• Informacje na temat:

    sos do ziemniaków i mięsa

Przepisy na temat: sos do ziemniaków i mięsa
  • Zapiekanka z mięsem mielonym

    Połączenie dobrze doprawionego mięsa mielonego, ziemniaków, dużej ilości sera pomidorów i domowego sosu beszamelowego smakuje obłędnie. Nie da się poprzestać na jednej porcji.

  • Inny niż wszystkie i choć może zdziwić dodatek jednego składnika wbrew pozorom smakuje bardzo dobrze.

  • Mięsa w sosie  z leśnymi grzybami

    .... 3. Wyjmij gałązki majeranku, listki i ziele, ew. ponownie przypraw solą  i pieprzem. Udekoruj listkami natki i strączkiem chili. Dobre rady kucharza Mięsa nie musisz posypywać mąką. Jeśli jednak sos wyjdzie zbyt rzadki, zagęścisz go, dodając 1 kromkę chleba razowego na  ok. 20 minut przed końcem duszenia. Możesz dolać też trochę śmietany - to wzmocni  winną nutę. Dodaj 2-3 jagody jałowca...

  • nie ma

  • Sycące zapiekanki z ziemniakami i mięsem

    Nie żałuj do nich aromatycznych sosów. Ostra papryczka chili, wyrazista gałka muszkatołowa czy wonny cynamon sprawią, że będą łatwiej strawne.

  • sos czosnkowy do mięsa i warzyw, oparty na jogurcie i majonezie

  • Z kaszy i ziemniaków

    Kotlety nie muszą być tylko z mięsa. Dobrze smakują też takie z ziemniaków i kaszy.

  • Gulasz z ziemniakami

    Składniki na 4-5 porcji: 1 kg ziemniaków, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 40 dag mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego, 3-4 łyżki pasty(...). Mieszając smaż 5-7 min. Wlej bulion oraz wino, duś na średnim ogniu około 15 min. Następnie dodaj pastę pomidorową i gotuj jeszcze 10 min. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Sosem polej pieczone...

  • warto spróbować.

Artykuły na temat: sos do ziemniaków i mięsa
  • Homar w sosie kokosowo-kolendrowym z krokietami ze słodkich ziemniaków i imbiru

    Wykwintne danie zadowoli każdego. Sos podkreśla delikatność mięsa.

  • Zapiekane ziemniaki z indykiem

    Przygotowanie: Ziemniaki umyć i ponakłuwać widelcem. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec godzinę w 100 st. C Mięso gotować w bulionie 20 minut. Ziemniaki wyjąć, ostudzić, poprzekrawać, lekko wydrążyć łyżką. Wydrążony miąższ wymieszać z 4 łyżkami śmietany. Na połówki ziemniaków nakładać posiekaną cebulkę, kawałki mięsa, sos worcester, masę śmietanowo-ziemniaczaną...

  • Ziemniaki faszerowane salami

    ...się roztopi. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem. Dobrym dodatkiem jest sos majonezowy.   Zobacz także:

  • Ziemniaki z gulaszem

    Składniki na 4-5 porcji: 1 kg ziemniaków, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 40 dag mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego, 3-4 łyżki pasty pomidorowej, 1 łyżka mąki(...) min. Następnie dodaj pastę pomidorową i gotuj jeszcze 10 min. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Sosem polej pieczone ziemniaki. Rada: Do dania możesz przygotować sos jogurtowo-majonezowo-cytrynowy...

  • Ziemniaki – balsam dla jelit

    ...kaloryczności ziemniaków, co ma swoje źródło w zwyczajach tradycyjnej kuchni polskiej. Serwowane z tłustym mięsem i polane obficie sosem faktycznie są składnikiem wysokoenergetycznego posiłku. Sam ziemniak nie wyróżnia się szczególnie kalorycznością. Wszystko zależy jednak od sposobu, w jaki jest serwowany. 100 gramów gotowanych ziemniaków to nie więcej niż 70-90 kcal. Ta sama porcja ziemniaków...

  • Pieczone żeberka z ziemniakami

    ...i czosnkiem.  5. Podawaj pieczone żeberka z ziemniakami i sosem jogurtowo-majonezowym. Zobacz także:

  • Czy ziemniaki są zdrowe?

    ..., jedzone w niewielkich ilościach (1-2 dziennie) nie powodują tycia. Przyrost wagi powoduje podawanie ich w towarzystwie mięsa, tłustych sosów, śmietany lub majonezu. Odpowiednio przygotowane przysłużą się szczupłej talii i zdrowiu. Jednak nie wszyscy mogą sobie pozwolić na codzienne spożywanie ziemniaków. Ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów. Ziemniaki - z tej...

  • Ziemniaki dla każdego

    Zyskały złą sławę wśród osób walczących z nadwagą. Tymczasem rzekoma szkodliwość ziemniaków wynika ze sposobu ich serwowania. W połączeniu z tłustymi mięsami i ciężkimi sosami faktycznie tworzą kaloryczną bombę. Owszem, warzywo ma w sobie sporo węglowodanów złożonych, ale są one niezbędne, by właściwie odżywić mózg.

  • Tradycyjne polskie dania z ziemniaków

    Farszynki, moskole, rwaki, szagówki i soczewiaki - choć te nazwy mogą ci niewiele mówić, to tradycyjne polskie dania z ziemniaków. Sprawdź przepisy!

  • Placki ziemniaczane z mięsem i sosem

    ...i żurawinę, dusić 5 minut, dodać sól i pieprz. Przyrządzić sos winegret: wymieszać musztardę, miód, ocet, doprawić. Na koniec utrzeć z oliwą, sosem polać sałatę. Ziemniaki obrać, oczyścić, opłukać(...) wierzch nakładać cienką warstwę mięsa z metki, zalać łyżką surowego ciasta. Smażyć ok. 3 min, aż placki się zrumienią od spodu, odwrócić, smażyć kolejne 3 min. Zdjąć z patelni, odsączyć z nadmiaru...

Zdjęcia na temat: sos do ziemniaków i mięsa