• Informacje na temat:

    sos do makaronu rurki

Przepisy na temat: sos do makaronu rurki
  • Rurki w sosie z kiełbasą

    ...posiekaj. Dodaj do makaronu tuż przed podaniem.

  • Gryczane rurki z ricottą i migdałami

    Rurki to jeden z twardszych rodzajów makaronów. Jeżeli do tej pory przyrządzałaś głównie makarony z białej mąki, możesz rurki zastąpić np. muszelkami lub drobnymi kolankami. Wydadzą się bardziej miękkie, a danie będzie delikatniejsze.

  • Światowy dzień makaronu

    Produkty zbożowe, w tym wysokiej jakości makarony, to jedna z podstaw zdrowego, różnorodnego menu. Światowy Dzień Makaronu jest zatem doskonałym momentem, zarówno by przypomnieć korzyści płynące z jego obecności w diecie dzieci, jak też możliwości, które daje ten uwielbiany przez najmłodszych przysmak w jej komponowaniu. Liczne kształty makaronu pobudzają wyobraźnię małych i dużych, będąc źródłem...

  • Głodny? Makaron przygotujesz najszybciej

    Potrawy z makaronu mają dwie podstawowe zalety: są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy dodać do niego kilka składników, a otrzymasz smaczne danie. Tym razem proponujemy makaron z brokułami i gorgonzolą.

  • Rurki po farmersku

    ...podlej bulionem i duś ok. 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.  3. Kiedy warzywa będą już miękkie, sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem.  4. Makaron odcedź, osącz, dodaj do warzyw w garnku...

  • Kurczak i makaron: trzy pomysły na szybki i pyszny obiad

    ...danie możesz udekorować, np. listkami bazylii. Dobre rady kucharza Dodając pesto do makaronu, dobrze jest rozprowadzić sos odrobiną gorącej wody, w której gotował się makaron. Dzięki temu pesto lepiej(...)Rurki z czosnkowymi kąskami Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Filet z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Ząbki czosnku obierz...

  • Makaron w sosie śmietanowym

    Składniki na 4-6 porcji: 25 dag makaronu grube rurki (albo wstążki) 1 duża polędwiczka wieprzowa 200 ml śmietany 1/2 cukinii 20 dag pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia sól, pieprz 1 łyżka musztardy świeży tymianek i oregano Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować na półtwardo. Cebulę i czosnek posiekać, cukinię...

  • Proste przepisy z makaronem

    ...- Aby jeszcze szybciej przygotować sos do sałatki i połączyć dobrze jego składniki, wrzuć je do słoika, zakręć goi potrząśnij. I już - oto gotowy sos.- radzi ekspert. Podpowiada też, jak przyrządzić(...) i ząbek czosnku zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Następnie wymieszaj je z musztardą, octem i pieprzem. Dolewaj powoli oliwę, ciągle mieszając. Powstanie w ten sposób sos vinaigrette. 2. Jesteś na...

  • 25 października - Światowy Dzień Makaronu

    Okazji do świętowania jest wiele – rodzinne spotkania, urodziny, romantyczne kolacje we dwoje, kolorowe kinderbale czy domówki ze znajomymi. A co można świętować każdego roku 25 października – i to na całym świecie? Oczywiście Światowy Dzień Makaronu – to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Zaprośmy przyjaciół do wspólnego gotowania albo zaskoczmy ich przepysznym...

  • Cztery sposoby na makaron

    ...makaronem penne. Sos śmietanowy z porami 1. Oczyść 3 duże pory, opłucz je i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć pory i smaż je 1-2 minuty. Potem oprósz 3 łyżkami mąki, krótko zasmaż. Dolej po 200 ml bulionu i śmietany kremówki. Mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go do smaku solą i białym pieprzem. 2. Jeśli lubisz, możesz dodać także zielony groszek z puszki...

Artykuły na temat: sos do makaronu rurki
  • Makaron: Jaki dla kogo?

    Nitki, rurki, spaghetti – to prosty wybór. Ale z czego powinien być przyrządzony i jak go gotować?

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • Makaron pełen smaku

    Duże rurki nadziewane mięsnym farszem, lub mniejsze - w aromatycznym sosie. Wybór należy do siebie.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Makaron na stół!

    Czy rodzaj makaronu ma znaczenie dla potrawy?

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Makaron makaronowi nierówny

    Jeśliby nauczyć się oryginalnych, włoskich nazw wszystkich rodzajów makaronów, postawy włoskiego słownictwa mielibyśmy opanowane. Wbrew pozorom jednak kształt i rozmiar makaronu ma znaczenie!

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Cannelloni ze szpinakiem

    Przed przygotowaniem cannelloni sprawdź na opakowaniu, czy makaronu nie trzeba obgotować przed faszerowaniem. Przed polaniem sosem posyp rurki krojonymi pomidorami.

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Fot. www.barillastudio.it Przede wszystkim dlatego, że z przyzwyczajenia popełniamy wiele istotnych błędów. Oto 5 największych mitów. Gotowanie w zbyt małym naczyniu Zbyt mały garnek, a co za tym idzie śladowa ilość wody do gotowania, to murowana recepta na sklejony makaron, który w efekcie końcowym...

Zdjęcia na temat: sos do makaronu rurki