• Informacje na temat:

    sos do deserów

Przepisy na temat: sos do deserów
  • Babcine desery

    Porada Do tarty z jabłkami świetnie pasuje sos z 1/3 szkl. śmietanki 30 proc., 1 łyżki masła i 1/2 szkl. brązowego cukru. Podgrzewaj składniki do uzyskania płynnej, gęstej  konsystencji Puszyste...

  • smaczny, aromatyczny, idealny sos do ciast, lodów czy naleśników

  • Tajski deser na bazie ryżu

    ...w rozmowie z PAP Life Alicja Than współwłaścicielka warszawskiej restauracji Izumi Sushi. Jednym z flagowych deserów kuchni azjatyckiej, szczególniej tajskiej, jest kleisty ryż z mango i kremem kokosowym(...), aż będzie miękki. Składniki na sos zagotować, do momentu aż cukier się rozpuści. Wlać do gorącego ryżu i wymieszać. W oddzielnym garnku ugotować polewę: najpierw zagotować krem, cukier i sól. Na...

  • Pyszny sos do lodów, ciast i innych smakołyków... Już nie bedziesz kupować gotowego, jesli wypróbujesz ten przepis. Mozna zrobic też z malin, jeżyn lub leśny, jeśli dodasz wszystkie te owoce. :)

  • Najlepsze dodatki do deserów

    ...1. Sos waniliowy - zagotuj 200 ml śmietanki i 100 ml mleka. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wydrąż z niej ziarenka. Wrzuć wszystko do mleka i podgrzewaj 5-8 minut. Ubij kogel-mogel z 3 żółtek i 3 łyżek cukru. Do żółtek wlej przestudzone mleko (bez laski wanilii) i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Sosem polej deser. 2. Granola orzechowa - po 1/3 szklanki posiekanych różnych...

  • Pyszny sos z jagód. Naturalny. Wspaniały dodatek do deserów, lodów, naleśników, racuchów itp.

  • Mleczne desery

    ...z taką ilością wody, by było 2 i 1/3 szkl. płynu, zagotuj z cukrem. Proszek na kisiel wymieszaj z 7-8 łyżkami wody. Wlej do gotującej się wiśniowej zalewy. Mieszając gotuj dalej, aż sos zacznie gęstnieć. Dołóż do niego wiśnie. Wlej likier. Gotuj jeszcze chwilę. Gotową galaretkę wybij na talerzyki. Polej sosem wiśniowym. 

  • Małe, pyszne kuleczki, którymi można ozdobić deser - zachwyt gości gwarantowany ;) Sok pomarańczowy można zastąpić dowolnym innym w ten sposób tworząc różne kolory.

  • Desery ze szczyptą pikanterii

    Słodkości na ostro? Spróbuj! Odrobina chilli, imbiru albo świeżo zmielonego pieprzu sprawi, że nawet zwykła babka zyska świeży, intrygujący smak.

  • Puszysty, smaczny krem z dyni, świetny do ciast oraz deserów.

Artykuły na temat: sos do deserów
  • Włoskie desery

    W słodkim świecie włoskich deserów.

  • Magiczne czekoladowe desery

    ...odpowiednie polewanie kuli sosem. Jeśli skonstruujemy kulę z płatków, unikniemy tych trudności. Płatki można z łatwością przygotować bez formy - wystarczy elastyczna podkładka z tworzywa. Zobacz, jak Ann Reardon przygotowuje kulę bez formy. Sferę z czekolady można też przygotować przy użyciu zwykłego balonu. Nie będzie ona tak równa jak kula z formy, ale sprawdzi się przy podawaniu deserów. Wystarczy...

  • Deser ryżowy z soczystym mango

    ...mango. Przetnij je na pół i usuń pestkę. Następnie pokrój miąższ w kratkę, ale tak, żeby nie uszkodzić skóry. Na koniec wywiń skórkę na lewą stronę. Podawaj ciepły ryż podlany sosem oraz z połówką...

