• Informacje na temat:

    sos na podrobach

Przepisy na temat: sos na podrobach
  • Podroby z kurczaka i indyka

    .... Serduszka drobiowe w sosie pomidorowym Sposób przygotowania 1. Serduszka dokładnie oczyszczić z żyłek i błonek, płuczę pod bieżącą wodą. Zalać w garnku 1,5 l wody. Dodać liść laurowy...

  • Ozorki w sosie chrzanowym

    ...masło. Zasyp je mąką i przygotuj jasną zasmażkę. Mieszając, stopniowo dolewaj do niej 1,5 szklanki wywaru, w którym gotowały się ozorki. Dodaj chrzan, wymieszaj i jeszcze chwilę pogotuj. Sos dopraw do...

  • Wielki powrót piątej ćwiartki

    ...sprzed lat delikatność np. ozorków wieprzowych w sosie chrzanowym. Do przygotowania w domu tego tradycyjnego dania potrzebne są: 3 ozorki wieprzowe, kostka bulionowa wołowa, kawałek pora, marchewki, pietruszki oraz pół cebuli. Dodatkowo 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu i 2 listki laurowe. Na sos: cebula, ząbek czosnku, łyżka musztardy dijon, szklanka śmietanki kremówki, około...

  • Fakty i mity na temat podrobów

    Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ed Red w Krakowie, który serwuje gościom bycze jądra w sosie z wędzonej białej czekolady, podroby uznawane są za afrodyzjaki z racji dużej zawartości białka i protein...

  • Kuchnia staropolska - mozaika smaków

    Łepkowskich zwanej "Białą", od niedawna można zasmakować tego, czym polska kuchnia stała. Podpłomyki z kurkami, albo "polska pita" serwowana z kaczką i sosem śliwkowym, domowa kiełbasa z kaszą gryczaną i boczkiem w sosie z jałowca, sałatka z polskimi ślimakami, albo rakami - to jedynie przedsmak tego, czym gospodarze restauracji "Biała - zjedz i wypij" będą raczyć gości, kiedy na przełomie...

  • Perlica wenecka

    ...sokiem spod pieczeni. Następnie zdjąć folię, przypiec mięso na złoty kolor, wyjąć z sosu (sos nie powinien być zbyt gęsty). Sos przecedzić przez sitko, odparować do konsystencji miodu, dodać przygotowane i rozdrobnione wcześniej podroby i mięso, doprawić solą, pieprzem i przelać do sosjerki. Upieczoną perliczkę podawać z przysmażoną na maśle duszoną marchewką lub fasolką szparagową, ewentualnie ze...

  • Świąteczna gęś po francusku

    ...bekonu, - 15 g masła, - 4 łyżki bazy do sosów, - 1 łyżka Creme fraiche Przygotowanie: Bagietkę, cebulę, boczek i gęsią wątróbkę pokroić w kostkę. Pietruszkę i tymianek posiekać. Olej rozgrzać na(...) patelni. Popieprzyć. 10-15 minut przed końcem pieczenia gęś skropić osoloną wodą. Sos zlać razem z szalotkami i pieczarkami, zebrać tłuszcz, zagotować, dodać bazę do sosów, a następnie creme fraiche...

  • Świąteczna gęś po włosku

    ...pomidorów. 10 minut przed końcem pieczenia gęś skropić osoloną wodą. Sos spod gęsi zlać, zebrać tłuszcz. Sos wlać do gnocchi doprawić solą i pieprzem. Gęś transzować i podawać z Gnocchi. Czas...

  • Gęś z czerwoną kapustą i pyzami

    ...i cebulę ułożyć na blasze i wlać jeszcze 3/8 l. wody. Podczas pieczenia gęś polewać wytwarzającym się sosem. 2 cebule pokroić w kostkę, kapustę pokroić w paski. Sklarowane masło roztopić w garnku, zeszklić(...) przepisu na opakowaniu. 15 minut przed końcem pieczenia gęś lekko skropić osoloną wodą i podnieść temp. do 200 st. C. Sos z blachy przelać przez sito do rondelka. Zebrać tłuszcz i dolać 300 ml bulionu...

  • ...w temp.180C, podlewając dość obficie wytworzonym sosem ;-)) przez godzinę lub nieco dłużej (w zależności od wielkości kaczki). Gdy mięso jest prawie miękkie, dokładamy jabłka i pieczemy na średnim ogniu...

Artykuły na temat: sos na podrobach
  • ​Ola Nguyen: Lubię sobie pożuć

    ...ciekawe przepisy na jajka. - Jestem wielką fanką jajek. Uwielbiam je przyrządzać na różne sposoby. Wybrałam marynowane w sosie sojowym i w winie. Długo się męczyłam nad tym drugim przepisem, więc mam nadzieję, że jest dopracowany do perfekcji. Wielkanoc się zbliża, może ktoś się skusi. Te w sosie sojowym są głównie do ramenu, ale można je traktować jak ogórki kiszone - mogą sobie stać...

  • Pomysł na kaczkę

    Pieczona, faszerowana jabłkami i oblana wyjątkowym sosem.

  • Przez żołądek do serca

    ...czas mieszaj, by się nie przypaliły. Wsyp paprykę w proszku, wlej bulion, wino, dodaj pieprz, pastę paprykową oraz listki laurowe. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Sos dopraw...

  • Co jeść, aby ulżyć w dnie moczanowej?

    ...ziemniaczana bez mięsa z chudym jogurtem, potrawka z kurczaka w sosie warzywnym, kasza pęczak i mizeria, kompot wiśniowy albo zupa kalafiorowa z koperkiem, ziemniaki z wody, schab gotowany w sosie ze śliwkami...

  • Żeby po świętach nic się nie zmarnowało

    ...pastę  na kanapki. Wystarczy, że dodamy np. ugotowane nasiona strączkowe, twaróg, ugotowane jajka, przyprawy i zmiksujemy. Zupa grzybowa Łatwo zrobimy z niej sos. Wystarczy, że ją zmiksujemy, doprawimy ziołami i  zagotujemy, aż zgęstnieje. Potem możemy polać sosem kaszę czy makaron albo udusić w nim mięso. Pieczeń Zrobimy z niej zapiekane kotlety. Pieczeń kroimy na plastry i obsmażamy na oleju...

  • Z czym podawać pasztet?

    ...podawany był solo, bez dodatków w postaci sosów, marynat czy dresingów. Dlatego też, przygotowując to danie na świąteczny stół, warto poświęcić czas na przygotowanie także stosownej "okrasy", która podkreśli jego smak. Z pasztetem świetnie komponuje się sos śliwkowy: przygotujemy go w zaledwie chwilę, suszone śliwki wystarczy zalać wywarem wołowym, doprawić i zblendować na jednolitą masę. Inna...

  • Indyk na Wielkanoc. Jak przyrządzić pieczony drób na świąteczny stół?

    ..., a także uniwersalna: nadaje się jako dodatek do sałatek i podstawa duszonych potrawek, nabiera charakteru dzięki różnym sosom, może też stanowić zdrowy odpowiednik wędliny na kanapki. Czy jednak indyk(...), a następnie bez. Mięso warto podlać wodą, białym winem, mlekiem kokosowym lub przecierem pomidorowym. Jeśli chcemy uzyskać sos, powinniśmy w trakcie pieczenia sprawdzać, czy potrawa zbytnio nie wyschła. Jeśli...

  • Kulinarne początki gwiazd

    .... Pamiętam też, jak pierwszy raz w wieku 11 lat zrobiłem sos holenderski, za co moja mama mnie znienawidziła, bo wszystkie ściany były ubabrane roztrzepanym żółtkiem - przyznaje się kucharz i prezenter...

  • Dieta, która łagodzi alergie wziewne

    .... Herbata ziołowa Drugie śniadanie: Jogurt naturalny z siekanymi migdałami i suszonymi śliwkami. Obiad: Porcja białej kaszy gryczanej z klopsikami drobiowymi w sosie koperkowym. Surówka z marchwi(...). Obiad: Klopsiki drobiowe w sosie pieczarkowym, porcja kaszy jaglanej, sałatka z ogórków kiszonych. Podwieczorek: Koktajl bananowy. Kolacja: Placuszki kukurydziane z dżemem.

  • Gęsina na św. Marcina

    ...cząstek. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć cząstki kapusty, krótko podsmażyć. Posypać solą. Podlać 100 ml wody. Dusić pod przykryciem 10 minut. Upieczoną gęś wyjąć. Sos z dna brytfanki przecedzić(...) smaku solą oraz pieprzem i cukrem. Orzechy laskowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Dodać masło, wymieszać. Gęś podawać z kapustą. Polać orzechowym masełkiem. Do tego serwować sos oraz np. ziemniaki...