• Informacje na temat:

    sos do nadziewanej kaczki

Przepisy na temat: sos do nadziewanej kaczki
  • Składniki: 2 kg młoda kaczka, 20 dag cielęciny, plaster świeżej słoniny (ok 5 dag), 2 stołowe łyżki bułki tartej, 2 jajka, wątróbka z kaczki, 3 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek, kilka kwaśnych jabłek (mogą być papierówki).

  • Pieczeń z farszem jabłkowo-imbirowym

    ...imbiru, wymieszać. Nadziewane piersi z kaczki włożyć do miski i polać miodem, sosem sojowym i oliwą. Doprawić solą i pieprzem, dodać mieszankę jabłek, cebuli i imbiru. Odstawić na ok. 60 minut 4Na(...)Składniki: 4 piersi z kaczki 4 jabłka 50 g świeżego imbiru 1 cebula 4 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego sól zmielony czarny pieprz 1 łyżki oliwy Sposób przygotowania...

  • Smaczny pomysł na "Nadziewana kaczka"

  • Smaczne potrawy obiadowe

    Orientalne pulpeciki Sposób przygotowania 1. Mięso zmiel, dodaj startą na tarce cebulę i czosnek. Przypraw solą, pieprzem. Wbij jajka, dodaj bułkę tartą i sos rybny. Zagnieć. Uformuj małe(...) 30 minut w temp. 200°C. Przekręć kaczkę, piecz 15 minut.  2. Posiekaną cebulę zeszklij, dodaj pokrojone jabłka, śliwki i żurawinę. Smaż 10 minut, mieszając. Przełóż do środka podpieczonej kaczki...

  • Moja mama i teraz siostra zawsze nadziewała kaczkę mięsem mielonym tak kim jak mielone. Ja zastąpiłem mięso wieprzowe, mięsem drobiowym, które połączyłem z wątróbką kaczą i jabłkami. Takie misz - masz przepisu. Kaczka pyszna. A farszu zrobiłem za dużo, więc zapiekłem. Pyszny dodatek do kanapek.

  • Pyszności na obiad

    ...wyłożonej pergaminem. Piecz 30 min w temp. 180 st. Podawaj np. z zimnymi dipami. Filety z kaczki zapieczone z grzybami Sposób przygotowania 1. Grzyby rozmroź, opłucz i osusz. Mniejsze kawałki(...). Skórkę możesz ponacinać w kratkę, ale tak, by nie uszkodzić mięsa. Oprósz i natrzyj solą oraz pieprzem.     3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Przyprawione filety z kaczki ułóż na zimnej...

  • Ciekawy sposób na kaczke

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...i pieprzem. Kaczkę wypełnij farszem i zaszyj. Ułóż w brytfance, połóż plastry melona, jabłek i listki laurowe. Piecz 2 godziny w temp. 180˚C, polewając sosem. 

  • Czasami niezdrowe dania zwyciężają. Burger ? Oj tak, ale może jakiś inny? Widzę piersi kaczki , hmm , przecież kaczka też może się sprawdzić. I udało się wyszło smacznie i troszkę inaczej.

Artykuły na temat: sos do nadziewanej kaczki
  • Kaczka nadziewana kaszą i grzybami

    ..., nakryj przykrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.  Podczas pieczenia kilka razy polej kaczkę wytworzonym sosem i dwa razy przewróć. Po półtorej godzinie odkryj mięso i od razu...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Kaczka na trzy sposoby

    ...pokrojone w plasterki filety z kaczki. Polać sosem pomarańczowo-musztardowym, posypać uprażonymi płatkami migdałów. Życie na gorąco 23/2011(...) czerwonym winem. Możesz obok kaczki ustawić w piekarniku foremkę z wodą - mięso wtedy nie wyschnie. Aby skórka ładnie się przyrumieniła, tuszkę można posmarować miodem. Surówka z kapusty Świetnym...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...pokolenie przez babcie oraz mamy. Barszcz biały, dania z gęsi i kaczki, domowe mazurki oraz jajka przyrządzone na tysiąc sposobów – to bez wątpienia wizytówka Wielkanocy! Mimo wszystko coraz częściej(...) kiełbasy. Niebo w gębie! Na drugie danie niezawodne okażą się różnego rodzaju mięsne pieczenie. Cielęcina, faszerowany schab czy potrawy z drobiu (najlepiej te z kaczki lub gęsi) przypadną do gustu...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Zapomniany agrest

    ...nim aromatyzować napoje na bazie wody sodowej lub dodawać do shake’ów,np. z mlekiem i ananasem. Bardzo dobrze smakuje w sosach do dań mięsnych. Może stanowić bazę słodko--kwaśnego sosu do pieczeni wieprzowej lub pieczonej kaczki podanej na gorąco albo na zimno. Pasuje też do cielęciny, indyka, kurczaka czy ryb (np. makreli).  Wystarczy podgotować go w mięsnym lub warzywnym wywarze i dobrze wymieszać...

  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • Rewolucja na talerzu

    ...jak ten z 27 kwietnia nie trzeba wydać i dziesięciu złotych? Sama zobacz: "Zupa zwana à la Julienne , sztuka mięsa z sosem grzybowym, szpinak z omletem, kapłon z melonem w occie". - Porachuj sobie(...) z kartoflami, kurczęta z mizerią, pekeflejsz [mięso wołowe peklowane, potem gotowane - M.S.] z kartoflami, kotlety cielęce bite z sosem szczawiowym, ciastka parzone z galaretą malinową". Aby zrobić choć jeden...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...