• Informacje na temat:

    sos grzybowo mięsny

Przepisy na temat: sos grzybowo mięsny
  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ...przepisy na rodzime potrawy w nowoczesnej odsłonie. Wśród jej propozycji nie mogło zabraknąć pierogów, obowiązkowego dania w świątecznym menu. I tak Bosacka proponuje: pierogi z kaczką i sosem żurawinowym(...) studzimy. Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości przez ok. 25 min. Pod koniec gotowania dodajemy suszone śliwki. Następnie studzimy je i odsączamy. Tak przygotowaną masę grzybowo-śliwkową...

  • Najlepsze i najsmaczniejsze połączenie: grzyby leśne i śmietana z odrobiną cebulki i czosnku. Taki sosik podany z ryżem lub kaszą to doskonałe danie zarówno na obiad jak i kolację:)

  • Propozycja na mięso w sosie o pikantnym i wyrazistym smaku. Sos jest bardzo aromatyczny, z wyraźną nutą smaku grzybów leśnych. Mały eksperyment, który bardzo nam posmakował ;)

  • W sezonie grzybowym obowiązkowo trzeba przygotować sosik grzybowy, pyszny i pachnący. Idealny na bezmięsny obiad. Lubicie takie sosy? Robicie? Sezon grzybowy w pełni to korzystajcie. Smak i zapach nie do opisania. Taki sos robię tylko z moich ulubionych grzybków prawdziwków. Tym razem wzbogaciłam go serkiem ricotta i to był strzał w dziesiątkę, sos zyskał delikatnego smaku i aksamitnej konsystencji. Zapraszam :)

  • W zależności od sytułacji sos można: - podać z makaronem spagetti lub penne - zapiec w lazanii lub z penne - użyć jako dodatek do pizzy

  • Pierogów nikomu nie trzeba zachwalać, każdy z nas ma jakiś swój ulubiony rodzaj. Ja ponad wszystkie lubię... wszystkie :-) Nie ważne z jakim farszem, każde smakują wyjątkowo. Dzieląc się z Wami moimi osobistymi spostrzeżeniami stwierdzam, że na dzień spędzony w nerwowej atmosferze najlepszym lekarstwem jest właśnie lepienie pierogów :-))))) I brzuszek na tym skorzysta :-) Dobrego dnia!

  • Placki o wyrazistym, dość ostrym smaku, a to za sprawą papryczki chili.

  • Włoska kuchnia, uwielbiana przez wszystkich, jest słynna dzięki prostocie i nieskomplikowanym przepisom. Ale zwłaszcza dzięki słynnym makaronie. Sosów do tych makaronów i innych dań są setki. Najpopularniejszym jest Ragu, który jest błędnie kojarzony z sosem na pomidarach, ale tak na prawde jest to sos mięsny z odrobiną pomidorów. To danie jest idealne dla mięsorzerców. Zazwyczaj składa się z min 3 rodzajów mięs np. królik, wołowina i jagnięcina, ale skład sosu zależy tylko od Twoich...

  • Idealne, kiedy pojawią się grzyby

  • Smaczny pomysł na "Zrazy wieprzowe w sosie grzybowo-śliwkowym"

Artykuły na temat: sos grzybowo mięsny
  • Kostka rosołowa: Czy naprawdę może zaszkodzić?

    ...nerkowej, osteoporozy, raka żołądka, otyłości, astmy, demencji.  Ponadto kostki zawierają dużo niezdrowych wzmacniaczy smaku, które - połączone ze sobą tworzą bardzo intensywny, rosołowo-grzybowo - mięsny smak, tak przez nas lubiany. Lepiej zrobić domową "kostkę" albo wypróbować drożdże nieaktywne, które zachwalają wegetarianie (ok. 16 zł/100 g, na stoiskach z żywnością "bio").  Barwniki Żółty...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Z czym podawać pasztet?

    .... Otrzymamy wówczas danie nieco podobne do klasycznej, brytyjskiej polędwicy Wellington, która - co ciekawe - bardzo często serwowana jest właśnie z grzybowo-mięsnym pâté. Nie marnuj - wykorzystuj(...) podawany był solo, bez dodatków w postaci sosów, marynat czy dresingów. Dlatego też, przygotowując to danie na świąteczny stół, warto poświęcić czas na przygotowanie także stosownej "okrasy", która...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Makaron makaronowi nierówny

    Oto mała ściąga z makaronów. Spaghetti - długie nitki Król wśród past, najpopularniejsza forma makaronu na świecie. Jest taka znana, że do niedawna w Polsce na każdy makaron z sosem mówiło się po(...) ciasta, zwykle w formie prostokąta o boku ok. 18 centymetrów. Lasagne to jednocześnie najbardziej znana pasta al forno. Potrawa z niej robiona, czyli warstwowa zapiekanka z sosem pomidorowym i serem...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Ten pomysł na burgery zachwyci nie tylko amatorów warzyw, ale i prawdziwych mięsożerców. Burgery marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw, nasion i orzechów to znakomita przekąska lub kolacja. Składniki:- 2-3 łyżki masła klarowanego- 2 plastry korzenia imbiru- 3 plastry świeżej kurkumy- 8 młodych marchewek- 3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia - słodszy olej- mieszanka pestek słonecznika/dyni/ pokrojonych orzechów lub migdałów- pęczek zielonej...