• Informacje na temat:

    soczewica z puszki

Przepisy na temat: soczewica z puszki
  • Gulasz z indyka z soczewicą

    ..."Soczewica brązowa – świetnie zastępuje białko w diecie wegetariańskiej, jest bardzo bogata w kwas foliowy (pół szklanki pokrywa mniej więcej 80 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik niezbędny w diecie ciężarnych). Ponadto zawiera sporo żelaza oraz witamin i składników mineralnych. Spożywanie jej z warzywami bogatymi w witaminę C usprawnia przyswajanie żelaza." - pisze w swojej książce...

  • Czerwona soczewica duszona z kiełbasą, cebulą, czosnkiem i chili. Proste, odżywcze i sycące danie. *Soczewica jest wysoko ceniona wśród wegetarian. Wynika to z tego, że jest bogatym źródłem białka niezwierzęcego. W 100g surowej soczewicy jest aż 25g białka! Ponadto jest doskonałym źródłem błonnika oraz minerałów.

  • Zapiekane gołąbki z soczewicą i marchewką

    Kapustę oczyść, włóż do garnka z wrzącą wodą, gotuj chwilę, wyjmij, oddziel kilka liści.

  • Pyszna jako przekąska bądź w moim przypadku jako dodatek do obiadu np. zamiast ziemniaków, czy ryżu

  • Gulasz z wołowiny z soczewicą

    Składniki: 1 kg wołowiny bez kości szklanka soczewicy bulwa kopru włoskiego zielona papryka 125 g kapeluszy pieczarek 400 g pomidorów z puszki 3 szklanki bulionu wołowo-grzybowego 1/2 szklanki czerwonego wina ząbek czosnku łyżeczka mielonej papryki 1/4 szklanki mąki 2 łyżki oliwy sól i pieprz 4 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek koperek Przygotowanie...

  • Swietna przekaska miedzy posilkami, zawierajaca witaminy A, B1, B2 i C.

  • Soczewica z kulkami mięsnymi

    Pożywne jesienne danie.

  • Pierogi z soczewicą

    ..., - 4 plasterki ananasa z puszki, - 1 mała chili, - 2 cebulki dymki, - łyżka gęstej śmietany, - 3 żółtka, - 12 orzechów nerkowca Przygotowanie: Przygotować ciasto dodając do niego po łyżeczce curry...

  • Typowo wegetarianskie,dobre zwaszcza ziemniaki,ale co dzien jesc bym tego nie chciala.

Artykuły na temat: soczewica z puszki
  • Soczewica - skarb na talerzu

    .... Z kolei nasiona i kiełki o lekko pikantnym smaku to idealny składnik sałatek. Soczewica może być także podstawą wszelkiego rodzaju farszów: do pierogów, naleśników, pasztecików, zapiekanek czy mięsnych rolad. Można do nich użyć tej z puszki, gdyż nie wymaga już gotowania. Ta roślina sprawdza się też jako samodzielne danie, np. w sosie pomidorowym lub grzybowym. Znakomity jest pasztet z soczewicy...

  • O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej? Fot. 123RF/Picsel Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć...

  • Lekko ciepla salatka: soczewica, fasolka i pomidory

    ...uznania Soczewice gotujemy 20 minut w osolonym wrzatku z lisciem laurowym, galazka zielonej pietruszki...  Podobnie z fasolka. Ale gdy nie mamy czasu to mozemy posluzyc sie mrozonkami badz soczewica z puszki i fasolka z puszki... salatka troche straci na smaku. Pomidory kroimy na kostke. Szalotke siekamy mieszamy w misce z musztarda i pieprzem, dolewamy 3-4 lyzki oliwy, badz mieszanki...

  • O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej?   Fot. 123RF Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć na...

  • Faszerowane cebule

    ...puszczą sok. Odparuj. Grzyby powinny być lekko przysmażone. Wtedy dodaj odcedzoną i wypłukaną na sicie soczewicę, pomidory z puszki i 400 ml wody (najlepiej wlać wodę do puszki po pomidorach, by dokładnie wypłukać sok). Zagotuj sos, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż soczewica zmięknie, a sos zgęstnieje. Wtedy dodaj posiekane liście oregano lub majeranku...

  • O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej? Fot. 123RF Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć na te...

  • Jadłospis dla planety

    ...​Chwila słabości i wołowy burger trafia na talerz. Mały grzech, ale pomnożony przez miliard zagraża światu. Jemy za dużo mięsa i cukru, mało warzyw. To ma wpływ na zdrowie i na zasoby Ziemi. Za 20 lat planeta nas nie wyżywi, ponieważ produkcja mięsa pozbawi ją rezerw wody i ogołoci z upraw. Czeka nas asceza? Nie, raczej... fleksitarianizm. Czyli czasem kotlet, ale częściej soczewica i fasola...

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych, a ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Oto kilka propozycji naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem...

  • Dal z soczewicy z kurkumą 

    Przygotowanie: 1. Na dnie dużego garnka  rozgrzej olej. Wrzuć obraną  i drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, wsyp  wszystkie przyprawy. Smaż około minutę, ciągle mieszając. 2. Pomidory z puszki pokrój  i dodaj do cebuli. 3. Wsyp soczewicę i wlej około 5 szklanek wody. Zmniejsz ogień i duś 15-20 minut,  aż soczewica wchłonie  większość wody. 4. Dopraw solą i dodaj mleko kokosowe...

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych, a jednocześnie wyjątkowo niedocenianych produktów spożywczych. Warto zadbać, aby jak najczęściej gościła na naszych talerzach. Fot. 123RF/Picsel Soczewica jest znana człowiekowi od zarania dziejów, co potwierdzają badania archeologiczne. Wymieniana jest w Biblii w Księdze Rodzaju. Ezaw oferuje prawo swojego pierworództwa Jakubowi, właśnie za misę soczewicy. Ta najzdrowsza roślina strączkowa popularnością cieszyła się również w czasach...