• Informacje na temat:

    sos curry kurczak mleczko

Przepisy na temat: sos curry kurczak mleczko
  • Pomysł na pikantny obiad

    Papryczki chilli idealnie sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych, sosów, sałatek czy jako przystawka. Sprawdźcie, jakie ogniste potrawy można przygotować z ich wykorzystaniem. Podpowiadamy.

Artykuły na temat: sos curry kurczak mleczko
  • Kurczak curry

    .... Dodaj mięso wraz z marynatą, w której się moczyło, smaż często mieszając, aż mięso się zrumieni. Dodaj curry, kurkumę, cukier, pieprz kajeński oraz pokrojoną paprykę, smaż jeszcze 7-10 minut. Wlej śmietankę lub mleczko kokosowe, zmniejsz ogień, duś ok. 5 minut aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj oliwki, dopraw do smaku solą. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Kurczak smażony w czerwonym curry

    .... Dodaj liście limonki i kurczaka, smaż dalej mieszając przez 2 do 3 minut, aż kurczak zbrązowieje. Dodaj mleczko kokosowe i smaż przez 1 minutę. Wmieszaj resztę wywaru, grzyby, jasne części dymki, kiełki oraz sos rybny i gotuj przez 1 do 2 minut, aż kurczak dojdzie. Dodaj zieloną fasolę i marchewkę, przypraw do smaku solą i białym pieprzem. Przenieś na półmisek i udekoruj resztą papryczki, kiełkami...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Z kokosową nutą

    Kokosowe wiórki wzbogacą smak sosów. Można w nich także panierować mięso.

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Jak zdrowo się odżywiać? Sprawdźcie przykładowy jadłospis

    ...razem z cukinią. Dodać ziemniak i zalać wodą. Doprawić Vegetą i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować na krem dodając świeżą miętę. Obiad Kurczak w sosie kokosowym z curry z makaronem razowym Składniki : makaron razowy 1 szklanka surowego, filet z kurczaka 90 g, dynia kostka 1.5 szklanki, oliwa 1 łyżka, mleczko kokosowe 5 łyżek, pomidor suszony 2 sztuki, sok z limonki 1 łyżka, curry...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • Dwa w jednym

    ..., 1 czerwona papryczka chili drobno posiekana, duży rondel Pastę curry i mleczko kokosowe wymieszaj w miseczce i wlej do dużego rondla, gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, obsmaż wołowinę, wrzuć mięso do curry, zalej ciepłym bulionem. Dodaj imbir, czosnek, cebule, liście kaffiru, sos rybny i cukier. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1,5-2 godzin, mięso...

  • Przejedzenie w Święta? Nie, dziękuję! W tym roku zamiast tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie - od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego...