• Informacje na temat:

    sos do carpaccio z łososia

Przepisy na temat: sos do carpaccio z łososia
  • Zimowa porcja witamin!

    ...w drobną kostkę. Kapary odsącz z zalewy, łososia pokrój w paseczki. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Sałatę rozłóż na talerze i dodaj pozostałe składniki. Całość polej sosem. Carpaccio(...)Sałatka z pomarańczami i łososiem Składniki: 100 g łososia wędzonego, 2 pomarańcze, czerwona cebula, 2 łyżki kaparów, 2 garści sałaty karbowanej. Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka...

  • Dla fanów surowego mięska. Najlepsze robi mój Tata.

  • Smakowite kosmetyki na talerzu

    ...tego dania potrzebne będą składniki najwyższej jakości. Do jego przygotowania potrzebujemy: kawałek świeżego łososia oceanicznego bez ości (do sushi), kilka strączków edamame - strączków soi, które(...) wina śliwkowego. Edamame wrzucamy do wrzątku, gotujemy około 5 minut. Po odcedzeniu wyciągamy ziarna ze strąków i wrzucamy do miseczki. Łososia kroimy na cienkie plastry i układamy na płaskim...

  • Przepis wart wypróbowania: "Jajeczne carpaccio"

  • Co warto wiedzieć, by nie "zgubić się" przy stole

    Oto kilka wybranych słów, których znaczenie warto poznać: Carpaccio - wspaniała włoska przystawka. Cieniutko krojone plasterki surowej polędwicy wołowej, skropione oliwą lub octem vineagrtte, z płatkami parmezanu, czasem też z dodatkiem kaparów, rucoli lub świeżego oregano. Doprawiamy je świeżo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Warto też skosztować carpaccio z ryb np. ze świeżego łososia...

  • Trudno określić czy jest to jeszcze deser czy już sałatka, ze względu na połączenie smaków słodkiego (gruszki) ze słonym (sos). Chyba nazewnictwo nie powinno przesądzać o wartości dania, a to danie jest i smaczne i łatwe (wbrew pozorom).

  • Przyjęcie bez kalorii

    Łosoś odwrócony Składniki: 1 połówka łososia ze skórą (płat około 1,5 kg), 500 ml jogurtu greckiego, 1 pęczek kopru pół ogórka szklarniowego, 3 łyżki musztardy dijon, sól. Płat łososia połóż skórą do dołu, górę posól i posmaruj musztardą, obłóż posiekanym koperkiem. Na tarce zetrzyj ogórek, wymieszaj z jogurtem, lekko posól i obłóż nim łososia. Przełóż rybę na papier do pieczenia i wstaw...

  • Szybka, warzywna przekąska dla każdego.

  • Wypróbowany przepis na "Gruszkowe carpaccio"

  • Smaczny pomysł na "Ogórkowe carpaccio"

Artykuły na temat: sos do carpaccio z łososia
  • Na surowo

    Wraca moda na jadanie surowych mięs. Coraz częściej podajemy sushi lub carpaccio, a obok tradycyjnego tatara z mięsa, pojawia się też rybny.

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Gravlax dla króla

    ...się fatalnie dla królewskiego kucharza. Toteż błogosławiąc pomysłowość Szwedów, Norwegów i Duńczyków wyjęliśmy z łososia kręgosłup i umieściliśmy w rybie mieszankę soli i brązowego cukru, dodaliśmy(...) wszech miar słuszna, bo zdrowa i bajecznie pyszna. Podstawą i tajemnicą tego dania jest jakość i świeżość łososia a także smak koperku, dlatego najlepiej robić je na wiosnę, kiedy koperek smakuje...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...

  • Co jeść na kolację, by schudnąć

    .... Carpaccio z łososia Składniki: 4 plastry łososia, 4 pomidorki, 1/2 ogórka, 1/2 czerwonej papryki, po łyżce octu balsamicznego i oliwy, 1/2 limonki Sposób przygotowania: Na talerz wyłóż łososia(...): 5 liści sałaty, 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 jajko, 1 mały pomidor, 1/2 ogórka Sos: 1 łyżeczka musztardy, 3 łyżeczki jogurtu, ząbek czosnku Sposób przygotowania: Składniki pokrój...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku"

    ...przedwczorajszym pieczywem. W Twoim piekarniku z tych produktów (i wielu innych dotąd wyrzucanych) powstaną pyszne klopsiki z chleba w sosie pomidorowym, pudding z czerstwego pieczywa z warzywami, carpaccio z głąba kapusty, quiche z białego sera i cebuli, a także kotlety z łososia? Brzmi jak dania z resztek? Czy może raczej jak menu dobrej restauracji? Stosując się do kilku podstawowych zasad i korzystając...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Gotuję, nie marnuję. KUCHNIA ZERO WASTE PO POLSKU, Sylwia Majcher

    ...pieczywem. W Twoim piekarniku z tych produktów (i wielu innych dotąd wyrzucanych) powstaną pyszne klopsiki z chleba w sosie pomidorowym, pudding z czerstwego pieczywa z warzywami, carpaccio z głąba kapusty, quiche z białego sera i cebuli, a także kotlety z łososia? Brzmi jak dania z resztek? Czy może raczej jak menu dobrej restauracji? Stosując się do kilku podstawowych zasad i korzystając z tych...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...