• Informacje na temat:

    sos do sałatki z pora

Przepisy na temat: sos do sałatki z pora
  • Pyszne sałatki na lepszą odporność

    ...osącz z zalewy, wymieszaj z paprykami. Przełóż na półmisek.  3. Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z octem jabłkowym i natką, przypraw solą, pieprzem oraz imbirem. Polej nim składniki sałatki, lekko(...) wyjmij listki laurowe i ziele angielskie. Wymieszaj ją z jarzynami i groszkiem, przestudź. Polej przygotowanym sosem, ponownie dokładnie wymieszaj. Do sałatki możesz też dodać ulubione pikle, np. małe...

  • Sycące sałatki z ziemniakami

    Talarki w majonezowym sosie Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w lekko posolonej wodzie.  2. W tym czasie por oczyść, natnij, dokładnie opłucz, pokrój w plasterki. Przełóż je na sitko i przelej wrzącą wodą. Dobrze osącz. Ogórki pokrój w plasterki. Ziemniaki odcedź, przestudź, potem pokrój w grubsze plastry.  3. Przygotowane składniki przełóż do salaterki...

  • Sałatka jarzynowa

    Twoje dziecko skończyło właśnie 2. rok życia. To najlepsza pora, żeby wprowadzić nowe dania. Polecamy sałatkę jarzynową.

  • Por - zimowa bomba witaminowa!

    ...i zapiekać. Są smacznym dodatkiem do zup, sosów oraz tart. Pysznie smakują faszerowane mięsem, duszone na maśle a także zapiekane pod beszamelem. 3. Por ugotowany w mleku to świetny środek odkażający, a zarazem naturalny opatrunek. Po odcedzeniu i przestudzeniu przykładaj liście na stany zapalne skóry lub poparzenia, by przyspieszyć gojenie tych miejsc. 4. Najdelikatniejsze są jasne części pora. Po...

  • Mandarynki w pysznej sałatce

    Mandarynki swój wyśmienity smak zawdzięczają południowemu słońcu w którym dojrzewają. To owoce, które znakomicie zastępują słodkie przekąski, a także doskonale nadają się do sporządzania deserów i sałatek. Najsmaczniejsze są jednak zimą, a ta dobiega końca. Pora roku nie ma jednak w pływu na smak mandarynek trafiających do nas w szczelnie zamkniętych puszkach. Jak możemy je wykorzystać w swojej...

  • Pora na szczawiową!

    Zupa szczawiowa, tradycyjna, zabielana śmietaną, podana z jajkiem na twardo jest stałym elementem wiosennego menu. Szczaw, ze względu na swój kwaśny smak można dodawać z powodzeniem do sałatek, sosów czy nadzienia pierogów. Hanna Szymanderska w swej książce "Z łąki na talerz" proponuje przepis na zupę pasterską, nieco odmienioną szczawiową. Zupa pasterska Składniki: szklankę...

  • Sałatka drobiowa na sposób hawajski z ananasem

    ...oczyść, umyj, potnij w plasterki. Plasterki pora przelej na sitku wrzątkiem. Dobrze osącz. Filety  z kurczaka pokrój w kostkę. Przygotowane składniki wymieszaj. Przełóż na półmisek przykryty opłukanymi(...) oraz mielonym imbirem. Sałatkę polej przygotowanym sosem tuż przed podaniem. Ew. udekoruj ją listkami bazylii...

  • Finger food, sałatki i ciepłe dania, czyli sylwestrowe menu

    Finger food, sałatki, słodkie przekąski - tego nie powinno zabraknąć w sylwestrowym menu zdaniem ekspertów programu "Żyj smacznie i zdrowo". Sylwester bywa męczący, warto więc także zaserwować ciepłe posiłki w postaci jednogarnkowych dań tj. zapiekanki.

  • Sałatki ziemniaczane

    Są smaczne, sycące i niedrogie. A na dodatek smakują niemal każdemu. Wypróbujcie nasze przepisy na sałatki ziemniaczane!

  • W maju w zielone gramy

    ...16 kotlecików. Przykryj je i wstaw do lodówki na godzinę.  2. Połącz składniki sałatki. Przygotuj sos i połową polej sałatkę.  3. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kotleciki partiami, po dwie minuty(...)Zupa minestrone z pesto Sposób przygotowania 1. Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż na niej posiekane listki szałwii, rozgnieciony czosnek i pokrojonego pora. (3 minuty). Dodaj pokrojone...

Artykuły na temat: sos do sałatki z pora
  • Pora na pora

    ...także przy miażdżycy, w stanach zmęczenia fizycznego i psychicznego. Ponieważ wspomaga przemianę materii, zalecany jest w leczeniu otyłości i schorzeń wątroby. Dieta bogata w pora pomaga(...). Bywa podawany w formie faszerowanej, zapiekany w sosach czy polanego masłem. W diecie dziecka może pojawić się od siódmego miesiąca. Podobnie, jak w przypadku innych nowych składników diety, należy...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Sałatka ze śledziem

    ...warstwami: cebulę, jabłko, śledzie, ziemniaki, por, pietruszkę, jajka oraz marchewkę. Lekko oprószamy solą i pieprzem.  4. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami. Powstałym sosem polewamy sałatkę...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Pory na 4 sposoby

    ...w paseczki. Jogurt zmieszać ze śmietaną i 3 łyżkami soku ananasowego. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowane składniki wymieszać wraz z sosem i odstawić na 30 minut.   Pory z winegretem    Pory(...) sosem.   Gratin z porów   Pory pokroić na 8-10 cm kawałki. Gotować 15 minut w osolonym wrzątku. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wlać mleko, cały czas mieszając i gotować...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Pora na pora

    ..., półkruchym lub naleśnikowym. Egzamin śpiewająco zda sam albo z pomocą łososia, schabu czy kurczaka. Pora pokrój w półplasterki i gotuj 3 minuty. Odcedź, wymieszaj z fetą i dopraw pieprzem. Wyłóż masę na połowę ciasta francuskiego, drugą nakryj farsz. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz do zrumienienia ciasta ok. 20 minut. Podawaj na ciepło z sosem czosnkowym. Aksamitna zupa z pora...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...

  • Por i cebula. Co warto o nich wiedzieć?

    ...składnik sałatek, koreczków i innych przystawek. Warto także dusić ją z mięsem i podawać w sosie. Warto wiedzieć Pory przechowuj w chłodnym, lecz niezbyt suchym miejscu. Bez wilgoci liście warzywa(...) smaczną bazą lub dodatkiem do zup, sosów oraz tart. Doskonale smakują duszone na maśle lub w śmietanie oraz zapiekane pod beszamelem. Kolor ma znaczenie Biała cebula, zwana też cukrową, to odmiana...

  • Sałatki jajeczne doskonale nadają się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Będą również smakowitą propozycją na wielkanocny stół. Fot. 123RF/Picsel Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Możliwości są niemal nieograniczone: doskonale smakują faszerowane lub w towarzystwie różnego...

Wideo na temat: sos do sałatki z pora
  • Roladki z indyka na romantyczną kolację

    Piotr Ogiński, autor vloga „Kocham Gotować", przedstawił prosty przepis na danie na romantyczną kolację, a mianowicie duszone roladki z indyka z szałwią, czosnkiem i cytryną na sałatce z porów i kremowym sosie buraczanym. Zaserwowane w wykwintny sposób, na pewno podbije serce sympatii.