• Informacje na temat:

    sos keczup

Przepisy na temat: sos keczup
  • Domowy keczup

    Aby był zdrowy i smakowity należy przygotować go samodzielnie. Zdaniem tych, którzy próbowali - domowy keczup jest bez porównania smaczniejszy od gotowych wyrobów z buteleczek.

  • Keczup z pomidorów

    Czy wiesz, że keczupu nie wymyślił Henry Heinz? Pierwszy keczup powstał w XVII wieku w Chinach i był stosowany jako słodko-kwaśna przyprawa do dań rybnych. Sos sporządzano z marynowanych w occie ryb. Zresztą jego nazwa znaczy dosłownie: zaprawa do ryb - z chińskiego kôe-chiap - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • Z czego właściwie zrobiony jest keczup?

    Polacy kochają keczup. Rocznie statystyczny Polak zjada go rocznie ponad 1 kilogram. Butelka keczupu znajduje się w 80 procentach polskich lodówek a jedna trzecia rodaków je keczup każdego dnia. Wiemy, że jest pyszny. A czy jest zdrowy?

  • Żeberka w sosie barbecue

    Oto przepis na pyszne żeberka. Sos barbecue doda im niezwykłego aromatu. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.

  • Tajemnica udanej pizzy

    Sekret udanej pizzy tkwi nie tylko w dobrej jakości składnikach, ale przede wszystkim w cieście. Do tego własnoręcznie zrobiony sos, dodatki w odpowiednich proporcjach oraz... kamień. Po co?

  • Teksańskie burgery z sosem

    ..., - 1 puszka kukurydzy, - 2 łyżki konfitury brzoskwiniowej, - 2-3 łyżki keczupu, - 1/2 pęczka kolendry, - 650 g mieszanego mięsa mielonego, - 1 jajko, - pieprz, - 2 pomidory(...) posiekać. Paprykę, cebulę, chili, ocet i sok pomarańczowy zagotować i przyprawić solą i gorczycą. Gotować na średnim ogniu ok. 25 minut. Dodać osączoną kukurydzę, doprawić konfiturą i keczupem. Zostawić...

  • Pyszne skrzydełka

    Skrzydełka z kurczaka możesz zrobić w pysznym sosie barbeque.

  • Bifteki z chipsami ziemniaczanymi i sosem tzaziki

    ..., - 6 gałązek oregano, - 500 g mieszanego mięsa mielonego, - 1 jajko, - 1 łyżka keczupu, - słodka papryka, - Cumin, - 10 łyżek oleju, - pomidor, - cytryna do dekoracji Przygotowanie: Ogórek(...), trzymać w wodzie. 2 kromki pieczywa namoczyć, odcisnąć. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. 1 ząbek czosnku drobno posiekać. Oberwać listki z 2 gałązek oregano. Mięso, jajko, pieczywo, keczup, oregano...

  • Pieczeń z mięsa mielonego

    Z wyjątkowym sosem.

  • Schab w czosnkowej marynacie

    W śmietanowo-musztardowej glazurze z dodatkiem keczupu. Doskonała pieczeń na niedzielny obiad. Na zimno – do kanapek i sałatek.

Artykuły na temat: sos keczup
  • Skrzydełka w sosie barbeque

    ...skrzydełka około godziny. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i krótko podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pozostały sos barbeque i syrop klonowy, gotujemy 2-3 minuty. Następnie łączymy z keczupem, skórką pomarańczową, octem jabłkowym, cynamonem, pieprzem cayenne i papryką. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Sałatka tradycyjna na śniadanie

    ...składniki: śmietana 18% , keczup, kilka oliwek zielonych, szczypiorek, dwa jajka na twardo ugotowane, ogórek, pomidor. sos: trzy łyżki duże śmietanki...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Wybieramy majonez

    To jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw. Majonez jest kupowany przez nas częściej niż keczup.

  • Kupny lub przygotowany domowym sposobem keczup z pewnością znajdzie się niemal w każdej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego wielu posiłków, jednak czy wiedzieliście, że ma on także inne, niekulinarne, zastosowania? Fot. 123RF/Picsel Nie wszyscy wiedzą o tym, że produkty, których używamy na co dzień, mają również inne, nieco mniej oczywiste zastosowania. Tak jest również w przypadku dobrze wszystkim znanego keczupu. Oto kilka z jego nietypowych zastosowań. Pamiętajcie, że...

  • Udka w sezamie

    Przygotowanie: Przygotuj marynatę. Keczup połącz z chili, olejem, sosem sojowym, miodem i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Umyte i osuszone udka...

  • Kupny lub przygotowany domowym sposobem keczup z pewnością znajdzie się niemal w każdej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego wielu posiłków, jednak czy wiedzieliście, że ma on także inne, niekulinarne, zastosowania? Nie wszyscy wiedzą o tym, że produkty, których używamy na co dzień, mają również inne, nieco mniej oczywiste zastosowania. Tak jest również w przypadku dobrze wszystkim znanego keczupu. Oto kilka z jego nietypowych zastosowań. Pamiętajcie, że najlepszym rozwiązaniem...

  • Kurczak z rozmarynem

    Przygotowanie: Keczup połącz z chili, olejem, sosem sojowym, miodem i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Marynatą zalej kurczaka. Wstaw na godzinę do lodówki....

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

Zdjęcia na temat: sos keczup
Wideo na temat: sos keczup
  • Zmysłowe smaki: Jak obrać pomidory ze skórki?

    Sezon na pomidory trwa! Najlepiej smakują właśnie latem, zerwane prosto z krzaka. Można je jeść w wielu wariantach: świeże, faszerowane, w postaci keczupu, sosu, ze skórką lub bez. No właśnie… Czy wiecie, jak szybko obrać pomidory ze skórki? Jeśli nie, koniecznie zobaczcie nasz poradnik! Jak obrać pomidory ze skórki? – dokładne wskazówki znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe