• Informacje na temat:

    sos majonezowy do sałatki

Przepisy na temat: sos majonezowy do sałatki
  • Sos majonezowy najlepszy, bo domowy

    ...1. Na sos do sałatki dla 6 osób potrzebujemy: 3 żółtek, 100 ml oleju słonecznikowego, 1,5 łyżeczki gładkiej musztardy, 2-3 łyżeczki soku cytrynowego oraz sól i biały pieprz do smaku. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy dobrze się połączą. 2. Żółtka rozcieramy z musztardą i szczyptą soli. Następnie ubijamy trzepaczką, dodając szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Stale ucierając...

  • Wyśmienity dodatek do mięs, zakąsek, prosty

  • Słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym

    Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

  • Sos dość ostry w smaku. Głównie podaję go jako dodatek do dań z grilla. W połączeniu z sosem czosnkowo-ziołowym smakuje wyśmienicie z chlebkiem pita, faszerowanym mięsem i warzywami.

  • Białe szparagi w majonezowym sosie

    Świetne jako przystawka zamiast sałatki.

  • Przepis jak samemu przygotować sos do sałatki.

  • Sałatki multiwitaminki pełne mikroelementów

    ...i pieprzem. Rozdrobnione składniki wymieszaj w salaterce. Polej sosem majonezowym, wymieszaj. Posyp słonecznikiem. Wersja light Jeśli walczysz z nadprogramowymi kilogramami, zamień majonez na gęsty jogurt(...) wrzącą wodą, osącz. 2. Sok z cytryny utrzyj z solą i pieprzem. Cienkim strumieniem wlej oliwę. Ubij trzepaczką. Przygotowane wcześniej składniki sałatki wymieszaj z sosem. Posyp pestkami dyni, oraz...

  • Przepis wart wypróbowania: "Dip majonezowy z boczkiem"

  • Sałatki z ziemniakami pełne cennych witamin

    Ziemniaki mają mnóstwo wartości odżywczych oraz niepowtarzalny smak i aromat. Są idealne nie tylko do obiadu, ale też na kolację albo przekąskę. Oto dwa proste przepisy na sałatki, które zachwycą domowników i gości.

  • Wersja inspirowana klasyczna forma salatki Cezar (Caesar salad), która moze sluzyc za caly posilek. Smak zaokraglaja truskawki, które dodaja jej swiezosci.

Artykuły na temat: sos majonezowy do sałatki
  • Sałatka z brokułami

    ..., orzechy, żurawinę, ciecierzycę, jabłka, polewamy sosem majonezowym i od razu podajemy z czosnkowymi tostami albo bagietką rustykalną. Zobacz także:(...). Żurawinę namaczamy w wodzie, a następnie osączamy.  2. Do majonezu dodajemy ocet jabłkowy, syrop klonowy, doprawiamy pieprzem, solą i miksujemy. Sos odstawiamy w chłodne miejsce. Orzechy nerkowca...

  • Sałatki jajeczne doskonale nadają się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Będą również smakowitą propozycją na wielkanocny stół. Fot. 123RF/Picsel Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Możliwości są niemal nieograniczone: doskonale smakują faszerowane lub w towarzystwie różnego...

  • Wykwintne sałatki

    ...kolorowa, lecz i pyszna, trzeba do niej dodać odpowiedni sos. Jednym najlepszych (i bezpiecznych) jest lekki dressing, np. winegret. Do "cięższych" sałatek (jarzynowych, z ryżem lub makaronem) idealny będzie sos majonezowy lub jogurtowy. Aby wydobyć z dania wszystkie smaki i aromaty, sałatkę warto przygotować wcześniej i umieścić na kilka godzin w lodówce. Wyjmuje ją się na pół godziny...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Wiosenna sałatka

    ...przygotowanym sosem jogurtowo- -majonezowym. Rada: Młode ziemniaki należy oskrobać dopiero tuż przez gotowaniem (nie należy obranych trzymać w wodzie, gdyż ją wchłoną i staną się bardziej wodniste).

  • Planując grilla, zadbajcie o to, aby na stole oprócz kiełbasy oraz karkówki pojawiły się również lekkie i smaczne sałatki. Będą świetną przeciwwagą dla mięs z rusztu. Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek z grilla, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie sałatki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...

  • Gotowa, by być bardziej fit? Podejmij wyzwanie i zamień jeden posiłek dziennie na sałatkę ze świeżyc

    Chcesz mieć idealną figurę, promienną cerę, zdrowe włosy i paznokcie? Jedz sałatki. To tyle i aż tyle. Pod tym hasłem kryje się całe bogactwo witamin i składników odżywczych, które doskonale wpływają na wygląd, zdrowie i samopoczucie.

  • Sałatka to bomba witaminowa, która idealnie sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Od dzisiaj nie będzie już kojarzyć się tylko z dietą. Oto sześć najpopularniejszych sałatek serwowanych niemal w każdym zakątku kuli ziemskiej. Fot. 123RF/Picsel Wielkimi krokami zbliżają się Andrzejki, a w raz z nimi czas spotkań w gronie bliskich i znajomych. Wielu z was z pewnością zdecyduje się na zaserwowanie gościom sałatki. Tylko czym ich zaskoczyć? Warto zapomnieć o przypadkowych...

  • Na lepsze trawienie tłuszczu

    Świątecznym wędlinom, mięsom, majonezowym sosom, ciastom trudno się oprzeć... Radzimy więc, co zrobić, by nie były wielkim wyzwaniem dla żołądka i figury.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...