• Informacje na temat:

    sos do babki ziemniaczanej

Przepisy na temat: sos do babki ziemniaczanej
  • Babka ziemniaczana

    .... Na 10-15 minut przed końcem pieczenia możesz zwiększyć temp. do 200°C, aby wierzch babki ładnie się zrumienił. Naczynie wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 15 min i dopiero pokrój. Podawaj z kefirem, jogurtem, zsiadłym mlekiem, dipem jogurtowo-czosnkowym lub sosem grzybowym. 

  • Ziemniaczane specjały

    ...oregano.  2. Mleko wymieszaj z mąką i jajkami. Mocno podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Sos przypraw solą i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu warstwami ułóż frytki i masę mięsną. Każdą warstwę posmaruj sosem. Wierzch posyp serem i polej jogurtem. Piecz ok. 50 min w temp. 200°C.

  • Szybkie ciasta ziemniaczane

    Łatwe przepisy i proste składniki, a jaki pyszny efekt! Takie smakołyki podane z sosem mogą być samodzielnym daniem albo dodatkiem do pieczeni czy gulaszy na obiad.

  • Zainspiruj się kulinarnie i przygotuj menu na Wielkanoc

    Żurek z twarogiem lub z uszkami, sałatka warstwowa lub ziemniaczana z sosem ranczerskim i smaczna babka z dodatkiem majonezu bez jajek – brzmi tradycyjnie a jednak nieco inaczej niż zwykle. Dania, które znajdą się na wielkanocnym stole to zwykle wypadkowa tradycji i przyzwyczajeń domowników. Pewne jest jednak to, że ma być smacznie, odświętnie... a czasem nietuzinkowo.

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...rodzaju babki, słodkie mazurki, żurki i biała kiełbasa podana na ciepło. Choć wiele potraw z różnych regionów kraju bazuje na podobnych składnikach (jajkach, kiełbasie, chrzanie, schabie lub boczku), to(...) polskim wielkanocnym stole muszą pojawić się kurze jajka ugotowane na twardo. Bez względu na to, czy podane zostaną saute czy w galarecie, powinien towarzyszyć im pyszny sos. Szczególnie dobrze wiedzą o tym...

  • Smaki Litwy

    ..., w zależności od regionu mogą być podawane np. z sosem grzybowym czy żmudzkim kastinysem. Kindziuk, to bardzo twarda, dojrzewająca kiełbasa o charakterystycznym kwaskowym smaku zwana na Litwie kindzukas lub...

  • Dieta pod kontrolą

    .... Znajduje się np. w wielu rodzajach białego pieczywa (np. tostowym, bułkach grahamkach, sucharach), parówkach, mortadeli, produktach garmażeryjnych, sosach, cukierkach, produktach instant (np(...). Przypadki uczulenia występują raczej u starszych dzieci, które mają alergią wziewną na pyłek brzozy, trawy, bylicy i babki. To przykład alergii krzyżowej - wspólne występowanie alergii na pyłki...

Artykuły na temat: sos do babki ziemniaczanej
  • Baba ziemniaczana

    ...i wymieszaj. Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę wlej najpierw połowę masy ziemniaczanej i wyrównaj powierzchnię łyżką. Na niej rozsmaruj masę twarogową i zalej resztą masy ziemniaczanej. Kugelis z twarogiem piecz około godziny w temperaturze 175° C. Podawaj na gorąco z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany. Na Litwie do baby ziemniaczanej podaje się tradycyjny sos kastinys: śmietanę łączy się...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Wczoraj na naszym wloskim stole / nasladujac Stefane/ na kolacje:swiezy tunczyk panierowany w grysiku kukurydzianym a pozniej zatopiony w klasycznym sosie...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Rodzinne przygotowania do Wielkanocy!

    ...najbardziej lubią! Jajka na wielkanocnym stole to nieodzowny element, my proponujemy wspólne przygotowanie tych w sosie majonezowym! Do ich przyrządzenia potrzebujemy: 200 ml Majonezu Dekoracyjnego(...). Następnie doprawiamy przygotowany sos solą i pieprzem. Wystarczy jeszcze obrać jajka, przekroić je na połówki, ułożyć na półmisku, polać wspólnie zrobionym sosem i pyszna przystawka na wielkanocny...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Czym zastąpić mąkę pszenną

    ...jej do zagęszczania sosów, zup, kisieli. Stosuje ją jako dodatek do wypieków np. do babki piaskowej.  Mąka kukurydziana. Jest miałka o żółtym kolorze. Nadaje się do naleśników i ciast ucieranych...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Biała kiełbasa. Najlepsze pomysły na wykorzystanie jej w przepisach wielkanocnych

    ...podsmażonej na patelni. Ostudzoną i osuszoną z tłuszczu dodajemy do miski pełnej wiosennych warzyw: liści sałaty, pomidorów czy szparagów. Sos? Wedle uznania - warto zadbać o to, żeby pojawił się tam(...) cię tylko wyobraźnia i tolerancja twojej rodziny na eksperymenty kulinarne. Biała kiełbasa może być dodatkiem do zapiekanki ziemniaczanej czy stanowić podstawę farszu do prostych bułeczek z ciasta...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...