• Informacje na temat:

    sos chili do słoika

Przepisy na temat: sos chili do słoika
  • Mięsa w sosie  z leśnymi grzybami

    .... 3. Wyjmij gałązki majeranku, listki i ziele, ew. ponownie przypraw solą  i pieprzem. Udekoruj listkami natki i strączkiem chili. Dobre rady kucharza Mięsa nie musisz posypywać mąką. Jeśli jednak sos wyjdzie zbyt rzadki, zagęścisz go, dodając 1 kromkę chleba razowego na  ok. 20 minut przed końcem duszenia. Możesz dolać też trochę śmietany - to wzmocni  winną nutę. Dodaj 2-3 jagody jałowca...

  • zimą wykorzystuję je jako sos do makaronu, można dodać smażony filet z kurczaka albo jako dodatek do drugiego dania, nie dodaję zbyt dużo przypraw, ziołami doprawiam przed podaniem bo ich dodatek zależy od rodzaju przygotowywanej potrawy

  • Włoski sos do makaronu

    Marzy ci się obiad we włoskim stylu? Zapomnij o sosach ze słoika! Podajemy prosty przepis na prawdziwy, włoski sos do makaronu.

  • Idealnie do smarowania wędlin na kanapki

  • Sos morelowo-cebulowy

    Składniki: - 2,5 kg moreli, - 50 dag czerwonej cebuli, - 50 dag cukru, - 1 szklanka rodzynek, - 3/4 szklanki octu winnego, - 2 łyżeczki mielonej gorczycy, - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, - 1 łyżeczka mielonej kurkumy, - po łyżeczce soli i sproszkowanego chili Przygotowanie: Morele pokroić na ćwiartki, włożyć do rondla razem ze sparzonymi rodzynkami, rozprażyć. Dodać pokrojoną...

  • Sos jest bardzo aromatyczny. Jest potwierdzeniem mojej tezy: bez przypraw ani rusz. Wyjdź poza polski kanon: sól-pieprz-ocet-laur :)

  • Zamknij lato w słoiku

    .... Steuermark ma jeszcze jedną propozycję. To piccalilli, czyli hinduski sos-marynata. "Jest jednym z klasycznych sosów w Wielkiej Brytanii" - przypomina PAP Life kucharz. Jak go przygotować? Najpierw na(...), dodajemy wodę i zasmażamy z mąką, żeby zagęścić. Tym zalewamy surowe warzywa: kalafiora, fasolkę szparagową, fenkuła pokrojonego w kostkę, chili i cebulę. Do tego jabłko, na końcu mango i kolendra...

  • Chrupiąca surówka, którą możemy przechowywać w słoiku nawet 3 tygodnie!

  • Dzielimy się przepisami na przetwory z pomidorów, które zawsze się udają

    .... rzepakowego), dwa ząbki czosnku, cebulę, a także przyprawy do smaku: chili albo cayenne, kilka goździków i kulek ziela angielskiego. W małym garnku gotujemy ocet z goździkami i zielem angielskim(...) w plastry, które układamy dość ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodajemy przyprawy. Zalewamy wszystko letnią wodą i zakręcamy słoiki. Zapasteryzowane wytrzymają wiele miesięcy. Domowa passata...

  • Rok temu moja przyjaciółka na swoim facebookowym profilu zamieściła pewien przepis – u mnie nazywa się to cukinia pikantna. Marylka używa określenia “meksykana, czyli cukinia po meksykańsku”. To kolejny przepis na sos do słoika na zimę, który warto wypróbować! Ubiegłej jesieni, gdy M. podała nam recepturę, było już dla mnie za późno – wcześniej zdążyłam przerobić nasze cukinie do ostatniej sztuki. Ale zapisałam wszystko skrzętnie i teraz właśnie postanowiłam ją przygotować. Oczywiście, że z...

Artykuły na temat: sos chili do słoika
  • Żeberka „palce lizać” z brzoskwiniowym sosem BBQ

    ...lepiej wchłonięta i poprawi się konsystencja mięsa, które łatwiej odejdzie od kości. Wymieszaj cukier, musztardę, kmin, paprykę, sól, pieprz i chili w proszku, by zrobić suchą marynatę. Natrzyj(...) 3,5 godziny. Posmaruj obficie żeberka sosem BBQ i piecz przez kolejne 1-1,5 godziny. Przekrój kawałek mięsa, by sprawdzić, czy jest upieczony. Jeśli obawiasz się, że mięso zbyt szybko się przypieka...

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Prawdziwe węgierskie leczo

    Przygotowanie: 1. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Paprykę słodką i chili umyć, przekroić, usunąć nasiona, pokroić w cienkie...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    .... Do każdego słoika włóż po 2 ząbki czosnku, goździki, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kilkanaście ziarenek gorczycy, a także listek laurowy oraz gałązkę świeżego rozmarynu. Ułóż w słojach paski papryki i zalej ostudzoną zalewą. Na wierzch każdego (uprzednio wyparzonego) słoika wlej pół łyżeczki oliwy i dobrze zakręć. Słoiki wstaw do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Wlej dość ciepłą...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Krem z batatów z romesco

    Wszyscy roślinożercy dobrze wiedzą, jak wielką metamorfozę przechodzą pieczone warzywa. Dlatego poniższy przepis bazuje na wielkiej blasze pieczonych warzyw - z batatów przyrządzicie słodką zupę krem, a z pieczonych papryk, czosnku, pomidora i garści migdałów wspaniały kataloński sos romesco.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Sałatka grecka

    ..., potrząsać, aż powstanie gęsty sos.  3. Sałatę przełożyć na duży półmisek, polać połową sosu, wymieszać. Wyłożyć na wierzch resztę składników sałatki, polać resztą sosu. Posypać oregano i świeżo zmielonym pieprzem, na wierzchu ułożyć chili i skropić oliwą Zobacz także:

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...