• Informacje na temat:

    sos do ryby

Przepisy na temat: sos do ryby
  • Łosoś w sosie koperkowym

    Delikatny sos podkreśli smak ryby.

  • Sos salmoriglio - tak smakuje włoskie lato

    Ten sos sycylijski - to tylko czosnek, cytryna, olej i oregano - to również odrobina kulinarnego nieba, którym Włosi chętnie wzbogacają smak grillowanych warzyw i ryb.

  • Ryby pieczone w papierowych papilotach

    Dorsz na pikantnie Sposób przygotowania Odkrój kilka plasterków cytryny, z reszty wyciśnij sok. Wymieszaj go z olejem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chili oraz pieprz i sos sojowy. Dorsza polej marynatą. Odstaw na ok. 30 minut do lodówki. Cebulę obierz, potnij w plastry. Kawałki ryby (każdy osobno) umieść na podwójnie złożonych kawałkach pergaminu (25 na 30 cm...

  • Idealny sos do ryby

    Kto powiedział, że sos może być dodatkiem wyłącznie do mięsa? Świetnie sprawdza się również w połączeniu z rybą.

  • Nugetsy rybne z sosem ze śliwki kalifornijskiej

    Chrupiące, delikatne mięso z pysznym sosem...

  • Dbaj o zdrowie – jedz ryby

    Ryby, w różnej postaci, można jeść właściwie o każdej porze dnia, na śniadanie, obiad czy kolację. Przed ich zakupem warto jednak zagłębić się w temat, aby wiedzieć, które z nich mają najmniej rtęci, oraz które procesy połowu nie są uciążliwe dla środowiska. Poniżej znajdziecie kilka przepisów, które pozwolą na przygotowanie pełnowartościowego posiłku.

  • Pyszne ryby na świąteczny stół

    Łosoś w cieście Sposób przygotowania 1. Ugotuj jajka na twardo. Przepłucz je zimną wodą i obierz. Łososia umyj, odetnij skórę. Pęsetą usuń ości. Filet posmaruj musztardą wymieszaną z sokiem z cytryny, sosem i majerankiem. Włóż na 1 godz. do lodówki.  2. Szpinak podgrzej z łyżką masła. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także rozmaryn, gałkę i szczyptę pieprzu. Podduś, by stracił...

  • Łosoś w sosie koperkowym

    W ten sposób przyrządzonego łososia możesz podać dziecku, które skończyło 3 rok życia. Warto pamiętać by w diecie malucha ryby znajdowały się jak najczęściej.

  • Sprawdzone sposoby na ryby

    ...podlać białym winem. Podczas pieczenia alkohol wyparuje, zostanie tylko smak wina, który wydobędzie smak ryby. 3. Jeśli chcesz użyć do zapiekanki ryby mrożonej, musisz ją najpierw dokładnie rozmrozić i osuszyć. Z ryby nawet lekko zamrożonej podczas pieczenia będzie wyciekała woda, która zepsuje smak zapiekanki. 4. Wśród przypraw z Dalekiego Wschodu jest sos rybny, wyrazista przyprawa do ryb...

  • Łosoś w sosie śmietanowym

    Śmietanowy sos doskonale podkreśli delikatny smak łososia.

Artykuły na temat: sos do ryby
  • Smażona ryba z sosem cytrynowym

    Dietetycy zalecają spożywanie ryb ze względu na ich liczne wartości odżywcze. Nie masz pojęcia jak je przyrządzić? Sprawdź jak zrobić pyszną rybę z sosem cytrynowym.

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • Grillowane makrele z sosem

    ...i musztardę. Wymieszaj, a następnie posmaruj ryby w środku i na zewnątrz.  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C w funkcji grill. Nabij makrele na szpikulce i ułóż na blaszce. Wstaw do piekarnika na około 20-30 minut. Zawiń w folię aluminiową ziemniaki. Te jednak piecz dłużej - około 50 min.  4. Wszystkie składniki na sos przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.  5. Wyjmij z piekarnika...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • SOS dla wypadających włosów

    ...warzyw (np. brokuły, brukselka, szpinak), roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i zdrowych tłuszczów roślinnych. Ważne są też ryby morskie, jaja, mleko i jego przetwory, będące źródłem witaminy...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • SOS dla bolących stawów

    ...wytwarzanie substancji prozapalnych (cytokin) - zjadaj przynajmniej 2 surowe ząbki dziennie. Używaj też kurkumy, która na właściwości przeciwzapalne. Wprowadź do diety tłuste morskie ryby - kwasy...

  • Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne! Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach...

  • Łosoś w sosie koperkowym

    Delikatny sos podkreśli smak ryby.

  • Świeża ryba? Tylko nad morzem, a najbliżej mamy nad Bałtyk. Czy na pewno jemy świeżą rybę i czy wiemy za co płacimy? Fot. 123RF/Picsel Smażona rybka to punkt obowiązkowy w każdej nadmorskiej miejscowości. W menu halibut, sandacz, łosoś, dorsz, węgorz, flądra i śledź. Ceny na pierwszy rzut oka przystępne, ale gdy przychodzi do płacenia - rachunek przekracza 70 złotych za porcję. No, ale za świeżą rybę, z własnego połowu musimy zapłacić. Tylko czy na pewno jest ona świeża?   Sprzedawcy...

Zdjęcia na temat: sos do ryby
Wideo na temat: sos do ryby
  • Ryby – które kupować i jak je wybierać?

    Ekspert organizacji MSC Anna Dębicka i blogerka kulinarna Daria Ładocha opowiedziały w kuchni "Dzień Dobry TVN" o dobrej jakości rybach. Gdzie je kupować i jak je wybierać? Na stole pojawiły się potrawy takie, jak: sałatka z makrelą wędzoną, dorsz w sosie z pomidorów oraz zupa rybna.

  • Genialna zapiekanka z rybą

    Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z rybą to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie wyraziste smaki dań z tradycyjnych składników. Do stworzenia tej przepysznej propozycji obiadowej możecie użyć właściwie dowolnego rodzaju ryby - ważne, by była zwarta i nie miała tendencji do rozpadania się. Do tego przetarte ziemniaki i wyborny biały sos, który zachwyci was swoim aromatem. Zobaczcie, jak