• Informacje na temat:

    sos do tortellini bolognese

Przepisy na temat: sos do tortellini bolognese
  • Święta po włosku

    ...sosy z kawałkami warzyw, bolognese lub ragù - tradycyjny włoski sos mięsny. Oprócz popularnego penne - ukośnie ściętych tub, warto znać również: elbow macaroni - półokrągłe tuby, rigatoni - dłuższe(...) z jakim sosem ją podać. Makarony długie i wąskie Spaghetti - te długie cienkie nitki znane są wszystkim miłośnikom sosu bolońskiego, neapolitańskiego i carbonara. W śród makaronów z tej samej...

Artykuły na temat: sos do tortellini bolognese
  • Zwiedzamy Bolonię - miasto 200 wież

    Bolonia była przez wieki bardzo ważnym miastem. Ofiarowała światu najstarszy w Europie uniwersytet (działający od XI wieku), słynnych filozofów i naukowców oraz sos boloński, bez którego nie może się obejść włoska kuchnia. To dlatego Włosi żartują, że Bolonia uczy i... tuczy. W obu przypadkach robi to genialnie! By zakochać się w tym mieście wystarczy jeden dzień, by poznać jego sekrety warto...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Emilia Romania - zakochaj się we Włoszech!

    ..., tworząc następnie tagliatelle, farfalle, tortellini czy garnanelli. Popularnym dodatkiem w tym rejonie jest mięsny sos boloński. Co dziwne, w żadnej bolońskiej restauracji nie dostaniemy go w towarzystwie makaronu typu spaghetti. Burmistrz Bolonii Virginio Merola "walczy" z tą potrawą, twierdząc, że nie ma takiego dania we włoskiej tradycji kulinarnej. To ciekawe, że popularne spaghetti alla bolognese...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • W roli głównej

    ...włoską na nasze stoły trafiło bogactwo makaronów. Poza rurkami i świderkami, poznaliśmy całe bogactwo form i kolorów - od spaghetti, przez tortellini aż po płaty lasagne. Makaron z nudnego, najczęściej rozgotowanego i niezbyt atrakcyjnego dania, stał się przebojem kulinarnym. Nauczyliśmy się przyrządzać go al dente z sosami opartymi na oliwie, w połączeniu z warzywami, rybami czy owocami morza...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Tani i szybki obiad, to nie zawsze ruskie pierogi w barze mlecznym. Można zjeść równie tanio, a w domu i to bez zapasów weków od mamusi. Fot. 123RF/Picsel Wymyślanie obiadu z pustym żołądkiem, podczas przechadzania się po sklepie, nie jest najlepszym pomysłem. Zazwyczaj do koszyka wędrują przypadkowe produkty, na które właśnie nabieramy ochoty. Z reguły nie zwracamy uwagi na ceny, bo przecież się spieszymy, bo jesteśmy głodni, bo już chcemy do domu. Efektem są rachunki opiewające na kwotę...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.