• Informacje na temat:

    soki jabłek robi się przez

Przepisy na temat: soki jabłek robi się przez
  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...swoich witamin i składników mineralnych. Marmolady przygotowuje się z przecierów owocowych, zagęszczanych przez długotrwałe gotowanie z cukrem. Dobra powinna mieć konsystencję gęstej pasty. Dżem(...) konsystencję gęstej pasty. Do powideł w zasadzie nie dodaje się cukru. W związku z tym owoce, z których mają być zrobione, muszą być bardzo dojrzałe i słodkie, aby gotowe przetwory nie skwaśniały podczas...

  • 5 najczęściej powtarzanych mitów o sokach

    Mamy świadomość, że soki, jako produkty powstające z warzyw i owoców zawierają pochodzące z nich witaminy oraz inne, cenne składniki odżywcze. Jednocześnie na temat soków wciąż krąży wiele fałszywych przekonań. Wynikają one przede wszystkim z nieznajomości przepisów prawa, jakimi objęta jest produkcja soków, a także z nieznajomości samego procesu ich powstawania.

  • ​Olenderskie powidła z buraków, jabłek i dyni

    Powidła buraczane z dodatkiem jabłek i dyni, to jedna z pamiątek, jakie pozostały po osadnikach olenderskich, mieszkających nad Wisłą od XVI do połowy XX wieku. Tradycja ich wyrobu przetrwała w niektórych wsiach pod Płockiem, jak Świniary, Sady czy Nowosiadło.

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Według danych gromadzonych przez Banki Żywności w Polsce marnuje się 9 milionów ton jedzenia rocznie. Badacze nie mają wątpliwości – jeśli nie zmienimy swoich przyzwyczajeń, ceny żywności poszybują(...) ZERO WASTE po polsku”. W rozmowie z Interią podpowiada, co możemy zrobić, by kupować mniej, ale jeść lepiej, zdrowiej i przede wszystkim taniej.

  • Chce mi się pić!

    ...wodę. Dzieciom warto serwować także soki, koniecznie te przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci (na etykiecie powinna być informacja od jakiego wieku można je podawać). Robi się je z owoców(...) dopajania. Natura tak to sprytnie wymyśliła, że przez pierwsze kilka minut ssania pokarm jest rzadki i gasi pragnienie. Dopiero po tym czasie staje się gęstszy i zyskuje większą wartość odżywczą...

  • Jaki soczek​ dla brzdąca?

    Utarło się, że soczki są pełne witamin i doskonale służą dzieciom. Ale czy każdy napój kupiony w sklepie lub przyrządzony w domu jest dla malucha równie zdrowy? Niekoniecznie. Dlatego przed napełnieniem kubeczka niemowlęcia lub dwu-, trzylatka warto się dobrze zastanowić, jaki sok będzie dla malca najlepszy.

  • Do stołu? Do grilla!

    Kiedy z ogrodu powoli wracamy do domu, także z gotowaniem i przyjmowaniem gości, okazuje się, że jest na to rada: grill stołowy. Idealny na wieczorne posiadywanie w gronie przyjaciół - twierdzi Martin Nordin, autor książki "Ogniem i dymem".

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

  • Czas jesienno-zimowego spadku odporności

    Dużymi krokami zbliża się okres jesienno-zimowy, kiedy częściej narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. W tym czasie powinniśmy zadbać o siebie szczególnie uważnie, dostarczając naszemu organizmowi niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania i walki z infekcjami dawkę witamin oraz składników odżywczych.

  • Nalewki lecznicze

    Z cebuli, czosnku, dzikiej róży czy jarzębiny nasze babcie robiły różne medykamenty. Starsze pokolenia pamiętają ukryte w głębi kredensu karafki, w których trzymano tajemne trunki, będące - według ich "producentów" - panaceum na wszystkie dolegliwości ciała i ducha.

