• Informacje na temat:

    sos do zapiekania ryby

Przepisy na temat: sos do zapiekania ryby
  • Sos salmoriglio - tak smakuje włoskie lato

    Ten sos sycylijski - to tylko czosnek, cytryna, olej i oregano - to również odrobina kulinarnego nieba, którym Włosi chętnie wzbogacają smak grillowanych warzyw i ryb.

  • Karmelowa ryba zapiekana z brokułami

    Składniki: 0,7 kg białej ryby morskiej 1 brokuł 1 średni por 1 pęczek koperku sos koperkowy np. Tarsmak 0,5 szklanki cukru  2 łyżki oliwy Przygotowanie: 1. Pora pociąć grubo(...) brokułu lekko podsmażyć na odrobinie oliwy i również wyłożyć na rybę. 2. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 50 minut. Danie polać Sosem koperkowym Tarsmak. Potrawy nie solimy!

  • Zapiekany mintaj

    Składniki: pół kg filetów z mintaja, 2 pomidory, pół małej cukinii, pół białej części pora, 2 łyżki soku z cytryny, przyprawa do ryb. Sos: 2 łyżki pikantnej musztardy, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, po szklance bulionu warzywnego i mleka, sól, pieprz, koperek Przygotowanie: Ryby umyj, osusz, pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą...

  • Łosoś w sosie pomarańczowym

    ...    Składniki na 2 porcje: 2 filety z łososia (po ok. 175 g) 1-2 łyżki soku z cytryny Sól, pieprz 2 pomarańcze 1 łyżeczka pasty z raków 150 g śmietany 2 łyżeczki(...) wycisnąć, resztę pokroić w cienkie plasterki. 2 małe formy aluminiowe natłuścić i wyłożyć plasterkami pomarańczy. W każdej umieścić kawałek ryby. Pastę rakową rozrobić ze 100 ml ciepłej wody...

  • Zapiekane filety ze szczupaka w sosie pomidorowym

    ...około 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i estragonem. Ser zetrzeć na grubej tarce. Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na duże kawałki. Posolić obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Sos pomidorowy wlać do foremki aluminiowej, ułożyć na nim kawałki ryby. Pozostałe pomidory pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu. Posypać startym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 15 minut w temperaturze...

  • Wigilijna ryba zapiekana - Joanna

    Składniki dla 3 osób: 3 filety dowolnej ryby morskiej, 200 ml tłustej śmietany, szczypta "czosnku staropolskiego Kamis", łyżka "przyprawy do ryb Kamis", szczypta "ziół prowansalskich Kamis", szczypta "pieprzu cytrynowego Kamis" i "soli cytrynowej Kamis", 1 łyżka "musztardy sarepskiej Kamis", ewentualnie plasterek żółtego sera i kilka listków pietruszki...

  • Ryba prosto z morza

    Gdy jesteśmy na wakacjach nad morzem, chętnie jemy ryby. Nie zapominajmy więc o nich, gdy już wrócimy do domu.

  • Zielono mi!

    .... Zupa krem z zielonych warzyw może posłużyć również do przygotowania... apetycznego sosu, na przykład do ryby. Lekka ryba z warzywnym dodatkiem będzie doskonałym urozmaiceniem wiosennego menu. Dodatek wyrazistego sera pleśniowego, aromatycznego czosnku i.... zielonego sosu, daje efekt w postaci oszałamiającego połączenia smaków.           Zielony sos do ryby z serem pleśniowym i czosnkiem...

  • Dania na każdy dzień tygodnia

    ...muszkatołową, gotuj sos beszamelowy, aż zgęstnieje.  2. Sos wymieszaj z grzybami, majerankiem i ziołami prowansalskimi, wybij żółtka jaj, wymieszaj. Białka ubij z solą, dodaj do grzybowego ciasta, delikatnie(...) cieście, formuj pyzy, gotuj. Cebulę usmaż. Pyzy podawaj z sosem i podsmażoną cebulką.   Gulasz z indyka z papryką Sposób przygotowania 1. Filety z indyka umyj, osusz i pokrój. Skrop olejem...

Artykuły na temat: sos do zapiekania ryby
  • ​ Naleśniki z labraksem i szpinakiem zapiekane w sosie beszamelowym

    Składniki: 8 naleśników 4 filety z okonia morskiego (labraksa) 700 g szpinaku 1 por (biała część) 7 ząbków czosnku Sól i pieprz 50 ml oliwy z oliwek Sos beszamelowy Pora i czosnek smaż na oliwie. Dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem, duś aż zmięknie. Podziel filety na połowy i układaj kawałki ryby na naleśnikach. Dodaj szpinak, zawiń. Umieść w naczyniu do...

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • Dziś ryby mają głos!

    Pieczona w sosie z warzywami lub z patelni... Tak przyrządzoną rybę lubimy najbardziej.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Zapiekanka z wędzoną rybą

    Do potrawy najlepiej wybierać ryby z małą ilością ości. Są to m.in. morszczuk, dorsz, łosoś, mintaj. Łatwo też wyjąć ości z pstrąga.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Sposób na rybkę

    Gdyby częściej gościły na naszych stołach, bylibyśmy dużo zdrowsi. Ryby bowiem przedłużają młodość i chronią przed wieloma chorobami. Można je smażyć, gotować, dusić, zapiekać... Każda metoda jest dobra.

  • Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne! Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach...

  • Żeby po świętach nic się nie zmarnowało

    Smażone ryby Obieramy rybę z panierki i mrozimy. A po rozmrożeniu możemy zrobić z niej kotlety, pastę, dodać do sałatki. Jeśli od razu robimy kotlety nie obieramy ryby z panierki. Mielimy ją (ok. 50(...) pastę  na kanapki. Wystarczy, że dodamy np. ugotowane nasiona strączkowe, twaróg, ugotowane jajka, przyprawy i zmiksujemy. Zupa grzybowa Łatwo zrobimy z niej sos. Wystarczy, że ją zmiksujemy...

  • Świeża ryba? Tylko nad morzem, a najbliżej mamy nad Bałtyk. Czy na pewno jemy świeżą rybę i czy wiemy za co płacimy? Fot. 123RF/Picsel Smażona rybka to punkt obowiązkowy w każdej nadmorskiej miejscowości. W menu halibut, sandacz, łosoś, dorsz, węgorz, flądra i śledź. Ceny na pierwszy rzut oka przystępne, ale gdy przychodzi do płacenia - rachunek przekracza 70 złotych za porcję. No, ale za świeżą rybę, z własnego połowu musimy zapłacić. Tylko czy na pewno jest ona świeża?   Sprzedawcy...