• Informacje na temat:

    solanki do wędzenia

Przepisy na temat: solanki do wędzenia
  • Pięć sposobów na wędzonego pstrąga

    Lato na talerzu przez cały rok.

  • Pieczywo niosące zapach minionych lat.

  • Carbonara – fakty i mity

    Carbonara, obok Bolognese, pizzy (choć tu pamiętać musimy, że jej forma zależy od regionu kraju), ravioli i tiramisu jest jednym z flagowych dań kuchni włoskiej. Jak jest przepis na prawdziwą carbonarę? Czy do carbonary można dodać śmietanę? Jakie mięso wybrać? Odpowiedź na te pytania znajdziecie w poniższym tekście!

  • Przepis wart wypróbowania: "Solanka"

  • Pizza z szynką i pomidorkami cherry

    ...plasterki wędzonej szynki. Mozzarellę wyjmij z solanki, odsącz i pokrój na cienkie kawałki. Wstaw pizzę do rozgrzanego piekarnika, piecz 10-15 minut - ciasto powinno być upieczone i chrupiące, a ser...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczona perliczka z solanki"

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    Wielkanoc to czas, który spędzamy w rodzinnym gronie w towarzystwie pysznego jedzenia. Podobnie, jak Boże Narodzenie, święta wielkanocne obfitują w tradycyjne dania, które koniecznie muszą pojawić się na stole w tym czasie. Jakich specjałów nie może zabraknąć na najważniejszym śniadaniu w roku?

  • Peklowanie mięs do przygotowania wędlin parzonych lub wędzonych ma wieloletnią tradycję. Peklowanie ma na celu zachowanie barwy mięsa (różowej) oraz przede wszystkim zabezpiecza mięso przed powstaniem jadu kiełbasianego (toksyna wytwarzana przez bakterie Clostridium botulinum), czyli czyni je bezpiecznym dla zdrowia. Na temat peklowania, czyli stosowania azotanów i azotynów w mięsie (kiełbasach i wędlinach) krąży wiele opinii. Jeśli chcemy kontrolować ilość azotanów w diecie lepiej...

  • Cała prawda o tradycyjnych polskich serach

    W Polsce produkowane są trzy charakterystyczne sery: oscypek i bryndza na Podhalu oraz ser koryciński swojski - na Podlasiu. Każdy z nich wytwarza się w sposób przekazywany z pokolenia na pokolenie, każdy z nich ma też swój charakterystyczny smak.

  • Polędwice (ze schabu) lub balerony ( z karkówki) przed wędzeniem trzeba zesznurować żeby się nie rozpadły i były zwięzłe. Taki sam manewr stosuje przy sznurowaniu np. rolady z boczku lub indyka przed pieczeniem.

Artykuły na temat: solanki do wędzenia
  • Jak wędzić szynkę, żeby była soczysta? Jak wybrać mięso do wędzenia?

    ...z obiecywanym charakterystycznym aromatem? Poznaj błędy podczas wędzenia i przygotuj mięso prawidłowo: ·        nieodpowiednie proporcje solanki Na 10-kilogramową szynkę powinniśmy dobrać 4 litry(...)Jak wybrać mięso do wędzenia? Do wędzenia należy wybrać mięso świeże i wysokiej jakości. Nie nadaje się to, które wcześniej było mrożone. Najlepiej zaopatrywać się w sprawdzonych sieciach, gdzie...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Z etykiety: Aromat dymu wędzarnianego

    Aromat dymu wędzarnianego należy do grupy środków aromatyzujących, które mają na celu nadanie produktom zapachu dymu z wędzenia. Jak powstaje? Tworzy się w wyniku procesu zwanego frakcjonowaniem(...) znajdują się m.in.: bukowo-bekonowy, szynki wędzonej, dymu zimnego wędzenia (przeznaczony do boczku i szynki surowej) lub grill flavour charakterystyczny dla mięsa grillowego oraz tłuszczu. Mogą...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Wędzonki na cenzurowanym

    ...ilość to nadal sporo. Wędzona ryba ma więcej kwasów omega-3 niż smażona. Wadą wędzonek jest to, że zawierają sporo soli - przed obróbką wkładane są na kilka godzin do solanki. Dlatego nie są dobrym(...) temperatura. Na zimno - dym ma nie więcej niż 30ºC, czas wędzenia trwa kilka dni. Dzięki temu ryby zyskują dłuższą trwałość. Zachowują zdecydowanie więcej składników odżywczych. Niższa temperatura...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść makrelę

    ...marynatę z 3/4 szkl. octu, 2 łyżek cukru, 2 liści laurowych, po 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, po 1/2 łyżeczki kolendry i gorczycy, łyżeczki chilli w płatkach. Ostudź, zalej ryby wyjęte z solanki...

  • Śniadanie do szkoły nie musi być nudne, ale nie musi też być wyszukane, wymagające znacznych nakładów pracy i pieniędzy. Wystarczy zastanowić się chwilę, co można zrobić, by było i smacznie, i ciekawie. Fot. 123RF/Picsel Są dzieci, które ze smakiem zjadają wszystko co naszykują rodzicie. Są też dzieci, które śniadania w domu nie zjedzą, a drugie przyniosą z powrotem do domu i będą chować w tornistrze. Tych drugich warto uczyć zdrowego i regularnego odżywiania, te pierwsze z radością...

  • Jak wybrać dobrą i zdrową rybę

    ...robisz zakupy w supermarkecie i masz wiele podobnych produktów do wyboru. Kupując śledzie z beczki, zwróć natomiast szczególną uwagę na wygląd solanki. Jeżeli zalewa w beczce jest bardzo mętna i nie...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...