• Informacje na temat:

    sos krewetkowy ostry

Przepisy na temat: sos krewetkowy ostry
  • Sambal - indonezyjski specjał

    Sambal, słynny indonezyjski sos, króluje na stołach od Sumatry aż po samą Papuę. Robiony na bazie prawdziwych papryczek chilli, posiada niezliczoną ilość odmian i uważany jest za klucz do świata indonezyjskiej kuchni.

  • ..super dodatek do grillowanego mięsa..

  • Indonezja na talerzu

    Piekielnie ostry sambal, słodki ketjap manis, delikatne mleczko kokosowe oraz mnóstwo ryb i owoców morza - według kulinarnych znawców trudno znaleźć kuchnię bardziej różnorodną i zaskakującą niż kuchnia Indonezji.

  • Sos jest przepyszny i bardzo prosty do wykonania,nie robię go może codziennie z uwagi na sporą kaloryczność,ale impreza czy też święta nie mogą się bez niego obejść.Wspaniale pasuje do wędlin,pasztetów,jaj czy zimnych mięs.

  • szybciutko:)

  • Smaczne, lekkie, zdrowe :)

  • pikantny indor w towarzystwie cukini,bakłażana i pomidorków koktajlowych smakuje wybornie z ryżem,bulgurem albo kuskusem i najważniejsze ;-) rozgrzewa o każdej porze ;-)

  • Ostry sos do jajek

  • Domowy sos chili, slodko ostry, aromatyczny, z naturalnych skladników czyli bez zadnej chemii, do tego smakuje jak u Chinczyka. Przygotowanie jest niezmiernie proste i trwa zaledwie kilka minut.

  • Sos zrobiony jest z bardzo ostrych papryczek, słodkich papryk, śliwek i pomidorów.

Artykuły na temat: sos krewetkowy ostry
  • Piekielnie ostry sambal, słodki ketjap manis, delikatne mleczko kokosowe oraz mnóstwo ryb i owoców morza - według kulinarnych znawców trudno znaleźć kuchnię bardziej różnorodną i zaskakującą niż kuchnia Indonezji. Od pewnego czasu indonezyjskie bogactwo smaku staje się coraz popularniejsze także w Polsce.

  • Bumbu, czyli co jadają Indonezyjczycy

    ...różnorodność dań. Sumatra słynie z kuchni typu "Padang", gdzie 10 - 20 mini dań serwowanych jest z dodatkiem bardzo ostrych sosów, Jawa to ojczyzna klasycznej kuchni indonezyjskiej i potrzeba(...) czerwone papryczki, cebulki szalotki, czosnek, i ... wiele innych składników, gdyż sambali jest również wiele, wiele rodzajów, od bardzo ostrych, tylko dla "zawodowców" aż po wersje soft, dla...