• Informacje na temat:

    sos do gesich piersi

Przepisy na temat: sos do gesich piersi
  • Racuszki ziemniaczane z wędzoną piersią gęsi

    Składniki na 6 porcji: 250 g wędzonej piersi gęsiej 200 g ziemniaków 75 ml mleka 10 g drożdży 3 jajka 120 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 pigwy(...) o połowę. Dodać pigwę, obrany i utarty imbir, laskę i miąższ wanilii, cynamon. Doprawić solą i chili i gotować jeszcze 20-25 minut pod przykryciem. Pod koniec dodać ocet, ostudzić. Przygotowany sos...

  • Pierś gęsi w ziołach - Robert Sowa

    ...minut w temperaturze 160 st. C. Upieczone piersi z gęsi pokroić w plastry, ułożyć na karmelizowanych gruszkach, a następnie skropić pozostałym sosem. Podawać z kopytkami smażonymi na maśle oraz(...)Składniki dla 4 osób: 4 średniej wielkości piersi z gęsi (ok. 600 g); 4 łyżki oliwy z oliwek; przyprawa do kurczaka ziołowa; 200 g filetowanych gruszek; 50 ml śliwowicy; 50 g cukru; 2 łyżki masła...

  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    ...„Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę!

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...kcal Pierś z kaczki w sosie miodowo-octowym z grzybami Składniki na 4 porcje: - 4 piersi z kaczki, - sól, pieprz, - 1-2 łyżeczki oleju, - 15 szalotek, - 125 g pieczarek, - 125 g grzybów(...) minut. Piersi pokroić w plastry. Serwować z grzybami i sosem miodowo-octowym. Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 2640 kJ/631 kcal Świąteczna kaczka Składniki na 4 porcje...

Artykuły na temat: sos do gesich piersi
  • Pierś gęsi w ziołach

    ...minut w temperaturze 160 st. C. Upieczone piersi z gęsi pokroić w plastry, ułożyć na karmelizowanych gruszkach, a następnie skropić pozostałym sosem. Podawać z kopytkami smażonymi na maśle oraz(...)Składniki dla 4 osób: 4 średniej wielkości piersi z gęsi (ok. 600 g); 4 łyżki oliwy z oliwek; przyprawa do kurczaka ziołowa; 200 g filetowanych gruszek; 50 ml śliwowicy; 50 g cukru; 2 łyżki masła...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Gęsina na św. Marcina

    ...piersi z gęsi pokroić w paseczki. Do miski wlać białe wino, ocet winny, sos sojowy i miód. Dodać mąkę ziemniaczaną i posiekaną drobno papryczkę chili. Wszystko dobrze wymieszać. Doprawić solą(...) cząstek. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć cząstki kapusty, krótko podsmażyć. Posypać solą. Podlać 100 ml wody. Dusić pod przykryciem 10 minut. Upieczoną gęś wyjąć. Sos z dna brytfanki przecedzić...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Gęś z chrupiącą skórką

    ...żaroodpornego połóż kratkę metalową. Ułóż gęś. Piecz ją 40 minut, przewróć na drugą stronę i znów piecz 40 minut. Wylej gorący tłuszcz z naczynia. Połóż gęś piersiami do góry i piecz jeszcze przez ponad półtorej godziny. Dodaj mandarynki. Wyjmij owoce z gęsi. Podawaj z sosem śliwkowym lub korzennym. Zobacz także:

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • O, pieczone kurczę!

    Począwszy od piersi kurczaka lub indyka zmiksowanej w zupce, poprzez pulpeciki, aż po soczyste udko - drób ma stałe miejsce w dziecięcym menu już od drugiej połowy 1. roku życia. I to nie bez powodu(...) marynuje się w imbirze, miodzie i occie winnym). Przedszkolakowi przypadnie do gustu także pieczony kurczak (przyrządzony w domu) czy delikatny kotlecik z piersi saute lub panierowany w jajku i tartej...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...kcal Pierś z kaczki w sosie miodowo-octowym z grzybami Składniki na 4 porcje: - 4 piersi z kaczki, - sól, pieprz, - 1-2 łyżeczki oleju, - 15 szalotek, - 125 g pieczarek, - 125 g grzybów(...) minut. Piersi pokroić w plastry. Serwować z grzybami i sosem miodowo-octowym. Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 2640 kJ/631 kcal Świąteczna kaczka Składniki na 4 porcje...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...