• Informacje na temat:

    sos do placków ziemniaczanych

Przepisy na temat: sos do placków ziemniaczanych
  • Klasyczne placki ziemniaczane

    W Polsce, w zależności od regionu, a przede wszystkim od preferencji, jada się je na słodko (ze śmietaną i cukrem) lub słono (z sosem lub solo). To nieco grzeszna przekąska, bo smażona na głębokim tłuszczu, ale jej smak wiele wynagradza.

  • Przepis na gulasz węgiersku do placków ziemniaczanych. Przepisu na placki nie podaje, gdyż każdy używa inny gatunek ziemniaków.

  • Placki ziemniaczane w sosie śmietanowym

    Placki ziemniaczane smakują doskonale. Zwłaszcza w zestawieniu z pysznym sosem śmietanowym.

  • Zdarzało Wam się zrobić więcej placków ziemniaczanych, niż potrzebowaliście? W żadnym wypadku nie wyrzucajcie! Pokażemy Wam jak w fajny sposób można je zagospodarować.

  • Placki ziemniaczane ze szpinakiem

    Każdy ma swój sposób robienia placków ziemniaczanych. My polecamy te ze szpinakiem. Są bardziej dietetyczne, a smakują doskonale.

  • Podam wam fajny przepis na placki ziemniaczane inaczej, może się skusicie są bardzo chrupiące i sycące. Pewnie zaraz będą komentarze że zwykłe tylko z dodatkami lub jeszcze coś nie tak, mi się zachciało innej wersji i tak wymyśliłam z tego co miałam w lodówce. I powiem szczerze nie żałuję mojej decyzji bo wyszły naprawdę przepyszne, ale o tym musicie przekonać się sami więc do dzieła.

  • Chrupiące placki

    ...oleju, po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj od razu (lub później, podgrzane w piekarniku), na przykład z pikantnym sosem pomidorowym.

  • Smaczny pomysł na "Roladki z placków ziemniaczanych z mięsem i koperkiem"

  • Ziemniaczane specjały

    ...oregano.  2. Mleko wymieszaj z mąką i jajkami. Mocno podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Sos przypraw solą i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu warstwami ułóż frytki i masę mięsną. Każdą warstwę posmaruj sosem. Wierzch posyp serem i polej jogurtem. Piecz ok. 50 min w temp. 200°C.

  • Smaczny pomysł na "Leczo na plackach ziemniaczanych"

Artykuły na temat: sos do placków ziemniaczanych
  • Placki ziemniaczane z mięsem i sosem

    ...i żurawinę, dusić 5 minut, dodać sól i pieprz. Przyrządzić sos winegret: wymieszać musztardę, miód, ocet, doprawić. Na koniec utrzeć z oliwą, sosem polać sałatę. Ziemniaki obrać, oczyścić, opłukać(...) tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażone placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podawać z sosem i sałatką. Zobacz także:

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Placki ziemniaczane z twarożkiem

    ...kęsa. Twarożek, śmietanę i chrzan dobrze wymieszać, dodać rzodkiewki i dymkę, doprawić.  3. Z ciasta usmażyć kilkanaście średnich placków, trzymać je w cieple.  4. Na talerzu ułożyć sałatę, na niej placki ziemniaczane, a na środku udekorować twarożkowym sosem. Placki można przybrać listkami tymianku lub szczypiorkiem. Zobacz także:

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Placki ziemniaczane z sałatką

    ...utrzeć gładki sos. 3. Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulkami dymkami na tarce o grubych oczkach. Odsączyć z nadmiaru płynu, zachowując skrobię, która zwiąże masę.  Wymieszać z 1 surowym jajkiem i mąką, doprawić solą i czarnym pieprzem. Usmażyć na oleju  ok. 20 placków. 4. Układać po 5 placków na talerzach, na każdej porcji położyć pokrojone w ósemki jajka, rozdzielone widelcem kawałki tuńczyka...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Placki w egzotycznym sosie

    ...z sosem ananasowym (na zimno lub na ciepło). Udekorować gałązkami tymianku. Zobacz także:

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Placek ziemniaczany w sosie śmietanowym

    ...włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj. Sosem polej wcześniej przygotowane placki ziemniaczane.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

Wideo na temat: sos do placków ziemniaczanych
  • Zmysłowe smaki: Placuszki z cukinii

    Placuszki z cukinii to świetna, kolorowa i pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych! Dzięki dodatkowi marchewki, czerwonej cebuli i parmezanu odznaczają się znacznie bogatszym smakiem. Podane z sosem jogurtowym będą idealnym daniem na szybki obiad lub kolację. Placuszki z cukinii – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!