• Informacje na temat:

    sos curry w warzywach

Przepisy na temat: sos curry w warzywach
  • Frytki z warzyw korzeniowych z curry

    .... Wlewamy oliwę, doprawiamy curry, kuminem, solą i pieprzem. Całość mieszamy. 3. Frytki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie. 4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut lub do momentu, gdy w środku będą miękkie, a z zewnątrz zarumienione. 5. Doprawiamy solą morską, posypujemy natką pietruszki i podajemy z sosem. Smacznego!

  • Kolorowe warzywa w paście curry

    Dla miłośników przyprawy curry...

  • Karol Okrasa poleca tajskie curry

    Nie ma to jak curry ze świeżymi warzywami na wiosnę! Tak przynajmniej uważa Karol Okrasa. Mistrz kuchni powrócił właśnie z Tajlandii i poleca tamtejsze curry do mięsa i ryb.

  • Sałatka z tofu i rukoli w sosie curry

    ...się wspaniale: gorzkawa, zielona rukola, słodka czerwona papryka i pikantny żółty sos z curry. Podaje się ją bez dodatków, na grzankach albo zawiniętą w tortillę lub chlebek pita. Kto nie przepada za(...), łyżkę curry, sól i pieprz. Tofu kroimy w kostkę i wkładamy do dużej miski. Dodajemy do niego rukolę, rodzynki, orzeszki piniowe, paprykę i cebulę. Majonez, ocet, curry, sól i pieprz mieszamy w małej misce...

  • Sycące curry rybne

    Sposób przygotowania Na średnim ogniu rozgrzej w rondlu oliwę. Dodaj cebulę i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pastę curry i smaż 1-2 minuty. Mieszaj co jakiś czas. Wrzuć zieloną paprykę oraz fasolę i zamieszaj tak, by pasta pokryła warzywa. Smaż przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj mleko kokosowe, sos rybny i sok z limonki. Dodaj rybę i delikatnie...

  • Curry z oberżynami - letni lekki posiłek

    Łatwy przepis z wykorzystaniem warzywa sezonu to curry z bakłażanem. Wykorzystajmy porę na bakłażany, kiedy są najsmaczniejsze i niedrogie.

  • Tajskie zielone curry z kukurydzą

    ...ryżowego podsmażamy tofu z każdej strony na złoty kolor. Tofu dodajemy do curry. Następnie dodajemy sos sojowy, wybraną substancję słodzącą i sok limonki do smaku. Podajemy przybrane natką kolendry(...)Przygotowanie Wszystkie składniki na zieloną pastę curry miksujemy w przystawce do blendera ręcznego lub ucieramy zgodnie z kolejnością składników w moździerzu (dodajemy jeden po drugim i ucieramy...

  • Warzywa z lekkim farszem

    ...natką pietruszki, np. karbowanej. Zamiast pietruszki użyj natki kolendry. Upieczone bataty ew. oprósz szczyptą kurkumy lub curry.  Cebulowe miseczki z mięsem Sposób przygotowania 1. Zagotuj(...) i wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 30 minut.  4. Zdejmij pokrywkę i posyp cebule żółtym serem. Polej powstałym sosem i zapiecz, najlepiej z włączonym termoobiegiem, przez 4-5 minut. Podawaj na ciepło...

  • Walentynkowa kolacja: Lasagne z curry i mlekiem kokosowym

    ..., aż powstanie lekko gęsty sos. Dodaj do smaku, sól, pieprz i curry. 3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wlej 2 łyżki mleka kokosowego. Ułóż luźno płaty lasagne, wyłóż połowę warzyw w sosie(...)Sposób przygotowania 1. Cebulę i imbir drobno posiekaj. Następnie razem z czosnkiem przesmaż je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodaj curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory. Bakłażana...

  • Warzywa smażone w cieście

    ...cukinię możesz podawać z keczupem. Kalafiorowe różyczki Sposób przygotowania 1. Piwo oraz mleko wlej do wysokiego naczynia. Dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj curry(...) z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z sosem czosnkowym. 

Artykuły na temat: sos curry w warzywach
  • Warzywa w żółtym sosie

    ...kalafiora, posypujemy curry, kurkumą oraz kminem, mieszamy. Po chwili łączymy z pastą curry. Wlewamy mleko kokosowe oraz bulion, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 15-18 minut. Aby pozbyć się zapachu kalafiora, do gotowania możemy dodać duży listek laurowy. Groszek cukrowy myjemy i dodajemy do warzyw 2-3 minuty przed końcem gotowania. Curry podajemy z ryżem...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami

    .... Brukselkę umyj i ugotuj al dente. Gdy wystygnie, wyłóż ją na ziemniaki. Na wierzchu ułóż mięso.  3. Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i zrumień. Powoli wlej bulion, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Wrzuć serek topiony pokrojony w kostkę, mieszaj, żeby się rozpuścił. Wlej śmietanę, a na koniec wsyp curry. Całość zagotuj.  4. Gorący sos wylej na zapiekankę. Wstaw do...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Wegetariańska lazania z sosem z ricotty

    ..., gałką muszkatołową oraz curry. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj i dodaj do sosu.  2. Brokuły i kalafior oczyść, podziel na różyczki. Gotuj je w osobnych garnkach w lekko posolonej wodzie przez(...) i brokuła. Każdą warstwę smaruj sosem z ricotty. Żółty ser grubo zetrzyj na tarce. Posyp nim wierzch zapiekanki. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez około 40 minut. Pokrój...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Tajskie zielone curry

    .... Rozgrzej olej w dużym rondlu, dodaj pastę curry. Gdy zacznie pachnieć, dodaj mleko kokosowe. Dodaj trawę cytrynową i mięso. Po trzech minutach zmniejsz ogień. Dodaj cukier i sos rybny. Dodaj warzywa(...)Składniki: 25 g zielonej pasty curry 250 g cukinii 200 g bakłażana 200 g wołowiny (lub kurczaka) 40 g kolendry 3 łodyżki trawy cytrynowej 25 g sosu rybnego 150 ml mleka kokosowego...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Warzywa po azjatycku

    ...1. Warzywa umyć, osączyć, oczyścić. Paprykę pokroić w ukośnie cięte paski, marchewki w długie słupki. 2. Czosnek posiekać, przesmażyć z imbirem, curry, kolendrą i chili, dodać pokrojony tempeh lub tofu. Smażyć 5 min, mieszając. Dodać paprykę, marchew i groszek, smażyć kolejne 5 min. Polać winem i sosem sojowym, ew. doprawić do smaku. Podawać natychmiast, posypane listkami bazylii i kolendry.

  • Warzywa w doskonały sposób urozmaicają smak posiłków i wzbogacają je apetycznymi kolorami. Coraz więcej osób zastanawia się, jak uczynić te wartościowe składniki elementami diety, lecz mimo to spożycie warzyw w ostatnich latach nie rośnie - wręcz przeciwnie. Fot. 123RF/Picsel Powodem może być brak pomysłów na włączenie warzyw do jadłospisu i inspiracji na dania z ich dodatkiem. Marka Knorr postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom wielbicieli jedzenia. Dzięki temu powstały nowe Fixy Sposób na...

Zdjęcia na temat: sos curry w warzywach
Wideo na temat: sos curry w warzywach
  • Kuchnia Piotra Kucharskiego - śledź w trzech odsłonach

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski przygotował śledzia w trzech odsłonach: w bułce maślanej z marynowaną cebulą, w sosie curry z pieczonymi ziemniakami i smażonego z warzywami oraz sosem chrzanowo-jabłkowym.