• Informacje na temat:

    smazonych udek na patelni

Przepisy na temat: smazonych udek na patelni
  • Zagrodowe rozmaitości

    Danie dla miłośników drobiowych udek...

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Udka kurczaka w karmelu

    Takich udek jeszcze nie jedliście!

  • Smakowity drób w warzywach i ziołach

    ...ilością wody,  zagotuj, zbierając pianę  z powierzchni wywaru. 2. Paprykę i brokuł oczyść, opłucz, rozdrobnij. Marchewki oraz ziemniaki obierz, pokrój na kawałeczki, dodaj do udek. Gotuj dalej przez(...). Gotuj razem 10 minut. Wrzuć zielony groszek (bez wcześniejszego rozmrażania). Przypraw solą oraz pieprzem. Gotuj dalej jeszcze 5 minut. Przed podaniem potrawę udekoruj odłożonym tymiankiem. Dobra...

  • Przysmaki zza wschodniej granicy

    ...patelni. 2. Dodajemy masło, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, smażymy wszystko razem kilka minut, aż cebula się zeszkli. 3. Obieramy, myjemy i rozdrabniany warzywa (marchewki, pietruszka, por, seler(...) z mlekiem. 2. Dodajemy do mąki wodę z mlekiem, jajka i dwie łyżki oleju, mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji ciasta 3. Smażymy naleśniki (najlepiej już bez dodatku tłuszczu na zwykłej patelni...

  • Pieczony kurczak z lekkim nadzieniem

    ...wzdłuż kręgosłupa. Oddziel skórę od mięsa i od korpusu. Ostrożnie wytnij kości z udek.  2. Mięso kurczaka zmiel. Wymieszaj z kaszą, morelami, marchewką oraz jajkiem. Farsz przypraw na pikantnie curry, chili oraz solą i pieprzem. Masę rozsmaruj na płacie skóry. Farsz nałóż również do udek. Ponownie uformuj tuszkę. Zszyj bawełnianą nitką albo zepnij wykałaczkami. Wierzch posmaruj olejem. Ułóż...

  • Kurczak w cieście lub gęstym sosie

    ...rozgrzej do 200 st.  3. Ziemniaki pokrój. Na pozostałym oleju usmaż udka (10 min z każdej strony). Przełóż do brytfanki. Na patelni zrumień (10 min) ziemniaki z cebulą i resztą przypraw. Wlej piwo, przełóż do udek.  4. Ciasto rozwiń, lekko rozwałkuj. Przykryj nim składniki w brytfannie, dociskając na bokach do ścianek. Ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30 min. Udekoruj...

  • Sprawdzone sposoby na kaczkę

    ...z wierzchu białą substancję, odlej masło do słoiczka, pozostawiając na dnie białe resztki. 3. Przed pieczeniem i duszeniem udek czy piersi natnij ich skórę, połóż na patelni skórą do dołu i smaż na dużym...

  • Udka kurczaka w karmelu

    Składniki na 10 porcji: 10 udek kurczaka 1 szklanka cukru 1 łyżka sosu sojowego 3 torebki ryżu 1/2 selera po 1 marchewce, pietruszce i cebuli po 1 łyżce ziaren sezamu(...) w słupki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa. Posypać solą, pieprzem oraz chili, smażyć 7 minut, ciągle mieszając. Dodać słonecznik i sezam, smażyć 2 minuty. 3. Na koniec wymieszać warzywa...

  • Paella

    Składniki: 50 dag ryżu do paelli (okrągłego) cebula papryka wybrane owoce morza, np. krewetki, małże 6 udek kurczaka 3 kiełbaski chorizo 5 szkl. bulionu szafran oliwa 2 cytryny Przygotowanie: Na patelni na oliwie podsmaż chorizo. Dodaj udka, zrumień, zdejmij. Obsmaż posiekaną cebulkę i paprykę. Dodaj ryż, smaż, aż się zeszkli. Do ciepłego bulionu dodaj szafran. Zalej ryż...

Artykuły na temat: smazonych udek na patelni
  • Domowe pasztety

    .... Na wierzchu ułóż karmelizowaną cebulę. Pasztet drobiowy w boczku Składniki na ok. 20 porcji: 1 kg ugotowanych udek z kurczaka, 2 ugotowane marchewki, 1 ugotowana pietruszka, 1 mały kawałek(...). Bułkę zalej bulionem. Wątróbki oczyść i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj wątróbkę, smaż ok...

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Historia pewnej bułki

    .... Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wrzuć na nią pieczywo. Smaż ok. 5-10 minut, często poruszając patelnią, aż grzanki się zrumienią. Zmiksuj natkę z bazylią, czosnkiem i pozostałą oliwą. Polej tą(...). Dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem. Panierką posmaruj filety rybne z jednej strony. Rozgrzej oliwę na patelni, połóż na niej filety panierką do dołu. Smaż minutę, a następnie dodaj masło, włóż...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Gofry gryź!

    ...głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć masę selerowo-cebulową i smaż ok. 6-8 minut, mieszając. Dodaj zmieloną papryczkę i smaż kolejne 6-8 minut. Dorzuć pokrojony w drobną kostkę boczek, przyprawy(...) gofrownicy po 4-5 minut. Na rozgrzanym oleju smaż chorizo 1-2 minuty po obu stronach. Po zrumienieniu kiełbasek wrzuć posiekane szalotki. Smaż je przez chwilę, dodaj zioła i wymieszaj. Zdejmij patelnię...

  • Grill brzmi trochę groźnie, kiedy trzeba przygotować coś innego niż kiełbaski albo warzywa, piekarnik też trochę straszy, bo nigdy nie wiadomo jaki sposób grzania będzie najlepszy dla potrawy, a kuchenka mikrofalowa zawsze źle potraktuje jedzenie. Fot.123RF/Picsel Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso. 1. Nie wrzucaj mięsa na...

  • O, kurczę!

    Pikantny kurczak z grillowaną kukurydzą, awokado i tortillą (dla 4-6 osób) Poziom trudności: 2 Czas przygotowania: 1 godzina + 30 minut na marynowanie mięsa Składniki: 10 udek kurczaka bez(...) spożywczą i wstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty dania (nie krócej niż 30 minut). Rozgrzej grill lub patelnię grillową i skrop oliwą kolby kukurydzy. Ułóż na ruszcie, piecz ok. 10-12 minut...

  • Jak w kilka chwil przygotować smaczne i sycące śniadanie? Na to pytanie odpowie Piotr Sajdak w pierwszym odcinku vloga "Florina - Zasmakuj Radości". Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

  • Jedyne zdrowe fastfoody

    ...minut Porcja: 495 kilokalorii Udka w panierce płatków Składniki na 4 porcje: 8-12 niewielkich udek kurczaka, 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 1-2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia(...) przez praskę czosnkiem. Duś kilka minut. Na koniec dodaj przyprawy. 3. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na części. Z każdej zrób nieduży płaski placuszek. Placki smaż na suchej patelni pod...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Fot. 123RF/Picsel Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy...