• Informacje na temat:

    sos do frytek i mięsa

Przepisy na temat: sos do frytek i mięsa
  • Obiad w angielskim stylu to nie tylko ryba z frytkami

    ...pozostaje "bastionem narodowej tradycji". - Wobec współczesnych zapatrywań żywieniowych tutejsza kuchnia wydaje się anachroniczna: królują w niej najróżniejsze formy wysmażonego mięsa, skąpane w zabójczo ciężkich sosach i przywalone stertą tłuczonych ziemniaków lub frytek. Do tych bomb kalorycznych dodaje się jeszcze porcję zielonego groszku lub fasoli" - opisuje. I tak jednym z najbardziej znanych...

  • ŁATWE , SZYBKIE , SMACZNE , BEZ GOTOWANIA , DOBRY DODATEK DO SAŁATEK , MIĘS I RYB

  • Frytki wojenne i stamppot

    ...grzyby po deszczu na ulicach Warszawy pojawiały się budki i okienka serwujące tę popularną przekąskę z różnorodnymi sosami. W Holandii frytki je się z solidną porcją majonezu. Jednak będąc w kraju tulipanów i wiatraków warto spróbować frytek nazwanych "frytkami wojennymi". - Oprócz sosu majonezowego, w Holandii podaje się również frytki z sosem z orzeszków ziemnych, do tego dodaje się...

  • cos innego do fryrek lub pieczonych ziemniaków

  • Mięsne kąski z sosem czosnkowym

    ...przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem, łyżką oleju, posiekanym koperkiem oraz odrobiną soku z cytryny. Sos posól do smaku. 3. Bułeczki rozetnij w poprzek.Zrumień w mocno rozgrzanym piekarniku.Patelnię rozgrzej. Porcjami smaż na niej zamarynowane mięso. Na bułkach rozłóż liście sałaty oraz plastry pomidorów. Połóż po porcji gyrosa. Polej sosem.

  • bardzo prosty sos , pyszny

  • Skąd pochodzą frytki?

    ...przyjęły się po obu stronach granicy. We Francji generalnie serwowane są jako dodatek do mięsa; w Belgii najczęściej podaje się je same z majonezem lub sosem. Nad Sekwaną frytki je się w porze(...) tłuszczu, gorące kasztany i cząstki smażonych ziemniaków" - wyjaśnia historyczka, specjalistka od żywienia Madeleine Ferriere. O "paryskim smaku frytek" pisał XX-wieczny prozaik Louis Ferdinand...

  • Inny niż wszystkie i choć może zdziwić dodatek jednego składnika wbrew pozorom smakuje bardzo dobrze.

  • Paluszki mięsne w sosie (po 2. roku)

    Składniki: ● 50 g wieprzowiny ● 2 jajka ● 1-2 łyżki mleka ● 1/2 kromki suchej bułki ● 2 łyżeczki mąki pszennej ● 4-5 łyżek mrożonego bukietu warzyw ● 1-2 łyżeczki śmietany ● natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso umyj i zmiel razem z bułką. 2. Do masy dodaj 1 jajko oraz natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. 3. Uformuj z mięsa paluszki i obtocz je...

  • same frytki to za mało

Artykuły na temat: sos do frytek i mięsa
  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Rumiane roladki z fasolką

    Idealny pomysł na pyszne danie. Podane z fasolką a ponadto sosem pomidorowym i frytkami z pewnością będą smakować całej rodzinie.

  • Frytki Belgijskie serwowane na ul. św. Wawrzyńca 16 okazały się tegorocznym hitem wśród internautów i zwyciężyły w konkursie „Zawstydź obwarzanka i zagłosuj!", w którym wybierano wyjątkowy produkt kulinarny Krakowa. Drugie miejsce zdobyła Kremówka z Cocktail-baru Cukierni „Czarodziej" z ul. Karmelickiej 15, a trzecie Krakowski Kumpir z ul. Grzegórzeckiej 3.W drugim etapie konkursu internauci wypełnili 1937 ankiet. Głosować można było na jedną z siedmiu propozycji, które wskazali w pierwszym...

  • Nadziewana cielecina i "dmuchane" frytki

    ...tego, ktore bylo pasione trawa... to zmienia calkowicie smak miesa. Wyborne tez dlatego, ze jest faszerowane grzybami i tutaj wersji moze byc kilka... Moja jest najprostsza w srodku pieczarki w sosie(...) dolewamy rosol i wrzucamy kurki. Dusimy okolo 45 minut. Po tym czasie mieso wyjmujemy, sos na ostrym ogniu redukujemy badz ewentualnie zageszczamy. Podajemy...   U mnie byly "dmuchane" frytki...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Apetyt na mięso

    ...z winem dodaj do mięsa na 15 minut przed końcem duszenia. Miękkie mięso wyjmij, pokrój w skośne plastry. Sos spod mięsa wymieszaj z chlebem, duś kilka minut. Przetrzyj prze sito i dopraw. Tak(...) widzenia, wspomaga ochronę układu oddechowego i immunologicznego. Składnikiem tego mięsa jest także selen. Wzmacnia on odporność i chroni przed nowotworami. To prawda, że przygotowanie potraw na bazie...

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    ...szkodliwe składniki dymu wędzarnianego. Dużo lepszą propozycją są mięsa pieczone przez ciebie w domu, które możesz potem podawać na zimno np. schab, pierś z indyka w ziołach, szynka. Dużo mleka(...) najlepiej w postaci frytek. A może buntuje się na widok jajek, a o mięsie lepiej przy nim nie wspominać? Istnieje kilka sposobów na przechytrzenie dziecka do czasu aż samo zasmakuje w danym produkcie...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...