• Informacje na temat:

    sos na chlebie

Przepisy na temat: sos na chlebie
  • Kanapki bez bułek i chleba

    ...zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15 minut, by sos zgęstniał. Pod koniec duszenia przypraw go do smaku solą oraz suszonymi ziołami. Paprykę oczyść, opłucz, potnij w drobną kostkę.  Oliwki osącz(...) sosem pomidorowym. Obłóż oliwkami. Posyp pokruszoną fetą oraz kosteczkami papryki. Kanapki udekoruj listkami świeżej bazylii i od razu podawaj. Wafle z pastą słonecznikową Sposób...

  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    ...- dodajemy do niego szynkę, plaster sera, liście świeżego szpinaku i pomidorki koktajlowe. Placki można także wykorzystać do przygotowania roladek (np. z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem...

  • Pasty do chleba Moniki Mrozowskiej

    "Zdrowe przekąski" - to najnowsza książka Moniki Mrozowskiej, która od lat propaguje weganizm. Wszystkim miłośnikom takiej kuchni proponuje w niej proste i smaczne pasty do chleba i nie tylko - z nerkowców i z czerwonej soczewicy.

  • Sandwicz story, czyli nasz chleb powszedni

    Jak wyglądały początki pierwszego sandwicha? O powstaniu prototypu współczesnych kanapek możemy mówić w Średniowieczu, kiedy między kawałki chleba wkładano mięso i warzywa, a następnie maczano w gęstych sosach, które miały nadać daniu nieco więcej smaku. Średniowieczni notable wyjadali nadzienie, a chleb traktowali jako opakowanie do dania. Co działo się z resztkami chleba? Najpierw...

  • Guru gastronomii poleca chleb do posiłków

    ...soczystych. Wtedy chleb okazuje się niezastąpiony, na przykład do maczania go w sosie i czynienia z niego części większego posiłku - mówi PAP Life. Chleb nie musi być świeżo upieczony. Można go podgrzewać i opiekać. Wtedy jest równie smaczny. - Dodatkowo, chleb ma dobroczynne działanie na nasz przewód pokarmowy. Mówię oczywiście o dobrym chlebie razowym, który nie zawiera tłuszczu, natomiast ma w sobie...

  • Mięsa w sosie  z leśnymi grzybami

    ...sos wyjdzie zbyt rzadki, zagęścisz go, dodając 1 kromkę chleba razowego na  ok. 20 minut przed końcem duszenia. Możesz dolać też trochę śmietany - to wzmocni  winną nutę. Dodaj 2-3 jagody jałowca...

  • Krem jarzynowy z chrupiącym chlebem

    Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora.

  • Przepis na dobry sos

    Nawet wytrawnym kucharzom zdarzają się wpadki. Co zrobić gdy dotyczą one przyrządzanego właśnie sosu? Gdy sos jest zbyt gęsty, rozrzedź go wywarem warzywnym, rosołem lub bulionem z kostki. Przesolony sos uratujesz, wrzucając kawałek chleba lub surowy ziemniak. Sos z takim "pochłaniaczem" soli musisz chwilę pogotować. Rzadki sos zagęścisz zmiksowanymi warzywami, mąką, śmietaną lub...

  • Jak wykorzystać wczorajszy chleb? Najlepsze przepisy!

    ...wymieszać z przygotowanym sosem i nałożyć do żaroodpornej formy. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli i zapiekać  w 200 st. C przez 12-15 minut. Dekorować rozmarynem. Pikantny pudding z chleba(...), posypać pozostałymi orzechami. Skropić tabasco i zapiekać w 175 st. C przez  40-45 minut Masło stopić, dodać 220 g cukru i whiskey, gotować 4 minuty. Pudding wyjąć z piekarnika, polać sosem, pokroić...

Artykuły na temat: sos na chlebie
  • Sos z pulpetami w chlebie

    Bochenek stanowi naczynie dla jednej osoby, więc musi być jak najmniejszy. Można go oczywiście zjeść razem z sosem.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Sos grzybowy

    Podawany w chlebie.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • A co jeśli nie chleb?

    ...i nierzadko mącznym sosem. Taki zestaw to istna bomba kaloryczna. Same ziemniaki nie mają przesadnie dużo kalorii. Najcenniejsze będę gotowane na parze i w mundurkach, w małej ilości wody. Są źródłem witamin...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Paski w pomarańczowym sosie

    1. Tymianek myjemy, osuszamy, obrywamy listki z gałązek i drobno siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Do miseczki wlewamy 6 łyżek oliwy...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Chleb powszedni jak zakazany owoc

    ...łatwe nie jest. Gluten to białko roślinne obecne w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Trzeba więc zapomnieć choćby o zwykłym chlebie! Na szczęście w sklepach przybywa produktów dla osób...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

Zdjęcia na temat: sos na chlebie
Wideo na temat: sos na chlebie
  • Kuchnia z czarnym pieprzem. Przepisy Piotra Kucharskiego

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" było ostro - Piotr Kucharski przygotował dania z czarnym pieprzem. W menu pojawiały się szaszłyki z wołowiny i cukinii z sosem pieprzowo-miodowym, grzanki ze szparagami i truskawkami marynowanymi w pieprzu oraz chleb z pieprzem i suszonymi śliwkami. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news).

  • Kuchnia z czarnym pieprzem. Przepisy Piotra Kucharskiego

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" było ostro - Piotr Kucharski przygotował dania z czarnym pieprzem. W menu pojawiały się szaszłyki z wołowiny i cukinii z sosem pieprzowo-miodowym, grzanki ze szparagami i truskawkami marynowanymi w pieprzu oraz chleb z pieprzem i suszonymi śliwkami. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news).

  • Kuchnia z Synaju

    Karolina i Maciej i Szaciłło przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" zdrowe dania z Synaju. Para podała przepisy na beduiński chleb, musakę, baba ganoush, sos na bazie Tahini oraz słodki pudding ryżowy. Herbatę beduińską z szałwią synajską polecili zaś na dolegliwości żołądkowe. (DDTVN/x-news)