  • A na deser… Listki Gavottes w sosie karmelowym

    ..., sprzedawane były w puszkach metalowych, jako ciastka czy ozdoba deserów.   Gavottes to wysuszona wersja bretońskich, słodkich naleśników. Przełożyłam je kremem muślinowym waniliowym czyli mieszanką kremu ciastkarskiego – pâtissière i bitą śmietaną. Całość polana jest płynnym sosem karmelowym, zrobionym w domu. A że deser ten jest słodki, bardzo słodki to aż prosiło się tutaj o nutkę...

  • Przepisy na pyszne desery lodowe od Grycana!

    Czekoladowe z pomarańczami w gęstym sosie czekoladowym i pistacjami Porcje: 2 Składniki: Lody Grycan Czekoladowe 1 pomarańcza 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła Garść pistacji...

  • Gruszki z sosem waniliowym

    ...małym ogniu około 10 min aż krem zgęstnieje. Można też ją przelać do szklanej miski i podgrzewać w kąpieli wodnej. Środki gruszek wypełnij masą biszkoptową. Podawaj z sosem waniliowym. Zobacz także:

  • Desery bez kalorii

    Podstawą "odchudzonych" deserów są owoce, kolorowe galaretki (lub żelatyna) i serki homogenizowane. Cukru jest naprawdę niewiele, a jeżeli już, to dodaje się smakowy: waniliowy, cynamonowy, migdałowy(...). cząstkami owocu granatu). Gruszka w czerwonym winie Składniki (6 porcji): 6 gruszek, 1 butelka czerwonego wytrawnego wina, 1 laska cynamonu, kilka goździków 1/2 szklanki cukru, sos waniliowy...

  • Desery truskawkowe

    .... Pokroić w plasterki 1/4 truskawek. Pozostałe zmiksować na gładko z miodem i przyprawić sokiem z cytryny. Nieco sosu nalać do szklaneczek z deserem, resztę sosu serwować osobno w sosjerce. Przed(...), 175 ml mleka, 150 ml oleju, 125 g truskawek, sos truskawkowy, 1 łyżeczka żelatyny, pół tabliczki deserowej czekolady. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia...

  • Lody z karmelizowanych prawdziwków na sosie porzeczkowym z rozmarynem

    ...przyprawami do uzyskania kruszonki. Opiekać na blasze w 180°C przez 8 minut. Sos porzeczkowy Czarną porzeczkę połączyć z rozmarynem, szczelnie zamknąć i odstawić na bok na 2 godziny. Dodać 50 g cukru(...) masę lodową i uzupełnić sosem z czarnej porzeczki i rozmarynu. Udekorować świeżymi jeżynami. Jerzy Łukasik Przepis pochodzi z książki "Wykwintne desery polskie"

  • ​Naleśniki z brzoskwiniami i sosem waniliowym

    ...dokładnie ucieramy. Pozostałe 200 ml mleka delikatnie podgrzewamy, a gdy będzie gorące, zaczynamy je mieszać i powoli dodawać utarte żółtko. Sos powinien zgęstnieć. Jeżeli będzie za rzadki, należy delikatnie go podgrzać, cały czas mieszając. Na gotowy naleśnik wykładamy brzoskwinie, zwijamy w trójkąty i polewamy sosem.

Zdjęcia na temat: sos do deserów
Wideo na temat: sos do deserów
  • Jak przygotować sos ze świeżych malin

    Zobacz krok po kroku, jak przygotować sos owocowy. Idealny do deserów.

  • Pancakes z sosem borówkowym

    Na kolację lub deser

  • Szybki i zdrowy deser z tapioki i mango

    Tapioka, zwykle w postaci mąki lub niewielkich perełek, wykorzystuje się jako lekki zagęszczacz do sosów i musów - ma lekkostrawne cukry i niewielką ilość białka, jest też pozbawiona glutenu i cholesterolu, przez co jest niezwykle atrakcyjnym dodatkiem do każdej kuchni, która aspiruje do miana zdrowej. Z tapioki możecie przyrządzić wyborny deser, który będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy