• Informacje na temat:

    sos pomidorowy

Przepisy na temat: sos pomidorowy
  • Wybór sosów do pizzy

    Sos bazowy - pomidorowy 1. Pomidory nacinamy i sparzamy, obieramy, usuwamy twarde części. Warzywa blendujemy na jednolitą masę. 2. Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy w garnku, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy sos ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. Gotowym pokrywamy spód do pizzy przed wyłożeniem nań składników. Sos czosnkowy...

  • Gołąbki w sosie pomidorowym

    Gołąbki są czasochłonne, ale dla ich wyjątkowego smaku warto poświęcić dodatkowe minuty. Sos pomidorowy podkreśli aromat dania.

  • Pikantny dżem pomidorowy z chilli

    ..., drobny cukier, ocet winny, sok z cytryny, sos rybny i sól. Wymieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrywania, mieszając od czasu do...

  • Nadziewane klopsiki pieczone i duszone w sosie

    ...pulpeciki. Ułóż je na deseczce i włóż do lodówki na 30 minut. 3. W tym czasie zagotuj bulion. Przecier pomidorowy wymieszaj z resztą cebuli i czosnku. Do wrzącego rosołu delikatnie włóż pulpeciki. Poczekaj, aż bulion ponownie zawrze, po czym zredukuj płomień, przykryj pulpeciki i gotuj jeszcze 5-7 minut, delikatnie potrząsając garnkiem, by pulpeciki nie przywarły do dna. Wlej przecier. Sos przypraw do...

  • Pałki w sosie pomidorowym

    Co powiesz na pałki kurczaka w takim wydaniu? Słodko-ostry sos sprawi, że zwykłe danie nabierze zupełnie nowego smaku. Wypróbuj nasz przepis!

  • Jajka sadzone w sosie pomidorowym

    ...oliwę, zeszklić na niej cebulę. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Krótko zasmażyć. Dodać pomidory z puszki oraz bulion warzywny. Wrzucić paprykę. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem kajeńskim(...) listki od gałązek, odłożyć nieco do dekoracji, resztę posiekać. Posiekaną natkę wymieszać z sosem. 3. W sosie zrobić łyżką pięć wgłębień. Do każdego wgłębienia wbić jajko. Patelnię wstawić do...

  • Spaghetti z rozgrzewającym sosem pomidorowym

    ...i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje. 2. Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Dzięki wyborowi makaronu np. Lubella produkowanego  z wysokiej...

  • Musaka z sosem beszamelowym

    Sposób przygotowania 1. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Następnie zeszklij je na oliwie. Zdejmij z ognia. Dodaj do mięsa. Dołóż koncentrat pomidorowy, zioła(...) bulionem w proszku. Mieszając, gotuj dalej, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przypraw go do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.  3. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej połowę...

  • Chłodnik z soku pomidorowego

    Do garnka wlej sok pomidorowy, dodaj do niego drobno pokrojone w kosteczkę awokado.

  • Chłodnik pomidorowy z arbuzem

    Zaskakujące połączenie!

Artykuły na temat: sos pomidorowy
  • Pierwszorzędny sos pomidorowy

    ...mieszając. 5. Zdejmij sos z palnika, dodaj resztę masła i dobrze zamieszaj. 6. Podawaj z ulubionym makaronem. Schłodzony sos pomidorowy możesz przechowywać w lodówce do 2 dni. Zobacz także:(...)Dodatek brązowego cukru równoważy kwaskowaty smak pomidorów - dzięki temu sos jest delikatnie słodki. Wszyscy pokochają sos z tego przepisu - nawet krytycy kulinarni! 1. W dużym garnku rozpuść...

  • Sos idealny

    Lubisz włoska kuchnię? Warto udoskonalić pomidorowy dodatek. Wystarczy dodać inne warzywo, a smak podbije podniebienia gości. I to nie jedyna porada.

