• Informacje na temat:

    sos do lecza

Przepisy na temat: sos do lecza
  • Czas na leczo

    ...i utworzą sos. Następnie dodaj kiełbasę, słodką oraz ostrą mieloną paprykę. Podgrzewaj jeszcze około 10 minut. Dopraw do smaku według uznania solą oraz pieprzem. 

  • ​Kabaczek, król leczo

    .... Wówczas obrane warzywo kroimy tylko wzdłuż i wybieramy gniazda nasienne. W powstałe w ten sposób "łodzie’ nakładamy dowolny farsz mięsny, ewentualnie polewamy sosem lub posypujemy wiórkami żółtego sera...

  • Kabaczek, król leczo

    ...duszony faszerowany mięsem. Wówczas obrane warzywo kroimy tylko wzdłuż i wybieramy gniazda nasienne. W powstałe w ten sposób "łodzie' nakładamy dowolny farsz mięsny, ewentualnie polewamy sosem lub...

  • Świąteczne pieczenie

    ..., obsmaż je. Przełóż do formy. Podlej winem, posyp rozmarynem. Piecz 90 minut w 185°C, polewając sosem z dna brytfanki. Kurczak cytrynowy z tymiankiem Sposób przygotowania 1. Cytryny polej(...) temperatury 200°C. Piecz ok. 30 minut. W tym czasie musztardę wymieszaj ze śmietaną. Dodaj miód oraz 1 łyżkę grubo zmielonego kolorowego pieprzu. Sos przypraw sosem sojowym. Podawaj do polędwiczek...

  • Patisony i cukinie - świetne pod beszamelem

    ...wymieszaniu włączamy gaz i podgrzewamy sos, ciągle mieszając, aż się zagotuje. Przyprawy korzenne dodawajmy ostrożnie, żeby nie przełamać smaku. Jednak pamiętajmy, że sos nie może być zbyt mdły. Jego smak poprawi świeżo zmielony czarny pieprz. Gotowym sosem zalewamy warzywa i kurczaka, na wierzch ścieramy odrobinę żółtego sera. Zapiekamy potrawę w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 st...

  • Gruszki w herbacie - deser dla zmysłów

    Gruszki gotowane w winie przeszły już do klasyki deserów, a gdyby tak nieco odświeżyć ten przepis i zamiast w winnej kąpieli, zanurzyć je w naparze z herbaty. Sarah Britton zapewnia, że to uczta dla zmysłów, której wisienką na torcie jest sos czekoladowo-oliwny.

  • Jak robić perfekcyjne sałatki z makaronem?

    Za bazę do sałatek z powodzeniem posłużyć może nam ryż, ziemniaki lub makaron. Ten ostatni jest bardzo szybki w przygotowaniu oraz dobrze komponuje się z rozmaitymi składnikami i sosami. Sałatki z makaronem to doskonałe rozwiązanie zarówno na lekką przekąskę, drugie śniadanie czy kolację, jak i pełnowartościowe danie obiadowe. Oto garść przydatnych wskazówek na ten temat.

  • Niekonwencjonalne łączenie składników daje potrawom nowy smak

    Natalia Huzarewicz. Kucharze radzą, by potrawy, które dotychczas były przyprawiane na ostro, wypróbować w wersji słodkiej i odwrotnie. Jako przykład podają kurczaka w sosie waniliowym czy sałatkę...

  • ...1 kg ziemniaków (byłoby rewelacyjnie, gdyby były młode), 3 łyżki smalcu, bulion Knorra w płynie, Vegeta; na sos: 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka), średnia cebula, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie 3 kulki...

  • Wiosna na talerzu – jedz szparagi!

    ...pokruszonego niebieskiego sera. Doprawiamy do smaku i gotujemy równocześnie mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Szparagi odcedzamy podsmażamy na małym ogniu na patelni, dodajemy do sosu i mieszamy. Na talerz wykładamy makaron, układamy na nim zwinięte w rulon plasterki szynki wędzonej wieprzowej. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Artykuły na temat: sos do lecza
  • Prawdziwe węgierskie leczo

    ...paprykowego leczo można dodać pomidory i cukinię. Nie należy natomiast dolewać wody, warzywa mają się dusić we własnym sosie.  Zobacz także:

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Leczo z cukinią

    Przygotowanie: Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż cebula zrobi się miękka i szklista. Pod koniec smażenia dodaj tymianek oraz sól. Cukinię, pomidory oraz bakłażana pokrój w grubsze plastry. Wymieszaj z oliwą i solą. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż usmażoną wcześniej cebulę. Polej sosem pomidorowym i ułóż rzędami plastry warzyw, naprzemiennie: cukinia, pomidor, bakłażan...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Lecz się dietą

    ..., bitki wołowe w sosie własnym, zielona sałata ze śmietaną. Na deser - kawałek ciasta dyniowego. Podwieczorek Koktajl: 1/2 szklanki kefiru, banan, brzoskwinia z dodatkiem łyżki miodu i wanilii. Kolacja Zapiekanka z ziemniaków z jajkiem, szynką, brokułami i fetą, sałatka z pomidorów z natką pietruszki i oliwą. Albo: klopsiki z indyka w sosie koperkowym z makaronem orkiszowym, surówka...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Leczo z kiełbasą

    .... Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Dodaj cukinię, mieszając smaż ok. 3 min. Włóż do garnka z pomidorami. Gotuj ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory się rozpadną i utworzą sos...

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • SOS dla rogówki

    Czasem wystarczy niefortunne dotknięcie oka palcem, by doszło do erozji jej nabłonka. To bardzo bolesne uszkodzenie. Jak sobie z tym radzić?

  • Pestki dyni do popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Czy to zwykła przekąska? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Pestki dyni pomagają na serce i obniżają cholesterol Zawarte w pestkach dyni (oraz w np. orzechach) fitosterole mają podobną budowę do cząsteczek cholesterolu. Ale równocześnie działają na nas inaczej - roślinne sterole zmniejszają jego wchłanianie, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu całkowitego i...