• Informacje na temat:

    smażony patison

Przepisy na temat: smażony patison
  • Patisony i cukinie - świetne pod beszamelem

    Brak pomysłu na obiad? Sięgnij po sezonowe warzywa. Cukinie i patisony będą świetne pod beszamelem. Jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa, dodajmy do potrawy także pierś z kurczaka. Uzyskamy wysublimowane, lecz dobrze doprawione danie.

  • Wypróbowany przepis na "Faszerowany patison"

  • Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

    Sposób przygotowania Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min). Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek...

  • Dzisiaj proponuję bardzo prosty sposób na przyrządzenie patisona.

  • Coś pysznego na obiad

    ...(niekoniecznie). Wymieszaj z warzywami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość posyp solą, pieprzem, oregano, gałką.  3. Warzywa piecz przez godzinę w temp. 180°C. Podawaj z oliwkami i patisonami...

  • Połączenie patisona z ryżem i mięsem mielonym

  • Nadziewane patisony

    Składniki: 1 cebula 1-2 ząbki czosnku, olej 30 dag mięsa mielonego po 1 czerwonej, żółtej i zielonej papryce 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 6 średnich patisonów, sól(...) koncentrat. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 3. Patisony opłucz, odkrój górne części. Wydrąż środki patisonów. Nałóż farsz. Warzywa ustaw na blasze w piekarniku, przykryj odkrojonymi "czapeczkami", skrop...

  • Sprawdzony przepis na "Patison faszerowany na słodko"

  • Nadziewane dynie i patisony

    Sposób przygotowania 1. Patisony umyj, odetnij wierzchy. Wydrąż miąższ i posiekaj go albo grubo zetrzyj.  2. Do mięsa mielonego dodaj musztardę, tymianek, kurkumę i mieloną paprykę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. 1 łyżkę oleju rozgrzej, włóż doprawione mięso, smaż 5 minut. Dodaj miąższ z patisonów i pokrojone serki. Podgrzewaj, mieszając, aż się rozpuszczą. Przełóż na talerz...

  • Z patisonem są też smaczne.

Artykuły na temat: smażony patison
  • Patison na talerzu

    Mniejszy brat dyni, kabaczka i cukinii. Warto go posmakować - patison jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość.

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Boski patison

    Nadziewane Składniki na 4 porcje: 8 małych patisonów, 30 dag mięsa mielonego, mała torebka ryżu, cebula, mała czerwona papryka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, bazylia(...), pieprz, cukier Przygotowanie: 1. Patisony umyj, zetnij wierzchy, wydrąż środki. Lekko posól. Ryż ugotuj na półtwardo. Cebulę pokrój w kostkę, podobnie - umytą paprykę. Podsmaż warzywa na oleju, cały...

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Niebezpieczne związki

    O tym, że szkodzą nam nie same produkty spożywcze, a ich określone połączenia, wiadomo nie od dziś. I nie chodzi tylko o polane tłuszczem czy podawane ze smażonym (również tłustym) mięsem ziemniaki, które w takim zestawie katastrofalnie wpływają na figurę.

  • Basta! Pomyślał Kevin Aiston, kiedy usłyszał od kolejnego Polaka: Przecież Wielka Brytania nie ma żadnej przyzwoitej kuchni. Postanowił rozprawić z wszelkimi stereotypami w swojej najnowszej książce „Kevin sam … w kuchni. Nie tylko Fish & Chips”. Na pierwszy ogień wziął English breakfast, które złą sławę ma nie tylko w Polsce: „Podobną opinię ma na świecie polski kotlet schabowy. Z ziemniakami z wody polanymi okrasą, pospanymi koperkiem. Tak naprawdę jest pyszny! Zawsze, kiedy jadę pociągiem...

  • Faszerowane patisony

    Zaskocz znajomych pomysłem- faszerowane patisony są nie tylko smaczne, lecz także wyjątkowo efektowne.

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Krem z cukinii i melona

    Sposób przygotowania: 1. Umytą i osuszoną cukinię oraz patisona pokrój w kostkę.  2. Obraną cebulę i czosnek posiekaj. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w grube plastry 3. W garnku rozgrzej masło z olejem. Wrzuć cebulę, czosnek, ziemniaki, cukinię i patisona. Smaż kilka minut, mieszając, aż się zarumienią.  4. Oprósz warzywa solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową, wymieszaj. Po minucie...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...