• Informacje na temat:

    sos cyganski

Przepisy na temat: sos cyganski
  • Placki po cygańsku

    Składniki na 8 porcji: - 1 i 1/2 kg ziemniaków, - 1 cebula, - 1 jajko, - 3 ki mąki, - sól Na sos: - 3/4 chudej wieprzowiny, - 2 czerwone papryki, - 20 dag pieczarek, - olej, - 4 ogórki(...) miękkie. Porcje mięsa i warzyw nakładać na placki. Każdy placek składać na pół polewać sosem.

  • Danie pracochłonne i nie należące do najtańszych ale za to jakie smaczne.

  • Bigos cygański. Tak naprawdę nijak ma się nazwa do tego co się przygotowuje. Nie ma tu grama kapusty! Bigos cygański to pulpety wieprzowe w sosie warzywnym. Połączenie jest bardzo smakowite i zachęcam by przygotować taki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób.

  • Fajna i na prawdę smaczna potrawa na imprezę bo, na drugi dzień kiedy smaki się porządnie "przegryzły" jest jeszcze lepszy :)

  • Pyszne danie ,które często przygotowuje na różne spotkania okolicznościowe.

  • może być szynka, karkówka lub schab

  • Rozpływająca się w ustach miękka i soczysta, karkówka.Panowie bardzo lubią takie obiady.Polecam :-)

  • Świetny sposób na udka z kurczaka!! Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy lubią gęste sosy i miękkie mięso.

  • Usmażone placki ziemniaczane podane z sosem wieprzowym ugotowanym z wieprzowej szynki.

  • Wypróbowany przepis na "Rozgrzewający kociołek cygański"

Artykuły na temat: sos cyganski
  • Cygański kociołek

    .... Następnie wraz z sosem, który pozostał na patelni, przełóż do garnka z mięsem. Wlej około 2 szklanek wody.  Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i obrane ziemniaki oraz grzyby. Duś wszystko około 1,5 godziny. Na sam koniec duszenia wsyp chili, sól i pieprz.  Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli sos będzie za rzadki, możesz go zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Grillowana karkówka z cygańskim sosem

    ...mięsa. Następnie przykryj je i odstaw na 3 godziny. Pokrój wszystkie papryki (także chili). Potem posiekaj je, dodaj listki tymianku i wszystko uduś na maśle. Dodaj sos chili oraz śmietanę, gotuj przez chwilę. Śmietana powinna w połowie odparować, a sos zgęstnieć. Grilluj lub smaż mięso na dużym ogniu. Tak przygotowaną karkówkę serwuj z sosem i ryżem.  

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Bajdurzenie w kwiatach z muzyka cyganska w tle

    ...z sosem smietanowo paprykowym ( bianco bo bez pomidorow ). Kotlety z baklazana mojego autorstwa czyli plastry baklazana w jajku i bulce tartej  (polecam wegetarianom). Oraz cukinia fritti. Cienkie(...) zamknieta a droga gospodarcza zabezpieczona ruchoma siatka. Kropka. Tym razem " pieknosc nocy " kwitnaca pasiasto samosiejka. Czas na wyjasnienie cyganskiej muzyki w tle. Bardzo lubie romanse...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Czosnek niedźwiedzi

    ...obróbce cieplnej. Liście można mrozić. Są cennym dodatkiem do sałatek, past, twarogów i sosów. Suszony czosnek niedźwiedzi jest cenioną przyprawą do mięs. Kto powinien go unikać Nie powinny spożywać go...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Papryka kusi

    ...czosnek. Zakręć, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do miski włóż ugotowany ryż, dodaj mięso, cebulę, orzechy, seler, żurawinę oraz natkę. Polej przygotowanym sosem winegret, wymieszaj. Sałatką...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...