• Informacje na temat:

    sos do pieczonej kaczki z czerwonym winem

Przepisy na temat: sos do pieczonej kaczki z czerwonym winem
  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...od wielkości. Co jakiś czas polewać tworzącym się sosem. W końcowej fazie pieczenia, chwilę przed podaniem, podlać czerwonym winem. A te gołąbki? - Najlepsze są z nadzieniem z wątróbek(...) czasu do czasu powstałym sosem. Sprawdzić, czy miękki, polać śmietaną rozrobioną z mąką, zdjąć pokrywkę i podpiekać jeszcze 10-15 minut, aż się zrumieni. A ptaki? - Kuropatwy, dzikie kaczki. Jak się...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...kcal Pierś z kaczki w sosie miodowo-octowym z grzybami Składniki na 4 porcje: - 4 piersi z kaczki, - sól, pieprz, - 1-2 łyżeczki oleju, - 15 szalotek, - 125 g pieczarek, - 125 g grzybów(...) i pieprzem. Zalać bulionem i czerwonym winem, dodać tymianek i gotować na średnim ogniu ok 15 minut. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wino białe ocet winny i miód zagotować w rondelku i gotować przez ok. 10

Artykuły na temat: sos do pieczonej kaczki z czerwonym winem
  • Jak upiec kaczkę?

    ...patelni. Nałóż listki na pokrojoną w plastry, usmażoną kaczkę i polej sosem. Najlepszy będzie słodki. Do szparagów pasuje daktylowy. Usmaż daktyle z cukrem, czerwonym winem i octem balsamicznym. Pycha(...) dostaniesz i przyrządzisz najszybciej) możesz przygotować w lżejszej wersji.  Jeśli lubisz mocniejsze, orientalne smaki, do kulinarnych prób z udziałem kaczki dobre będą: słodko-pikantny chiński sos chili...

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Kaczka na trzy sposoby

    ...czerwonym winem. Możesz obok kaczki ustawić w piekarniku foremkę z wodą - mięso wtedy nie wyschnie. Aby skórka ładnie się przyrumieniła, tuszkę można posmarować miodem. Surówka z kapusty Świetnym dodatkiem do pieczonej kaczki jest czerwona kapusta - zasmażana lub w formie surówki (poszatkowana i zblanszowana kapusta, posiekana cebula, pokrojone w kostkę jabłko, nieco oleju, przyprawy). Rolada...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Pyszne mięso na słodko

    Podane w sosie pieczeniowym z czekoladą lub glazurowane. Zaskakujące zestawienie? Ale jak smakuje. Spróbuj!

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Historia pewnej bułki

    ...: 500 g poszatkowanej białej kapusty, 1 szklanka posiekanej bazylii, 1 twarde jabłko obrane i pokrojone w cienkie paski Na sos: 250 g sosu aioli, 1 łyżka musztardy francuskiej, 3 cebulki szalotki drobno(...). Przygotuj sałatkę z kapusty, bazylii i jabłka, polej sosem i wymieszaj. Pieczeń pokrój w cienkie plastry. Układaj je wraz z serem i warstwą sałatki na kromkach przekrojonej bagietki. Do kanapek podaj...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...zamiast niego pojawiają się inne rybne rarytasy, choćby w postaci pstrąga pieczonego wraz z włoskimi orzechami, miodem naturalnym, koncentratem pomidorowym, masłem i winem. Ciekawą propozycją może okazać(...) pojawiły się wystawne schaby z morelami, wołowe sztufady czy pieczone gęsi oraz kaczki nadziewane śliwkami i pomarańczami. Tym samym polska kuchnia świąteczna zbliżyła się nieco do europejskiej...

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i...