• Informacje na temat:

    sos do sandacza

Przepisy na temat: sos do sandacza
  • Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym

    ...i pieprzem. Na talerze wyłożyć sos, a na sos gorącego sandacza. Oprószyć rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem. Smacznego!

  • Sandacz w limonkowej marynacie

    Sposób przygotowania Filety umyj i osusz. Przypraw solą i pieprzem. Mleko kokosowe połącz z sokiem z cytryny, odrobiną soli i liśćmi limonki, zalej filety i marynuj je przez kilka godzin. Przełóż rybę na suchą patelnię wyłożoną pergaminem (skórą do dołu) i smaż ok. 5 minut z każdej strony. Marynatę wlej do rondelka, zredukuj płyn, dopraw sosem sojowym i sokiem z cytryny. Udekoruj listkami...

  • Rolada z sandacza

    Doskonała z sosem chrzanowym.

  • Sandacz duszony z jabłkami

    .... 2. Następnie rybę wyjąć, przełożyć na ogrzany półmisek, a jabłka z cebulą przetrzeć przez sito lub zmiksować na gładko. Wymieszać ze śmietaną, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać rybę...

  • Ryba w sosie koniakowym

    ..., - 2 łodyżki bazylii, - 6 gwiazdek anyżku, - 4 filety z sandacza, - sól, pieprz, - ząbek czosnku, - gałka muszkatołowa, - 2 łyżki sklarowanego masła, - 4 łyżki koniaku, - 5 łyżek śmietany(...) z zasmażką cały czas mieszając. Gotować przez ok 2-3 minuty. Sos doprawić solą i pieprzem. Dodać koniak i śmietanę. Pozostałą cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce tłuszczu. Dodać...

  • Wyśmienite dania na każdy dzień tygodnia

    ...kurczaka umyj, osusz, lekko stłucz, rozkrój wzdłuż na dwa płaty. Posyp solą, pieprzem, papryką, polej sosem. Odłóż na pół godziny do lodówki. Usmaż na gorącym oleju, osącz na papierowym ręczniku. Ostudź(...).  2. Cebulę i czosnek pokrój. Wrzuć na gorący olej, smaż kilka minut. Dodaj grzyby, śliwki, smaż, mieszając. Polej octem, sosem sojowym, posyp solą i pieprzem. Duś kilka minut. Całość dodaj do...

  • Odkurzone polskie menu

    ...i lżejsza. Filet sandacza można przyrządzić w sosie z polskich prawdziwków z dodatkiem oliwy z orzechów laskowych. Z kolei chrupiąca wątróbka świetnie będzie smakowała z duszonymi na maśle śliwkami(...) łączą w potrawach mniej tradycyjnych. Pierogi ruskie można podać z dodatkiem mięty, a pieczone żeberka warto polać sosem z palonej kawy. "Staram się czerpać z kuchni regionalnej, łączyć świeże...

  • Ryby -  bezcenny skarb z morskiej głębiny

    ...ryby morskie jak i słodkowodne. Podawajmy ryby chude tj. dorsza, mintaja, morszczuka czy sandacza, oraz tłuste łososia, halibuta, śledzia czy makrelę. Aby zachęcić waszą pociechę do jedzenia ryb przed(...) najlepiej sprawdzają się: sos koperkowy, śmietanowy, cytrynowy lub beszamelowy. Pamiętajmy dodać ulubiony składnik warzywny do ryb, to ułatwi wprowadzenie jej do stałej diety naszego dziecka. Jeśli nie...

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    Filet z sandacza z warzywami i ryżem Składniki: - 400 g zielonej fasolki, - 350 g marchewki, - 160 g ryżu z dodatkiem dzikiego ryżu, - sól, - 8 filetów z sandacza, - sok z jednej cytryny, - biały pieprz, - 20 g mąki, - łyżka oleju, - 250 ml chudego mleka, - 250 g bulionu warzywnego, - 1-2 łyżki bazy do sosów, - skórka starta z jednej cytryny, - szczypta cukru, - pół pęczka...

  • Przysmaki z ryb

    ...dzieciom ryby dwa razy w tygodniu. Niemowlę, które nie ma alergii, może dostać pierwszą porcję łososia czy soli już w 7. miesiącu. Na początek powinna ona być niewielka - wystarczy 10-15 g, czyli(...)) SKŁADNIKI: ● 200 g fileta z łososia ● 1 łyżeczka soku z cytryny ● 5 suszonych moreli ● 1/3 małego opakowania jogurtu naturalnego (ok. 50 g) ● suszone zioła: bazylia, tymianek, oregano ● świeża...

Artykuły na temat: sos do sandacza
  • Sposób na sandacza

    W daniach tych zamiast sandacza może wystąpić sola, limanda lub tilapia.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Wigilijny karp to zaprzeczanie tradycji. Co jest autentycznym staropolskim obyczajem?

    ...danie wigilijne (obok barszczu z uszkami, zupy migdałowej, pasztecików z ryby, jarmużu z kasztanami, groszku zielonego z grzankami, pieczonego szczupaka, sandacza z jajami, klusek ze śliwkami, kruchych(...) podawanych w ten szczególny wieczór. A przy tym: jako jedna z kilku ryb wigilijnych, nie zaś jedyna. Najczęściej przyjmował postać "karpia po polsku": w lekko słodkawym sosie, który swój smak...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Krwawe święta, czyli smutny los polskiego karpia

    ..."Dwudziestolecie od kuchni" przypomina, że na świątecznym stole pojawiał się sandacz, szczupak, lin i oczywiście śledzie. Nasze prababki serwowały również łososie, węgorze, sardynki i okonie. Karp jadany(...) międzywojennym podawany był w lekko słodkawym sosie, zrobionym na bazie piernika, rodzynek, piwa i miodu, i w niczym nie przypominał współczesnej ryby, schowanej pod grubą panierką.  W PRL-u niemożliwe...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Podkarpackie – wyjątkowy sposób na wypoczynek

    ...nadziewana combrem sarnim podana na kaszy z dodatkiem buraczków, malowana sosem leśnym; łosoś po królewsku w sosie serowo - szafranowym; sandacz zapiekany w kwaśniej śmietanie podany na dzikim ryżu...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Afrodyzjaki na talerzu

    ...seksualną, wzbudza pożądanie, głównie u mężczyzn. Najskuteczniejsze, a zarazem najsmaczniejsze są z dodatkiem soku z cytryny, z octem winnym lub sosem tabasco. Za afrodyzjaki uważa się także krewetki, homary, ośmiornice oraz ryby: łososia, sandacza, pstrąga, węgorza, solę. Dobrą sławą cieszy się również kawior.

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...