• Informacje na temat:

    sos meksykański z octem

Przepisy na temat: sos meksykański z octem
  • Meksykańska fiesta

    ...z cebulą i 2 łyżkami oliwy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i łyżeczką octu winnego. Do szklanek z fasolą rozlej resztę jogurtu. Na nim umieść sos guacamole oraz posiekane pomidory z cebulą...

  • Ten sos jest uniwersalny, można go używać zarówno na zimno jak i na gorąco, jako keczup, a także jako dodatek do różnych sosów.

  • ...1 puszka kukurydzy; 2 puszki czerwonej fasoli; 2 pomidory; 1 zielona papryka - świeża; 5 średnich ogórków kiszonych; 1 pierś z kurczaka; 1 paczka oregano. Sos: ocet winny, oliwa z oliwek, papryka ostra, sól, pieprz, bazylia.

  • Propozycja na aromatyczny i wyrazisty w smaku gulasz drobiowy skąpany w pomidorowym sosie z warzywami. Danie jest smaczne i bardzo pożywne, doda nam mnóstwo energii oraz świetnie rozgrzeje :)

  • Ryba po meksykańsku - przysłała Gabi

    Przygotowanie: Filety mocno posolić, usmażyć z obu stron na złoty kolor. Przyprawy pogotować chwilę w wodzie. Cebule pokroić drobno i udusić w oleju, następnie dodać wszystkie składniki, zagotować. W rondlu układać następująco: ryby, sos, ryby, sos. Doprawić białym pieprzem i chili na ostro. Życzę smacznego!

  • Idealnie nadaje się na "domówkę" a przecież już niedługo Sylwester i wielu z Was spędzi go właśnie na takich imprezach.

  • Tacos z krewetkami

    Sposób przygotowania 1.  Do naczynia miksującego wsypać paprykę, sól, tymianek, dodać czosnek, sok ananasowy i ocet, zmiksować 20 s/obr. 10. Sos przelać do osobnego naczynia, odstaw 2.  Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić 4 s/obr. 5, dusić 10 min/120°C/obr. 1. 3.  Dodać ananasy, powstały wcześniej sos, gotować bez założonej miarki 5 min/100

  • Wypróbowany przepis na "Meksykański smakołyk"

  • Majonez w 6 smakach

    Jogurtowy: 2 żółtka utrzyj z 2 łyżeczkami musztardy miodowej. Dodaj sól i pieprz do smaku. Sos ucieraj i cienkim strumieniem dolej 1 szkl. oliwy. Pod koniec domieszaj 100 ml jogurtu naturalnego(...) czosnku z solą. 2 żółtka utrzyj z 2 łyżeczkami musztardy i 2 łyżeczkami octu winnego. Dodaj czosnek. Ucieraj i cienkim strumieniem dolej 1 szkl. oleju. Przypraw na pikantnie. Meksykański: Oczyść...

  • Przepis wart wypróbowania: "Gulasz meksykański"

Artykuły na temat: sos meksykański z octem
  • Czym leczą kaca w różnych krajach? Oto 13 sposobów

    Internetowy serwis Buzzfeed zapytał swoich czytelników o to, jakie sposoby na kaca są najpopularniejsze w ich krajach. Zainspirowani tym zestawieniem, przedstawiamy najciekawsze dania, które mają stawiać na nogi po ostro zakrapianej imprezie. Bardzo różne dania... Kanada Poutine to nic innego jak frytki posypane specjalnym rodzajem sera (tzw. cheese curds) i polane sosem pieczeniowym. To...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Nowe kuracje by zimą nie brać antybiotyków

    Awokado poprawi odporność Nasz organizm sprawnie rozprawi się z wirusami, gdy będziemy dostarczać mu przeciwutleniacze, witaminy, kwasy Omega-3. Jak to zrobić? Polubić awokado! Najzdrowiej jeść je na surowo, wkrojone do sałatki lub w postaci guacamole (meksykańskiej pasty). Dojrzały owoc rozsmarowany na razowym chlebie to pomysł na odżywcze śniadanie. Nasiona chia wzmocnią Wystarczy zjeść...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Kurczak ze wschodu i zachodu

    ...z kurczaka pokrój w paski. Zalewę z ananasa (3/4 szklanki) wymieszaj z sherry, octem winnym, sosem sojowym, ketchupem, miodem i koncentratem. Dodaj rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kostkę rosołową. Mięso(...) pszennych), pikantny sos meksykański, sól, pieprz, papryka ostra w proszku Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Marchewki obierz, potnij w słupki i podsmaż na rozgrzanym...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Dlaczego warto pić kakao?

    ...ekspozycją na działanie dostarczanych z pożywieniem toksyn są one wyjątkowo narażone na patologie. Przepis na słodki sos antyrakowy: wymieszaj półtorej szklanki cukru ze szklanką wody. Postaw na(...). Sos nadaje się do indyka, wątróbki i polędwiczek. Przeciw demencji i dla urody skóry Kakao poprawia ukrwienie mózgu, pobudza pamięć i koncentrację. U osób starszych zapobiega demencji. Przepis na...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Szczypta smaku

    Majeranek - Jest niezastąpiony, gdy chcemy nadać przyjemny aromat pieczeni, potrawom z drobiu czy sosom. Wyczuwamy go w popularnych zupach: grochowej, fasolowej, kartoflanej, żurku. • Oregano - Popularne w kuchni włoskiej, hiszpańskiej oraz meksykańskiej, służy do przyprawiania warzyw (takich jak pomidory, groch, fasola, sałata), serów, ryb i krabów. Dodaje się je także do potraw mięsnych...

  • Jesienna aura za oknem zaostrza nasz apetyt na dania, które rozgrzeją nas po długim, chłodnym dniu. Kulinarnym strzałem w 10 dla wszystkich fanów wyrazistych smaków będą tacosy w meksykańskim stylu Fot. materiały prasowe Idealnie ciągnący, intensywny w smaku ser żółty Hochland Burger&Toast w grubych plastrach, nadaje smak wielu daniom, zwłaszcza tym przygotowywanym na ciepło! Ser jest idealny do śniadaniowych tostów, kultowych burgerów oraz kreatywnych przekąsek, na przykład do meksykańskich...