• Informacje na temat:

    sos do cielęciny

Przepisy na temat: sos do cielęciny
  • Cielęcina w sosie tuńczykowym

    Składniki 1 i 1/4 kg zadniej cielęciny, łyżeczka suszonego rozmarynu oraz kilka gałązek świeżego, szklanka białego wytrawnego wina, 3 ząbki czosnku, po szczypcie kminku, majeranku, rozmarynu, sól, pieprz  Na sos: 2 puszki tuńczyka w oleju, szklanka majonezu, 1/2 szklanki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki kaparów, łyżka musztardy, ząbek czosnku  Przygotowanie 1. Jeden ząbek czosnku...

  • Torcik z cielęciny - Robert Sowa

    Torcik z pieczonej cielęciny z czosnkiem i tymiankiem przekładany musem jajecznym z kaparami i anchois oraz sosem z rzeżuchy - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Klasyczny zestaw francuski

    Salade de chèvre chaud (sałata z kozim serem) to bardzo popularna we Francji przystawka, która może występować w wielu odmianach, ale podstawę stanowią zawsze sałata, roztopiony ser kozi i sos winegret.

  • Cztery pomysły na cielęcinę

    To delikatne mięso doskonale nadaje się do przygotowywania wykwintnych dań. Przygotowaliśmy dla Ciebie cztery sprawdzone przepisy na potrawy z cielęciny.

  • Vitello tonato

    Prosto z Włoch: przepis na cielęcinę w sosie tuńczykowym...

  • Składniki: 90 dag cielęciny bez kości, 3 ząbki czosnku,2 gałązki rozmarynu, 2 kieliszki białego wytrawnego wina, szklanka bulionu warzywnego, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz.

  • Składniki: 2 kg młoda kaczka, 20 dag cielęciny, plaster świeżej słoniny (ok 5 dag), 2 stołowe łyżki bułki tartej, 2 jajka, wątróbka z kaczki, 3 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek, kilka kwaśnych jabłek (mogą być papierówki).

  • ...1 mostek cielęcy (ok. 1,5 kg); 5 ząbków czosnku; miód; ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek, sól, pieprz. Farsz: 750 g mielonej cielęciny; 1 jajko; 250 ml wywaru (może być z kostki); ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz.

  • Świąteczne dania dla najmłodszych

    ...wytrawnej, z dodatkiem sera i parówek z mięsa drobiowego i cielęciny. My postawiliśmy na Sokoliki z Sokołowa, które zawierają aż 87 proc. mięsa i nie wymagają wcześniejszego obierania z osłonek(...) sprawdzone kabanoski Sokoliki z Sokołowa z dodatkiem cielęciny) sprawia, że jest to potrawa, która nie tylko znakomicie się prezentuje, ale także syci i bardzo dobrze smakuje. Z pewnością przekona więc do...

  • Szaszłyki - shish kebab

    ...kebabów, poza sosem tzatziki, pasują też inne sosy przygotowane na bazie jogurtu greckiego, np. czosnkowy, koperkowy, miętowy. Jeśli wolisz sos bez dodatku produktów mlecznych, możesz podać warzywny, np. na(...) "obracające się pieczone mięso") robi się z baraniny, czasami z cielęciny lub drobiu, nigdy z wieprzowiny.

Artykuły na temat: sos do cielęciny
  • Pieczona cielęcina w sosie wiśniowym

    To delikatne oraz bardzo smaczne mięso jest idealne dla dzieci i seniorów. Cielęcina to świetna baza dla zup, polecamy ją także w postaci pieczeni z wyśmienitym sosem wiśniowym.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Mięsa w aromatycznym sosie

    Świąteczna pieczona kaczka, gęś lub wieprzowina zyska na smaku, jeśli zostanie podana z pysznym sosem. Przygotuj go na bazie bakalii, owoców lub ziół.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Torcik z cielęciny

    Torcik z pieczonej cielęciny z czosnkiem i tymiankiem przekładany musem jajecznym z kaparami i anchois oraz sosem z rzeżuchy - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Torcik z cielęciny

    Torcik z pieczonej cielęciny z czosnkiem i tymiankiem przekładany musem jajecznym z kaparami i anchois oraz sosem z rzeżuchy - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Potrawka z cielęciny czyli Navarin

    ...powolutku z ziołami świeżymi: tymiankiem, zieloną pietruszką, liściem laurowym… a później tylko dodaje się warzywa, stopniowo, respektując ich czas dojrzewania w aromatycznym sosie…   Gorące polecam…  

  • Polska szlachta lubiła dobrze zjeść i wcale się z tym nie kryła. Stoły uginały się pod ciężarem wykwintnych potraw, a nadworni kucharze prześcigali się w wymyślaniu coraz to bardziej karkołomnych przepisów. Nic więc dziwnego, że biesiada była jednym z ulubionych sposobów na spędzanie wolnego czasu. Fot. 123RF Staropolska uczta mogłaby stanowić nie lada wyzwanie dla współczesnych żołądków. Nasi przodkowie lubowali się w niezwykle wystawnych biesiadach, trwających kilka, a nawet kilkanaście...