• Informacje na temat:

    sos na pizzy z marchewką

Przepisy na temat: sos na pizzy z marchewką
  • Kolorowa domowa pizza dla dziecka

    ...tarce. 4. Upieczone blaty obłóż serem i posyp wędliną. Z ogórków oraz oliwek zrób oczy i noski drożdżowych twarzyczek, z pomidorów usta i rumieńce. Obrazek będzie gotowy, gdy obsypiesz pizzę marchewką. Przyrządzone w ten sposób drożdżowe blaty możesz też obłożyć świeżymi lub osączonymi z kompotu owocami (np. brzoskwiniami). Zamiast sosu do słodkiej pizzy podaj bitą śmietanę, rozpuszczoną...

  • Smaczne potrawy obiadowe

    Orientalne pulpeciki Sposób przygotowania 1. Mięso zmiel, dodaj startą na tarce cebulę i czosnek. Przypraw solą, pieprzem. Wbij jajka, dodaj bułkę tartą i sos rybny. Zagnieć. Uformuj małe(...) z dodatkiem cukru i ciepłej wody. Dodaj do mąki i zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę. Przecier pomidorowy przypraw i zagotuj. Pieczarki posiekaj, zrumień. Ciasto rozwałkuj, posmaruj sosem pomidorowym...

  • 4 sposoby, by przekonać dziecko do warzyw

    ..., pizzy. Z dyni czy marchewki przygotuj na deser ciasteczka lub ciasto polane naturalnym jogurtem. Brukselkę podaj w pulpecie drobiowym. Na początku ukrywaj warzywa w daniach, które maluch najbardziej(...), majonez. Wyjście awaryjne Większość dzieci lubi ser. Wypróbuj ten trik, jeśli zawiedzie sztuczka z masłem. Możesz serwować warzywa na ciepło polane sosem serowym, np. brokuły, kalafior. Przygotuj też...

  • Najcenniejsze ziółka

    .... Świeża bazylia (może też być suszona) współgra z sałatkami (np. z dodatkiem pomidorów), sosami, mięsnymi farszami, gotowanymi warzywami (np. brokułami, marchewką, cukinią, kabaczkiem). Świetnie pasuje(...) na problemy trawienne. Melisa ma także zastosowanie w kuchni - świetnie komponuje się z lekkimi daniami warzywnymi oraz z dodatkiem owoców. Jej delikatny, orzeźwiający smak pasuje m.in. do sosów...

Artykuły na temat: sos na pizzy z marchewką
  • Ile musisz ćwiczyć, żeby spalić te produkty?

    Jesteś na diecie, ale od czasu do czasu zdarzają ci się małe "grzeszki": słodki banan, garść orzechów, gałka lodów albo kawałek pizzy? Zobacz, ile i jak musisz ćwiczyć, żeby je „odpokutować”.

  • Pizza to najlepszy kulinarny towar eksportowy świata. Jadana dziś wszędzie, od rodzimych Włoch, przez obie Ameryki, po Nepal. Ikoniczne danie kuchni śródziemnomorskiej, i jednocześnie synonim szybkiego oraz niezdrowego jedzenia. Z okazji Dnia Pizzy bierzemy w obronę aromatyczną flagę Włoch. Fot. 123RF/Picsel Jak większość tradycyjnych dań, tak i pizza może pochwalić się długim rodowodem. Płaskie placki jadano już w czasach antycznych, dodając do nich oliwę, czosnek i ser. Współczesna pizza...

  • Dieta, która złagodzi objawy menopauzy

    ...suchej patelni. Zjedz z ryżem i tartą marchewką wymieszaną z jogurtem naturalnym. Niedziela: Pieczony łosoś w migdałach Składniki: 100 g filetu z łososia, sok z cytryny, sól i pieprz, płatki(...). Zrezygnuj z dań, których podstawą jest biała mąka - pizzy, makaronów, puszystego pieczywa, klusek, pierogów, dań z drobnej kaszy kuskus czy manny. W okresie, gdy starasz się ograniczyć cukier, nie sięgaj po...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Wielka księga smaków: Brukselka

    ...kuzynki kapusty, choć jest on delikatniejszy i lekko gorzkawy. W Holandii zapieka się ją z klopsikami w sosie ze śmietany, jajek i sera. Ty też możesz podać ją inaczej niż zwykle, np. z podsmażonymi paseczkami bekonu, orzechami czy płatkami migdałów, a zamiast bułką tartą - posypać ją parmezanem. Brukselka świetnie smakuje z ostrym serem i grzybami. Serwuje się ją w zupach i na pizzy, dodaje do...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Węglowodany precz!

    ...lubi aromatycznej gorącej pizzy? Niestety na diecie nisko węglowodanowej nie możemy sobie na nią pozwolić, chyba, że... ciasto zastąpimy spodem na bazie kalafiora! Składniki: 1 cebula 2 ząbki(...) bazylii Sos pomidorowy: drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażyć na oliwie przez 5 minut, dodać pomidory w puszcze. Doprawić oregano, cukrem, solą i pieprzem. Kalafiora podzielić na różyczki...

  • Pizza jest jednym z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej. Jada się ją w niemal każdym miejscu na świecie, a jej popularność w ogóle nie słabnie. Fot. 123RF/Picsel Popularność pizzy jest zaskakująca. Chlebowy placek - początkowo przysmak biedaków - dotarł do każdego zakątku świata. W Polsce pojawił się za czasów Zygmunta Starego i jego włoskiej żony królowej Bony. Podczas ich uczty weselnej pizzę podano jako główne danie. W 1895 roku za sprawą emigrantów z Włoch pizza trafiła do Stanów...

  • Owoce i warzywa – jak zachęcić do nich dzieci?

    ...dzieci dań. Przyrządźmy w domu tortille warzywne czy warzywno-serowe, a nawet ciekawy zestaw warzyw z serkiem typu filadelfia i awokado. Warzywa z powodzeniem dodamy do pieczonej w domu pizzy lub...

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...