmisku ułożyć pokrojonego w plasterki indyka(...) brukselki będą chłodne, pokroić je na połówki i wymieszać z jabłkiem i serem. Do łódek ogórkowych wlać odrobinę sosu jogurtowego, wypełnić sałatką brukselkową i skropić sosem. Podawać od razu z pieczywem...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Z serem pleśniowym

    ...) i zmiażdżony ząbek czosnku. Zanim sos zawrze, zdjąć z ognia. Doprawić solą, pieprzem, cytryną. Roquefort do lazanii Francuski ser z przerostem niebieskiej pleśni o wyrazistym bukiecie smakowo(...)Pleśniowe na gorąco - dobre rady Sos z camemberta Na bazie sera camembert można przyrządzić wyśmienity sos do grillowanych (pieczonych w folii) ryb i piersi kurczaka. Do rondla z grubym dnem wlać...

  • Podejrzeć mistrza kuchni przy pracy to gratka dla każdego miłośnika gotowania. Podszkolenie swoich umiejętności pod okiem szefa kuchni? Spełnienie marzeń... Pierwsze Zdrowe Warsztaty Kulinarne odbyły się w warszawskiej siedzibie firmy Bosch - w Centrum Domowych Inspiracji. Pod okiem szfea kuchni restauracji Sowa i przyjaciele - Konrada Birka - zaproszeni dziennikarze mieli okazję sparwdzić się jako autorzy wiosennych sałatek. Doskonałe produkty - gotowe mieszanki sałat Fit&Easy, przyprawy,...

  • Zielono na talerzu

    ...wszystkiego. Prawdziwymi mistrzami w komponowaniu tego dania są Amerykanie. To oni pierwsi zmieszali sałatę z mięsem, grzybami, rybą, drobiem, serami i skorupiakami. Bez sałaty nie ma też francuskiego obiadu. Ale te zawierające wędlinę lub drób można podawać jako samodzielne danie obiadowe, bądź na kolację. Bardzo ważny w sałatce jest sos. Jednym z najlepszych dodatków są lekkie dressingi, np. winegret...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...