• Informacje na temat:

    sos do grilla z feta

Przepisy na temat: sos do grilla z feta
  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Polskie grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem – na ruszt najchętniej wrzucamy kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Stąd też grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?

  • Zdrowe przekąski z grilla

    Ładna pogoda sprzyja miłośnikom grillowania. Wiele osób jednak obawia się, że jedzenie z grilla nie należy do najzdrowszych. Czy możemy to zmienić?

  • Słodko-słone dodatki do grilla

    Połączenie owoców i wytrawnych dodatków przestaje zaskakiwać. Słodkie owoce i słona feta lub ostre chili stanowią doskonałą kompozycję smaków, które wzajemnie się przenikają i uzupełniają.

  • Pomarańcza, koper i herbata, czyli modne letnie grillowanie

    Sezon grillowy przeżywa właśnie rozkwit. Choć można kupić gotowe przyprawy do dań z grilla, najsmaczniej i najzdrowiej jest jednak zrobić wszystko samemu. Blogerka Beata Śniechowska przedstawia swoje pomysły na modne i nie zawsze typowe grillowanie. Nadają się również dla dzieci!

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Smaczne potrawy na cały tydzień

    Szaszłyki z prapryką Sposób przygotowania 1. Do naczynia wlej olej, sos Worcester i sos sojowy. Dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, zioła prowansalskie, przyprawę do grilla i wymieszaj. Czerwone cebule pokrój w ósemki.  2. Z papryk odkrój czubki, wydrąż środki i pokrój na kawałki. Dodaj do cebuli wraz z pozostałymi, obranymi ząbkami...

  • Składniki: pół kapusty pekińskiej 3 pomidory 1 ogórek zielony ser feta bazylia, sól ziołowa jogurt naturalny łyżka stołowa majonezu. Przygotowanie: Kapustę drobno posiekać, pomidory pokroić w ósemki, ogórek w kostkę 1x1 cm, również w kostkę pokroić ser feta. Wszystkie składniki połączyć, doprawić bazylią, solą i pieprzem. Z jogurtu i majonezu zrobić sos i wszystko razem wymieszać. Sałatka jest...

Artykuły na temat: sos do grilla z feta
  • ​Dania z grilla. Sałatka z grillowanym burakiem i serem kozim

    Przygotowując sałatki nierzadko korzystamy z tradycyjnych i dość kalorycznych przepisów. Tym razem dietetyk Alicja Kalińska podpowiada, jak przygotować oryginalny i jednocześnie zdrowy posiłek, korzystając z grilla.

  • Grecka z fetą i oliwkami

    PAULINA JAKUBCZAK z Zawiercia: Tę sałatkę najczęściej przygotowuję do dań z grilla. Jest smaczna, zdrowa i prosta. 1. Oliwki odsącz dokładnie z zalewy i przekrój na pół. 2. Ser feta delikatnie(...) oliwą. Polej sałatkę sosem i wszystko delikatnie wymieszaj.

  • Grillowa uczta

    W letnie popołudnia uwielbiamy biesiadować w ogrodzie. Zaskocz gości wyjątkowymi daniami z grilla.

  • Sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i boczkiem

    Przepyszna sałatka na grilla i wszelkie okazje, prosta i szybka w przygotowaniu. Wczoraj zrobiłam ją pierwszy raz na imprezę domową, bardzo wszystkim smakowała:-)

  • Arbuz króluje na letnim stole

    ...szerokie pole do kulinarnych manewrów. Jedni proponują wrzucić arbuza na ruszt. Podobnie jak w przypadku brzoskwini czy ananasa ciepło grilla nie tylko zmienia teksturę owocu, ale również nadaje mu(...) przygotowania konieczny będzie arbuz pokrojony w słupki. Takie "frytki" polewamy sokiem z limonki, posypujemy solą i chili. Arbuza podajemy z sosem na bazie jogurtu greckiego, miodu, soku z limonki i chili...

  • Faszerowana cebula

    .... 2. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wyjęte z cebuli środki drobno siekamy, podobnie jak natkę pietruszki. Ser feta rozkruszamy, dodajemy do niego cebulę, pomidory, natkę, przepuszczone(...), wtedy ciepło będzie się odbijać od powierzchni i dogrzewać warzywa. 4. Cebule ustawiamy na grillu i pieczemy ok. 20 minut. Podajemy jeszcze ciepłe, najlepiej z sosem z musztardy francuskiej i soku...

  • Księga smaków: Rozmaryn

    ...się na słońcu, gdyż zawarte w nim olejki eteryczne i substancje czynne w warunkach nasłonecznienia ulegają rozkładowi. Mielone z rozmarynem z grilla Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek rozgnieć. Mięso(...) kotlecik wbij gałązkę. Kotlety ułóż na posmarowanej olejem tacy do grillowania i piecz nad węglami, obracając je co jakiś czas, aby przypiekły się równo ze wszystkich stron. Podawaj z sosem pomidorowym...

  • Kuchnia Cypru – mielibyście odwagę to zjeść?

    .... Składa się z małych porcji różnych potraw i przypomina menu degustacyjne. Na pewno na stole znajdzie się słynne grillowane halloumi, sałatka z warzyw i sera feta, kawałki mięsa z rusztu lub ryby(...) się jednak pojawić również karaoli yahni. Jest to danie z drobnych ślimaków duszonych w doprawionym ziołami sosie pomidorowym. Nie każdy też będzie miał odwagę spróbować pochodzącej z kuchni greckiej...

  • Marynaty do mięs

    ...lodówki na 24 godziny. W tym czasie kilkakrotnie przekładać. Po wyjęciu z marynaty skrzydełka piec na grillu, przewracając od czasu do czasu i smarując zalewą. Marynata do karkówki z grilla 2 szklanki(...) cayenne lub parę kropli sosu tabasco Marynata do ryby (2. rodzaj) Składniki mniej więcej na kilogram ryby (np. 4 filety z łososia po 250 g każdy) 3 łyżki drobno startego korzenia imbiru...

  • Dania z bakłażana

    ..., 8-9 łyżek oliwy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pieprz, słodka papryka w proszku, 50 dag pomidorów z puszki, 250 ml bulionu, 7,5 dag oliwek nadziewanych pastą paprykową, 10 dag sera feta(...) w cienkie plasterki. Dodać do warzywnego sosu na patelni. Ponownie przyprawić go do smaku. Ser feta pokruszyć. Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Układać na przemian plastry bakłażana, bocz-ku...