• Informacje na temat:

    sos do mięs z powideł

Przepisy na temat: sos do mięs z powideł
  • Szynka w powidłach

    .... Wyjmij szynkę, ostudź. 2. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Wierzch ponacinaj, powciskaj goździki. W rondlu umieść powidła, miód, ocet i wino. Zagotuj i zdejmij z ognia. 3. Połowę powstałej glazury wylej na wierzch szynki, piecz 15 min w 180ºC. Polej resztą glazury i piecz 120-140 minut. Podczas pieczenia co pewien czas wyjmuj naczynie z piekarnika i oblewaj mięso wytwarzającym się sosem...

  • Super aromatyczny sos jako dodatek do mięs.

  • Ogniste powidła z nutą imbiru

    Powidła można też jeść na... pikantnie. W takiej wersji świetnie sprawdzą się jako dodatek do wędlin, mięs i serów.

  • Idealny do mięsa drobiowego.

  • Błyskawiczne sosy do przekąsek

    Dobrze dobrany sos to najlepszy sposób, aby podkreślić smak potrawy. Z naszymi przepisami nawet kulinarni debiutanci przygotują bez problemu najsmaczniejsze dodatki.

  • Szybka, prosta, smaczna, idealna na gorące dni:)

  • Pulpety i klopsy. Przepisy Piotra Kucharskiego

    Pulpety mięsne to dobry pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny.

  • Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • Smakuje wybornie a zwłaszcza w zimie.

Artykuły na temat: sos do mięs z powideł
  • To o powidłach musisz wiedzieć

    ...tortach. Zbyt gęste Jeżeli powidła są za gęste do wypieków, możemy je rozcieńczyć, dodając świeżo wyciśnięty sok z owoców, np. z cytryny albo pomarańczy. Sos do mięs Szklankę powideł śliwkowych(...)Sekret dobrych powideł polega na kilkudniowym odparowywaniu soku z owoców, dzięki czemu gotowy produkt ma aksamitną konsystencję i zawiera tylko naturalne cukry. Powideł nie dosładzam. Doprawiam je...

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Polędwiczki w sosie z powideł śliwkowych z pieczonymi burakami

    ...cebulę z chilli i czosnkiem, a następnie dodaj plasterki polędwiczki, sos sojowy i smaż, aż mięso będzie miękkie. Podgrzej wszystkie składniki sosu w rondelku i dokładnie wymieszaj. Na półmisku ułóż rukolę. Wystudzone buraki pokrój w plastry i dodaj do rukoli. Dołóż pokrojoną mozzarellę, polej przygotowanym sosem i posyp płatkami migdałowymi. Przepis pochodzi z książki Darii Ładochy...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Kaczka z owocowym sosem

    ... 1. Wlej do miski syrop o smaku żurawinowym, dodaj miód, marmoladę, sos sojowy, sól, pieprz,  a następnie wszystko wymieszaj. Odstaw na kwadrans. 2. Oczyść udka, natrzyj solą  i pieprzem, włóż do brytfanny i wlej do niej 150 ml wody. Przykryj i wstaw do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika. Podpiecz mięso przez 20 minut,  a potem posmaruj je przygotowaną marynatą. Wstaw do piekarnika...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • Mięso na patyku

    Idealne na obiad oraz jako przystawka na przyjęcie - mięso które zaserwujesz na patyku jest łatwe w przygotowaniu i jeszcze łatwiejsze w jedzeniu.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Żeberka bejcowane

    Żeberka umyj pod bieżącą wodą, osusz i podziel na porcje tak, aby każdy kawałek mięsa miał jedną-dwie kostki. Do miseczki przełóż powidła, dodaj cukier,...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...