• Informacje na temat:

    sos a la gorgonzola

Przepisy na temat: sos a la gorgonzola
  • Penne w sosie z gorgonzoli

    ...  Składniki: 400 g makaronu Penne sól ząbek czosnku mała cebula 200 g sera gorgonzola 1 łyżka oleju 200 g śmietany 1 łyżeczka bulionu instant 100 g szynki parmeńskiej pęczek(...). Zagotować i dodać bulion.  Dodać pokrojony w kostkę ser, zredukować ogień i mieszać, aż ser się rozpuści. Makaron odcedzić, szynkę pokroić w paseczki. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać...

  • Danie chińskie z kurczakiem, które zrobimy w kilka chwil. Bardzo smaczne podane z makaronem.

  • Kotlet w sosie z gorgonzoli

    ...ml bulionu warzywnego 150 g sera gorgonzola suszone włoskie zioła (bazylia, oregano, tymianek) bazylia do dekoracji  Przygotowanie: Zieloną cebulkę drobno pokroić, pomidorki(...) cebulkę i pomidory, wlać bulion i śmietanę. Dodać ser i mieszać, aż się rozpuści. Doprawić solą pieprzem i ziołami. Makaron, kotlety i sos nakładać na talerze, dekorować bazylią. Czas...

  • pyszny kebab

  • Tartaletki z gorgonzolą i borowikami

    Składniki: 25 dag sera gorgonzola (ew. innego z niebieską pleśnią) 30 dag mąki pszennej, 15 dag masła 2 żółtka 2 jajka 3 dag suszonych borowików 40 dag pomidorków 10 dag śmietany kremówki(...). 200 st. Piecz przez 25 -35 minut. Marchewkę obierz, zetrzyj. Orzechy posiekaj. Liście sałat wymieszaj z orzechami i marchewką. Ocet utrzyj z musztardą i oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Sosem polej...

  • Szybki sos do zwykłego makaronu a także do makaronu spaghetti.Smaczny nie wymagający dużych umiejętności kucharskich:)

  • Gniazdka ziemniaczane z sosem serowym

    ...200 ml bulionu 100 ml mleka 100 g śmietany kremówki 200 g sera gorgonzola  Przygotowanie:  Ziemniaki ugotować w mundurkach. Rukolę drobno pokroić. Orzechy uprażyć na patelni bez(...) ser i gotować jeszcze 3-5 minut. Sos doprawić solą i pieprzem. Gotowe gniazdka posypać orzechami, podawać z sosem. Czas przygotowania 60 minut Jedna porcja zawiera 3110 kJ/743 kcal...

  • smaczny sos do mięs

  • Zupa z gorgonzoli z gruszką i sherry

    Składniki na 4 porcje: - 1 duża gruszka, - 1/8 l. sherry, - 2 cebule, - 2 łodyżki selera naciowego, - 50 g masła, 1/2 l. bulionu drobiowego, - 125 g sera Gorgonzola, - 200 g śmietany, - sól(...) cebulę i razem poddusić. Wlać bulion i gotować pod przykryciem ok. 25 minut., a następnie przecedzić. Ser rozkruszyć widelcem i wymieszać ze śmietaną. Do przecedzonego wywaru dodać sos serowo...

  • Szybko, zdążysz nawet po pracy. ;) Wystarczy mrożonka i ryż z poprzedniego obiadu.

Artykuły na temat: sos a la gorgonzola
  • Krucha tarta z gorgonzolą

    ...równomiernie rozkładamy nadzienie porowe, posypujemy pokruszonym serem gorgonzola, a na koniec zalewamy sosem śmietanowym.  6. Tartę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 180°C ok. 20 minut. Danie...

  • Niesłusznie uważany jest za ciężkostrawny , a przecież nie zawiera glutenu ani laktozy, za to obfituje w witaminę B. Fot. materiały prasowe Proces produkcyjny gorgonzoli wymaga dużej uwagi i wyłącznie świeżego mleka najlepszej jakości. Jeżeli te warunki nie zostaną spełnione, nie wykształcą się w serze pleśń i bakterie kwasu mlekowego oraz penicillium, naturalny antybiotyk. Dzięki niej ser ma charakterystyczne zielonkawe żyłki i jest wyjątkowo łatwostrawny, o czym być może wie niewiele osób....

  • Polędwica z gorgonzolą

    Sposób przygotowania: 1. Polędwice natrzyj solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie zdejmij je z patelni, a do wypieczonego tłuszczu wlej czerwone wino.  2. Ser gorgonzola podziel na małe kawałki i wrzuć na patelnię. Dodaj zielony pieprz, a następnie dopraw solą i pieprzem. Włóż ponownie polędwicę na patelnię i duś w sosie na wolnym ogniu przez 15 minut...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Błyskawiczna sałatka z figami, serem i gorgonzolą

    Sposób przygotowania: 1. Umyj rukolę, osącz i osusz. Ser pokrusz, szynkę porozrywaj na paski. Świeże figi umyj i pozbaw je twardych ogonków, a następnie pokrój na ósemki.  2. Rozłóż wszystkie składniki na talerzu i przygotuj sos: wymieszaj wodę z musem mango i musztardą. Pasuje do niej także miodowy vinegret. Polej sałatkę i podawaj na przykład ze świeżą bagietką. Zobacz także:

  • W ciągu 700 lat swojej swojego istnienia mury zamku w Rynie widziały niejedną wielką ucztę. Jednak prawdopodobnie wszystko to blednie w porównaniu do tego co zaprezentowali uczestnicy konkursu L'art de la cuisine Martell - jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Mnóstwo kulinarnego talentu, wielkie ambicje, setki godzin przygotowań i lata doświadczenia zawodowego - wszystko to sprowadziło 16 dwuosobowych drużyn do mazurskiego Rynu, gdzie odbyła się już 13 edycja...

  • Wielka księga smaków: Gorgonzola

    ...​Znakami rozpoznawczymi tego sera są lekko porcelanowy odcień oraz delikatne żyłki niebieskiej pleśni. Jest częstym składnikiem sosów, farszów, pizzy czy risotto. Może być też samodzielną przekąską, serwowaną w połączeniu z czerwonym winem oraz owocami.

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Sałatka z gruszką z gorgonzolą

    ..., osuszyć, rozłożyć na półmisku. Przykryć plastrami gruszki, posypać prażonymi orzechami i pokruszonym serem, polać miodowym sosem. Zobacz także:

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

Wideo na temat: sos a la gorgonzola
  • Dania z serem gorgonzola

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" uczestniczka programu "MasterChef" Sylwia Chrzanowska oraz jurorka programu i ekspertka kulinarna Anna Starmach przygotowały dania z gorgonzolą w roli głównej. Wśród propozycji znalazły się wytrawne muffinki z gorgonzolą, zupa szpinakowa z grzankami, ciastka francuskie z figami i sosem serowym oraz sałatka ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą.

  • Pomysły na szybkie obiady

    Czasami wystarczy 30 minut, aby przygotować pyszne i pożywne danie. W kuchni programu Katarzyna Bukowska pokazała między innymi przepis na makron z gorgonzolą i szpinakiem. Jak przygotowała sos?