• Informacje na temat:

    sos do chińskiego dania

Przepisy na temat: sos do chińskiego dania
  • Dania jednogarnkowe na rodzinny obiad

    ...olej.  Smaż 5-7 minut. Wlewam bulion, duszę na małym ogniu 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj sos sojowy. Zagęść mąką. Dorzuć mięso, wymieszaj.  Całość dopraw solą i pieprzem, podaj z ryżem...

  • Szybki i bardzo smaczny obiadek.Polecam:)

  • Sycące dania mięsne

    Azjatycki poprykarz Sposób przygotowania 1. Mięso umyj i pokrój w równą kostkę. 2 łyżki oleju wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, przyprawą chińską, papryką(...) i zepnij wykałaczką. Obsmaż z każdej strony na oleju.  3. Śmietanę wymieszaj z serem, oregano, majerankiem, papryką i sosem sojowym. Dodaj podsmażone pieczarki. 3 łyżki śmietany rozsmaruj na dnie naczynia...

  • Szybkie danie jednogarnkowe a raczej jednopatelniowe ;) Typowe chińskie słodko-kwaśne danie z kurczakiem ryżem i warzywami. Musicie sobie przygotować na prawdę dużą patelnię a najlepiej woka, jest tego dosyć sporo, co najmniej 8 porcji.

  • Congee ryżowe - chińska zupa nie tylko dla ciała

    ...niemal całkowicie się rozpadnie. Gorący wkładam do miseczek, dodaję pokrojone pomidory i kolendrę, olej orzechowy i sos sojowy" - to jeden z przepisów na congee jaki znajdziemy w książce "Przepisy na...

  • Wegetariański przysmak z serem tofu.

  • Dwa pomysły na sycące dania z makaronu

    ...: Podwójna pierś z kurczaka, opakowanie makaronu chińskiego Tao Tao, 2 łyżki oliwy, 3-4 ząbki czosnku, 3 cebule dymki, łyżka świeżo startego imbiru, mała papryczka chili, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki(...) dymkę (odkładamy na później jej posiekany szczypior) i imbir, cały czas mieszając. Po chwili na patelnię wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy go aż lekko się zabrązowi. Wlewamy sos sojowy...

  • Bardzo smaczne danie. Polecam.

  • ...fasole mung (lub czerwona kidney) a następnie smażyć wszystko około 15 minut na średnim ogniu mieszając. Dolać czerwone wino i sos sojowy. Następnie należy rozluźnić konsystencję dolewając niewielką...

  • Danie o smakach azjatyckich. Polecam :)

Artykuły na temat: sos do chińskiego dania
  • Krewetki z sosem chili

    ...chili, łyżka chińskiego sosu śliwkowego, pół szklanki bulionu warzywnego, kilka gałązek szczypiorku, 2 łyżki oleju sezamowego do smażenia, oliwa z oliwek, sól. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i drobno pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Całość podsmaż kilka minut. Następnie wlej sos sojowy, sos chili i sos śliwkowy...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Pierożki na parze z sosem sojowym i oliwą extra virgin

    ...​To danie serwujemy na co dzień w moim specjalizującym się w souvlakach barze Jimmy Grants. Prawdopodobnie teraz się zastanawiasz, co łączy grecką kuchnię z chińskimi pierożkami, ale z drugiej strony - co je dzieli? Mieszanka greckiej oliwy z sosem sojowym to znakomite połączenie, które odpowiada za wyjątkowy smak.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Danie na kolanie

    Dania błyskawiczne zdrowe nie są - wiedzą to już chyba nawet dzieci. Co z tego, że pełno w nich utwardzanych tłuszczów roślinnych, które są źródłem szkodliwych, zatykających żyły tłuszczów trans(...) jedzą pokarmy bogate w tłuszcze trans, jest prawie dwukrotnie wyższe? Co z tego, że dania te są źródłem soli, która powoduje nadciśnienie, glutaminianu sodu, sztucznego poprawiacza smaku z właściwościami...

  • Nie wiedzą co to deser. W większości swoje zapotrzebowanie na cukier zaspokajają naturalnymi darami nieba. Słodkie niespodzianki i ciasteczka spożywają symbolicznie lub na specjalne okazje. Czego to Chińczycy nie wymyślą?! Fot. 123RF/Picsel "Czyścić stoły"- tak dosłownie brzmi tłumaczenie słowa deser z języka francuskiego (desservir). Dla Chińczyków jednak deser, nie ma nic wspólnego z degustacją słodkości lub serwowaniem smakołyków tuż po posiłku. Słodycze w Chinach podaje się jako przekąskę...

  • Dania z drobiu dla liczących kalorie

    ...plastrami pomarańczy, polej sosem. Sałatkę możesz wzbogacić, posypując ją prażonymi pistacjami. Pamiętaj jednak, że wtedy kaloryczność sałatki wzrośnie do ok. 400 kcal. Wykwintny koktajl Przygotowanie 30(...) z groszkiem, sałatą oraz szparagami. Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Po porcji koktajlu umieść w pucharkach deserowych lub...

  • Wracasz późno do domu lub zapominasz zabrać ze sobą obiad do pracy. Wielu z nas w takiej sytuacji sięga po telefon, wykręcając numer do najbliższej chińskiej restauracji. Wertując menu takiego lokalu, warto mieć na uwadze, iż niektóre dania mogą być szczególnym zagrożeniem dla naszej sylwetki. Geneza sztuki kulinarnej Chin ściśle związana jest z historią oraz warunkami klimatycznymi tego najludniejszego państwa w świecie. W kulturze chińskiej pożywienie nie tylko zaspokaja głód, ale jest...

  • Chiński, japoński i indyjski

    ...powodu makaron spożywa się zwykle z aromatycznymi sosami. Azjatycki fast-food Podczas gdy w zachodnich fast-foodach królują głównie hamburgery i frytki, na Wschodzie dania "na szybko" składają się(...) makaronem, również japońskim, jest somen. Sam makaron przypomina mocno spłaszczone nitki spaghetti, jednak na uwagę zasługuje sposób podania. Latem niektóre restauracje decydują się na serwowanie potrawy...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...