• Informacje na temat:

    sola

Przepisy na temat: sola
  • Sola zapiekana

    Pomysł na obiad.

  • Pyszna, szybko się robi:)

  • Zioła zamiast soli

    Nadmiar soli w jadłospisie zwiększa ryzyko wielu chorób, m.in. nerek, układu sercowo-naczyniowego osteoporozy, nadciśnienia tętniczego i nowotworu żołądka.

  • Przepis jest banalny, nie wnosi nic nowego do świata przepisów kulinarnych, ale mi ten obiadek bardzo smakował i muszę się nim podzielić, tzn. przepisem, nie obiadkiem:)

  • Czarna... sól

    Do sezonowania mięsa, do pieczeni, do dań jednogarnkowych lub wykańczania potraw - oto, do czego można wykorzystać czarną sól. Szef kuchni Aleksander Baron uzyskuje ją z resztek suchego chleba razowego, z którego robi coś na wzór spalonego ciasta...

  • Jak zwykle szybkie i dobre.

  • Sola ze smażoną cytryną na buraczkach

    Buraki gotuj 15 minut, odstaw w wodzie, w której się gotowały, na noc.

  • Bardzo smaczne i dietetyczne danie

  • Modna sól himalajska – czy faktycznie taka zdrowa?

    Popularna ostatnio różowa sól rzeczywiście pomaga uzupełniać niedobory mikro i makroelementów. Warto jednak wiedzieć, jak odróżnić oryginał od podróbki i czym można ją zastąpić.

  • Wymaga troszkę pracy, ale to miła odmiana w moim menu i chętnie poświęcam temu daniu swój czas:)

Artykuły na temat: sola
  • Przyprawiaj, nie sól

    Dlaczego naszym dzieciom grożą w dorosłości nadciśnienie i choroby serca? Wszystko za sprawą wszechobecnej soli.

  • Wydawać by się mogło, że niewiele jest do powiedzenia w temacie soli. Wszyscy wiemy jak wygląda, znamy jej smak i wiemy, czym grozi przesadzenie z jej ilością. Jednak biała, jodowana sól, którą najczęściej możemy znaleźć w solniczkach to tylko jeden z wielu jej rodzajów. Fot.123RF/Picsel Możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów soli. Różnią się od siebie kolorem, smakiem, sposobem pozyskiwania, i co ważne - ceną. Dodatkowo, każda sól nieco inaczej na smak gotowanych przez nas potrawy. Dziś...

  • Czy sól wyłącznie szkodzi?

    Kiedyś nazywana białym złotem, dziś straciła swoje dobre imię... Okazuje się, że nie do końca słusznie umieszczamy sól na czarnej liście.

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...

  • Lecznicze kuracje z soli

    Jej podstawowe zadanie to nadawanie smaku potrawom. Ale możesz też wykorzystać terapeutyczną moc soli. Odpowiednio zastosowana zadziała przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, odkażająco i wzmacniająco. Jest też naturalnym środkiem przeciwbólowym.

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponad dwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie. W zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia możemy znaleźć informację, że powinniśmy zjadać nie więcej niż 5 gramów soli dziennie. Jest to mniej więcej tyle, ile mieści się na łyżeczce do herbaty. Warto wziąć pod uwagę, iż liczba ta obejmuje nie tylko...

  • Escada Flor del Sol

    Tego lata nowa edycja limitowana Escada Flor del Sol celebruje wakacje, wolność i przyjaźń. Ten kobiecy, uzależniający zapach momentalnie przywodzi na myśl słoneczną letnią eskapadę.

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF/Picsel Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują,...

  • Gomasio zamiast soli

    Podajemy przepis na tanią oraz smaczną przyprawę. Pochodzi z kuchni japońskiej, gdzie używa się jej zamiast czystej białej soli.

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują, że...

Zdjęcia na temat: sola
  • Sól himalajska różowa
  • Sól morska o obniżonej zawartości sodu
  • Wafle ryżowe z solą himalajską
Wideo na temat: sola
  • Jak wyczyścić buty z soli?

    Sól, którą posypuje się zimą ulice i chodniki, szkodzi nie tylko samochodom, ale przede wszystkim naszym butom! Dopiero gdy te wyschną, pojawiają się na nich brzydkie, białawe osady, które nie tylko pozostawiają nieprzyjemne wrażenia estetyczne, ale też niszczą strukturę buta, czyniąc go bardziej podatnym na zniszczenia. Jak więc szybko i skutecznie pozbyć się soli z butów? Poznajcie nasz poradnik - przyda się każdemu!

  • Sól kuchenna pod lupą

    Sól to potoczna nazwa chlorku sodu (NaCl). Stosowana jest jako przyprawa oraz konserwant. Nadużywanie tego składnika w diecie to jeden z czynników wpływających na powstawanie chorób cywilizacyjnych. Badania wykazały, że nadmierne spożycie sodu ma bezpośredni związek z zachorowaniem na nadciśnienie tętnicze oraz chorobami nerek. Lekarze wskazują, że chlorek sodu przyczynia się do cukrzycy typu II oraz nadwagi i otyłości. Jaka jest dzienna dawka soli zalecana przez Światową Organizację Zdrowia?

  • Brownie z solą

    Smakuje doskonale.