• Informacje na temat:

    sos do klusek ziemniaczanych

Przepisy na temat: sos do klusek ziemniaczanych
  • Kluski śląskie z sosem myśliwskim

    Wspaniałe połączenie smaków! Wbrew pozorom, danie jest proste w przygotowaniu, a z domową "produkcją" klusek śląskich poradzą sobie nawet kulinarni debiutanci.

  • Proste danie, niebanalny smak.

  • Kluski śląskie

    Kluski Sos myśliwski 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy, lekko studzimy. Rozgniatamy (np. widelcem, ale możemy je rozgnieść przy pomocy specjalnej praski(...)., a kluski powinny podwoić objętość. Gotowe wyławiamy przy pomocy łyżki. 5. Sos: pieczarki oczyszczamy dokładnie pod bieżącą wodą, kroimy w cienkie plasterki. Ogórki kiszone kroimy w półplasterki, kiełbasę...

  • Tradycyjne kluski śląskie ze smażoną cebulką.

  • Smaczne kluski

    Kluski ziemniaczane z serem są przysmakiem całej rodziny. Możesz podać je z mięsem, sosem pomidorowym, albo na słodko, polewając zmiksowanymi malinami.

  • Szybki i smaczny i nie tylko do krewetek do ryżu klusek mięsa :) pop rostu idealny:D

  • Sekret udanych klusek i pierogów

    ...lub wody. Tak wzmocnione powinny przetrwać czekającą je gorącą kąpiel. A do wody, w której będą gotowane, warto dołożyć łyżkę tłuszczu. Jeśli po obiedzie zostaną nam zapasy niezjedzonych klusek(...) ok. 15 min., a kluski powinny podwoić objętość. Gotowe wyławiamy przy pomocy łyżki. Podajemy z ulubionym sosem. Jak przygotować ciasto na pierogi? 1. Szklankę mleka wlewamy do garnuszka, lekko...

  • Przepis na sajgonki już kiedyś był. Dotychczas kupowałam gotowy sos. Teraz zrobiłam swój i wyszedł bardzo podobny.

  • Łódeczki ziemniaczane z cheddarem

    .... 7. Wyjmujemy gotowe łódeczki z piekarnika, przyprawiamy solą morską i podajemy z sosem np. Street Food do Frytek Belgijski Roleski. Smacznego !

  • Kluski ziemniaczane, inaczej nazywane szarymi, sinymi..

Artykuły na temat: sos do klusek ziemniaczanych
  • Kluski śląskie

    ...krojenia.  4. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju. Zmniejszamy ogień i wkładamy partię klusek. Gotujemy 10-12 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając, by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z ulubionym sosem, np. grzybowym lub mięsnym. Zobacz także:

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Kluski śląskie

    Są niedrogie i można je szybko przygotować. Pasują do nich mięsny sos i ziołowe masełko. A smak? Gwarantowany!

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Karkówka z kluskami śląskimi

    ...sosem. Smacznego!

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Kluski polskie

    Leniwe Składniki na 2-3 porcje: Na kluski: 40 dag twarogu tłustego lub półtłustego, 2 jajka, 1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej, 1 opakowanie cukru wanilinowego, sól, masło, bułka tarta. Na sos: 30 dag śliwek węgierek (mogą być mrożone), 2-3 łyżki miodu, 1 łyżeczka cynamonu. Przygotuj sos. Śliwki rozmroź i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, wlej trochę wody, dodaj miód oraz cynamon...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Pyzy w sosie pieczarkowym

    ..., zagotować. Wlać zahartowaną śmietanę. Wymieszać. Ugotowane pyzy polać sosem, dodać podsmażony boczek i ozdobić natką pietruszki. Zobacz także:

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...