Artykuły na temat: soki jabłek robi się przez
  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    .... W związku z tym owoce, z których mają być zrobione, muszą być bardzo dojrzałe i słodkie, aby gotowe przetwory nie skwaśniały podczas przechowywania. Natomiast galaretkę otrzymuje się z soku owocowego(...)Sklepowe półki pełne są słoików z przetworami, które mają przystępną cenę i wyrazisty smak. Wystarczy jednak przeczytać skład gotowego dżemu - często znajduje się w nim zaledwie 40 procent owoców...

  • Wszystko, co musisz wiedzieć o sokach i musach

    Soki i musy to witaminy w smart formie – są smaczne, modne i przede wszystkim wygodne. Warto o tym pamiętać nie tylko 30 maja – w Światowy Dzień Soku - ale przez cały rok. Przeczytajcie nasz tekst i przekonajcie się, co jest prawdą, a co szkodliwym mitem na temat soków i musów.

  • Żywe soki - zdrowe i pyszne

    ...​Sklepowe półki wprost uginają się od różnego rodzaju soków. Jedne są w kartonach, inne w butelkach. Jedne mętne, z miąższem, inne klarowne. Pasteryzowane, odtworzone z zagęszczonego soku lub świeżo wyciskane, jednodniowe. Jak w tym gąszczu produktów wybrać te najlepsze, najwartościowsze i czy w ogóle mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Czy w ogóle warto je pić?

  • Czy warto robić domowe przetwory?

    Choć na pierwszy rzut oka nie różnią się od przetworów, które znajdziemy w sklepach, domowe dżemy, soki i marynaty mają swój niepowtarzalny smak, aromat, a przede wszystkim są znacznie zdrowsze od kupnych odpowiedników. Dlaczego? W domu robimy je ze świeżych warzyw i owoców, pochodzących z własnego ogródka lub zaufanego źródła, np. gospodarstw ekologicznych, gdzie do uprawy nie wykorzystuje się...

  • Co się dzieje z twoim ciałem podczas warzywnego detoksu?

    Końcówka zimy sprzyja kuracjom oczyszczającym organizm. W ten sposób możemy przygotować go do trudów przedwiośnia. Warto pozbyć się toksyn oraz wzmocnić odporność przed nadchodzącym okresem spadku odporności.

  • Już czas robić przetwory

    Skuśmy się na nowe smaki. Dżem malinowy zróbmy z bananami. Wiśniową konfiturę wzbogaćmy czekoladą, a jagody − jabłkami.

  • Blender próżniowy i wyciskarka wolnoobrotowa – jak sprawdzają się w kuchni? Test użytkowników

    Zdrowy tryb życia nieodłącznie kojarzy się nie tylko z gotowaniem, ale także spożywaniem dużej ilości świeżych warzyw i owoców. Czy przyrządzanie potraw musi kojarzyć się z ciężką pracą? Zapytaliśmy o to nasze testerki dając im do sprawdzenia blender próżniowy oraz wyciskarkę wolnoobrotową marki Philips.

  • Dlaczego Polacy ciągle nie odżywiają się prawidłowo?

    W Polsce od dłuższego czasu panuje powszechna moda na prowadzenie zdrowego trybu życia, czyli uprawianie sportów i zdrowe odżywianie. Przynajmniej teoretycznie. Większość z nas, zapytana o przepis na zdrowie od razu odpowie: ruch oraz zdrowa, bogata w warzywa i owoce dieta. To prawda, znamy zalecenia specjalistów. Ale czy się do nich stosujemy?

  • Czuj się młodo, żyj długo

    To, ile masz lat, nie zawsze wynika z daty urodzenia. Odkryj, jak czuć się młodo niezależnie od wieku!

  • Schudnij jak Adele - dieta SIRT

    Metamorfoza Adele wciąż robi ogromne wrażenie. Gwiazda schudła blisko 45 kilogramów. Plan żywieniowy, który wdrożyła nazywany jest dietą SIRT. Na czym polega?