  • Przecier pomidorowy (do sosów i zup)

    Przygotowanie: Umyj pomidory. Pokrój je na ćwiartki i podziel na trzy części. Wrzuć pierwszą partię do dużego garnka i doprowadź do wrzenia. Rozgnieć...

  • Palak paneer, czyli ser w sosie szpinakowym

    ...patelni podsmażamy pomidorowy sos, dodajemy przyprawy i czekamy, aż olej zacznie się oddzielać. Dodajemy szpinak i dusimy, mieszając, aż danie zacznie bulgotać. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy...

  • Posylwestrowe sos dla urody

    Widoczne zmęczenie i cienie pod oczami - w prosty sposób, domowymi sposobami można zniwelować pozostałości po szampańskiej zabawie. Sok pomidorowy, sok z cytryny, świeży ogórek - to naturalne upiększacze i posylwestrowe SOS dla urody.

  • Sekrety pysznych sosów

    Przyrządzając sos nie możesz zapomnieć o kilku podstawowych zasadach.

  • Faszerowane mięsem z serowym sosem

    ..., podsmażamy cebulę z czosnkiem i papryką. Następnie dodajemy mięso, smażymy 4-5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, pieprz, sól, szczyptę cukru, mieszamy. 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Farszem mięsnym wypełniamy bakłażany, ustawiamy na blasze i pieczemy około 20 minut w 175ºC. W międzyczasie rozgniatamy ser feta, dodajemy śmietanę, pieprz i mieszamy, by powstał sos. Polewamy nim...

  • Kurczak w aromatycznym sosie

    ...koncentrat pomidorowy i skórkę cytrynową. Wlać bulion, zagotować.  Warzywa z bulionem przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć podsmażone udka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp(...) piekarnika na 10 minut, by skórka się przypiekła. Sos polać 5 łyżkami śmietany, ułożyć w nim z powrotem udka, posypać posiekaną natką. Podawać z kluskami. Zobacz także:

  • Roladki z bakłażana w sosie pomidorowym

    ...zawijać w plastry bakłażana, roladki spiąć wykałaczkami. Wyłożyć na sos pomidorowy, zapiekać 20 minut w temp. 180°C. Posypać z wierzchu tartym serem. Zobacz także:

  • W sosie pomidorowym z kiełbasą i serem

    ...przekładamy sos pomidorowy, na nim układamy połówki podsmażonej cykorii i całość posypujemy serem z twarogiem. Zapiekamy 10-15 minut w 200ºC. Gdyby góra za bardzo się spiekała, naczynie przykrywamy folią...

Zdjęcia na temat: sos pomidorowy
Wideo na temat: sos pomidorowy
  • Grilluj z Pascalem!

    Majowe weekendy są wprost stworzone do grillowania. Pascal Brodnicki poleca skrzydełka po amerykańsku z sosem pomidorowym.

  • Jak zrobić sos pomidorowy do greckich kotletów mielonych?

    Keftedes to danie prosto z Grecji. Piotr Ogiński zaprezentował krok po kroku jak przygotować te pyszne i zaskakujące w smaku kotlety mielone. Istotne są tu dodatki. Czerwona cebulka, feta, oliwki i świeże zioła to tylko część składników, które sprawią, że pulpety będą miały wyjątkowy smak. Jeśli marzą wam się greckie smaki, koniecznie wypróbujcie ten przepis! (Źródło: Kocham Gotować/ x-news)

  • Zmysłowe smaki: Makrela w aromatycznym sosie pomidorowym

    Znudzeni popularnymi filetami rybnymi w panierce? A może spowszedniały wam już wszechobecne tuńczyk i łosoś? Proponujemy, abyście sięgnęli po makrelę i przyrządzili z niej pyszny, prosty i szybki obiad. Zapieczona z pysznym masełkiem z dodatkiem przypraw i podana pod kołderką z aromatycznego sosu pomidorowego - zachwyci każdego!