• Informacje na temat:

    sos ostry z grillowanej papryki

Przepisy na temat: sos ostry z grillowanej papryki
  • Grillowane szaszłyki z krewetkami

    ...i grillujemy kilka minut z każdej strony (na patelni grillowej lub w piekarniku). Podajemy z ostrym ostrym sosem  i skrapiamy (...)Sposób przygotowania 1. Krewetki dokładnie myjemy i  suszymy, obieramy cebulę. 2. Papryki, ananasa i cebule kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski razem z krewetkami. Mieszamy z olejem...

  • Ajvar to pasta z grillowanej papryki i bakłażanów. W zależności od dodatków może być pikantny, łagodny, kwaśny - co kto lubi. Używany na całych Bałkanach i popularny jak u nas ketchup. Podawany do mięs na ciepło, na zimno, do potraw z grilla. Zastosowań również ma tyle, co ketchup. Tu w wersji łagodnej, podany do grillowanej kolacji dla przyjaciół, nie do końca prawdziwy - ale szybki.

  • Cukinia grillowana z sosem

    ...jeszcze kilka minut.  3. Cukinie układaj na półmisku, polej sosem pomidorowym. Dekoruj octem balsamicznym i liśćmi mięty. Podawaj z pieczywem.

  • Jako że ostatnio mam zbyt wiele wolnego czasu przesiaduję trochę przed telewizorem :). Dużo oglądam Kuchni + i co chwila zapisuję w moim kajecie jakieś inspiracje kulinarne. Jedną z nich jest warzywny sos który prezentowała Martha Stewart.

  • Męskie grillowanie – burger z rusztu

    Burger z piekła rodem Miłośnikom ognistych przypraw polecamy połączenie chili ze smakiem brazylijskiego pieprzu, pomidorów, papryki i cebuli.  Wystarczy dobrze dobrany sos, aby stworzyć wyrazistą i bardzo ostrą potrawę. Wołowinę mieszamy z solą i pieprzem. Formujemy płaskie kotlety i grillujemy po kilka minut z każdej strony do momentu otrzymania pożądanego poziomu wysmażenia. Bułkę...

  • Idealny sos do wielu dań, zup, sosów.

  • Grillujemy!

    Szaszłyki Marbella Składniki: 12 małych ośmiorniczek mrożonych,  2 filety z dobrej jakości dorsza (w wersji lux: z diabła morskiego),  1 papryka pomarańczowa,  1/3 kalafiora,  2 łyżki papryki(...), a sos z patelni zredukuj, dodając odrobinę masła i mąki. Polej sałatę sosem. Na wierzch połóż pokrojoną cebulę. Wołowina chili z batatami Składniki: 500 g antrykotu wołowego, 500 g surowego boczku...

  • Smaczne, lekkie, zdrowe :)

  • Trzy sosy, których nie może zabraknąć na majówkowym grillowaniu

    Maj to miesiąc, w którym większość z nas rozpoczyna okres przyrządzania posiłków na świeżym powietrzu. Słońce, zielona trawa, ciepły wiatr, a do tego pyszne jedzenie – najlepiej z grilla. Dziś grillowanie stało się sztuką, a sztuka potrzebuje odpowiedniej oprawy np. w postaci smakowitych sosów. Oto 3 propozycje, których nie może zabraknąć na majówkowym grillowaniu.

  • Sos zrobiony jest z bardzo ostrych papryczek, słodkich papryk, śliwek i pomidorów.

Artykuły na temat: sos ostry z grillowanej papryki
  • Mistrzostwo grillowania

    ...o 17:00 i 17:30)  Sposób przygotowania:  1. Zmieszaj jogurt, kolendrę, sok z cytryny, czosnek, ostry sos, sól i pieprz do połączenia. Pozostaw w lodówce. 2.  Warzywa i grzyby posmaruj oliwą, posól i popieprz. Grilluj na rozgrzanym ruszcie po 4 minuty z każdej strony. 3. Przełóż na talerz i podawaj z sosem. Grillowany łosoś z balsamiczno-cebulową glazurą ( Świeże smaki z Anną...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Dania z grilla. Wołowina z malinowym sosem

    ...wykorzystujemy maliny jako dodatek do mięsa, a nie jako deser. Zamiast musztardy czy ketchupu proponujemy ostry, malinowy sos. Maliny to doskonałe źródło witaminy C, beta-karotenu, witamin E, B1, potasu(...)) oraz sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów. Maliny nie tuczą, ponieważ w 100g owoców jest tylko 29 kcal. Wołowina z sosem malinowym, z miętą (1 porcja) Czas przygotowania: 25 minut...

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Wyborna papryka

    ...z kotletami, pieczonym lub grillowanym mięsem. Papryki w sosie de Mornay Składniki na 6 porcji: 12 dag ryżu, puszka kukurydzy (ok. 34 dag), 8 dag oliwek, natka pietruszki, 6 papryk, 60 dag mielonego(...), sól, pieprz, starty ser. Zdejmij z ognia, dodaj żółtko, resztę masła i zamieszaj. Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmaruj niewielką ilość sosu. Ułóż papryki i polej je pozostałym sosem. Zapiekaj je...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Pieczone żeberka z ziemniakami

    ...i czosnkiem.  5. Podawaj pieczone żeberka z ziemniakami i sosem jogurtowo-majonezowym. Zobacz także:

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Smażone cevapcici

    ...umyć, posiekać. Wymieszać wszystko razem, posolić. Kotlety podawać z upieczonymi ziemniakami, sosem z ajwaru wymieszanego z keczupem i sałatką z papryki. Zobacz także: 

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...