• Informacje na temat:

    sos migdałowo-morelowy

Przepisy na temat: sos migdałowo-morelowy
  • Trzy słodkie sosy

    Ucierane oraz drożdżowe baby można posypać jedynie cukrem pudrem i podać je z pysznym gęstym sosem. Proponujemy przepisy na takie, których przygotowanie zajmie 10 minut! Waniliowy Ubij na sztywno(...) smaku), 1/2 szkl. jogurtu naturalnego i kilkoma kroplami aromatu migdałowego. Morelowy Dżem morelowy lekko podgrzej w rondelku i przetrzyj przez gęste sitko. Do masy dodaj, według uznania, 2 łyżki...

  • Pyszny obiad z twarogiem i owocami

    Morelowy duet z ryżem Sposób przygotowania 1. W garnku zagotuj mleko z cukrem waniliowym, goździkiem, rozkrojoną laską wanilii i solą. Podgrzej 10 minut. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą. W drugim(...) i od razu skrop sokiem z cytryny. Jabłko dodaj do żurawiny i chwilę podgrzej - tylko tyle, by jabłko odrobinę zmiękło. Jeśli sos jest za kwaśny, posłodź go łyżką miodu lub słodzikiem ze stewii. Sos...

  • Dieta prawie bez cukru

    ..., często jedzonych przez dzieci produktach: parówkach, wędlinach, serach, sosach. Dużo zdrowsze będą domowe pasty, plasterki pieczonego mięsa, kawałki ryby, pasztety warzywne. Ilość cukru w produktach(...). Podawaj od razu po przygotowaniu. Wypróbuj inne nadzienia: ● dżem pomarańczowy (dodaj do niego np. świeży imbir) ● dżem morelowy lub pomarańczowy niskosłodzony (dodaj np. 1 posiekany orzech...

  • Schab z nadzieniem

    Elegancka propozycja na niedzielny obiad.

  • Trzy pomysły na tartę

    ...w 200 st. przez 30-35 minut. Pozostałe wiśnie umieścić z powrotem w sosie wiśniowym i podawać do tarty.  

  • Schab z morelami

    ...cukru. Po odkrojeniu 2-3 plastrów pieczeń ułożyć na półmisku. Polać sosem morelowym. Podawać z mieszanką ryżu dzikiego i basmati Czas przygotowania: około 130 minut...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Gęś w gruszkowym sosie balsamicznym z knedlami serwetkowymi Składniki: - 6 gruszek, - 6 cebul, - cynamon, - majeranek, - gęś, - sól, - 8 czerstwych bułek, - 600 ml mleka, - 4 jajka(...) i piec w 200 st. C przez 3 -3,5 godziny. Od czasu do czasu polewać wytwarzającym się sosem i skrapiać osoloną wodą. Bułeczki pokroić w kostkę i zalać ciepłym mlekiem. Dodać roztrzepane jajka...

Artykuły na temat: sos migdałowo-morelowy
  • Wykwintne pieczenie

    Cielęcina w pikantnym sosie Składniki na 4 porcje: 600 g schabu cielęcego, 1 łyżka przyprawy do grilla, 3 łyżki oleju, 1 bułka, 100 ml mleka lub wody, 2 czerwone papryki, 2 papryczki chili(...), obrać je i pokroić w paseczki. Namoczoną bułkę lekko odcisnąć i wraz z papryką, papryczką chili, czosnkiem i pomidorami zmiksować na gładką masę. Dodać oliwę, ocet, doprawić solą, zmiksować. Sos...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Pożegnanie lata

    ...angielsku fritters. Natomiast danie główne ma rodowód andaluzyjski, a jest nim klasyczny kurczak duszony w sosie migdałowym.  Orzechowe sosy do mięs i ryb to specjalność dwóch geograficznie bardzo od siebie odległych kuchni: hiszpańskiej i gruzińskiej. Ciekawe, że w naszej tradycji kulinarnej sosy orzechowe właściwie nie istnieją, zaś te, w których występują orzechy, na przykład sos szary, zupełnie...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Szwedzki obiad

    ...filetów (matjasów), 75 dag ziemniaków, 1 cebula, 1 łyżka masła, 15 dag kwaśnej śmietany, 10 dag wędzonego łososia, szczypiorek, 10 dag ugotowanych krewetek, pieprz, sól 1. Musztardę wymieszać z cukrem, octem i 3 łyżkami oleju. Pęczek koperku opłukać, posiekać, dodać do sosu musztardowego. Filety śledziowe pokroić na kawałeczki, zalać sosem. Dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki cebulę...

  • Ten pomysł na burgery zachwyci nie tylko amatorów warzyw, ale i prawdziwych mięsożerców. Burgery marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw, nasion i orzechów to znakomita przekąska lub kolacja. Składniki:- 2-3 łyżki masła klarowanego- 2 plastry korzenia imbiru- 3 plastry świeżej kurkumy- 8 młodych marchewek- 3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia - słodszy olej- mieszanka pestek słonecznika/dyni/ pokrojonych orzechów lub migdałów- pęczek zielonej...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Gęś w gruszkowym sosie balsamicznym z knedlami serwetkowymi Składniki: - 6 gruszek, - 6 cebul, - cynamon, - majeranek, - gęś, - sól, - 8 czerstwych bułek, - 600 ml mleka, - 4 jajka(...) i piec w 200 st. C przez 3 -3,5 godziny. Od czasu do czasu polewać wytwarzającym się sosem i skrapiać osoloną wodą. Bułeczki pokroić w kostkę i zalać ciepłym mlekiem. Dodać roztrzepane jajka...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Smacznych świąt

    ...warstwami: plasterki ziemniaków, siekany szczypiorek, starte jabłka, śledzie i buraczki. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Wierzch posmaruj sosem śmietanowo-majonezowym i udekoruj koperkiem. Przygotowanie(...) surowego łososia, sól, 6 ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, cebula, 2 łyżki octu winnego, 1-2 dag żelatyny, 200 ml majonezu, 2 łyżki posiekanego koperku, ogórek wężowy, koperek do dekoracji Przygotowanie...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...