• Informacje na temat:

    smazony makaron z makrela

Przepisy na temat: smazony makaron z makrela
  • Lasagne w nowej wersji z łososiem

    ..., wymieszaj. Wlej mleko, miesząc, by nie powstały grudki. Zagotuj. Zestaw, dodaj 2 łyżki śmietany, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem.  4. Do naczynia żaroodpornego włóż trochę sosu, płaty makaronu...

  • Śniadanie – wykorzystaj kulinarną moc

    Twoje śniadanie nie musi być monotonne. Jeżeli ugotowałeś dzień wcześniej za dużo makaronu, możesz wykorzystać go do przygotowania pożywnego śniadania. Dodając aromatyczne przyprawy zaskoczysz domowników poranną frittatą.

  • Niebanalne pomysły na "jajeczne" śniadania

    ...spaghetti z wczorajszego obiadu. Oto pełna lista produktów, z której wyczarujemy fritattę:  "Makaron wymieszaj z serem, pokrojonymi w kostkę pomidorami, makrelą, dodaj czosnek, zioła. Dopraw solą oraz pieprzem. Jajka ubij, aby były puszyste, dodaj śmietanę. Jajka wymieszaj delikatnie z makaronem. Smaż na patelni z dwóch stron" - tłumaczy Wawryniuk. Szef kuchni poleca jeszcze jedno danie, które...

  • Ulubione letnie przysmaki

    ...apetytu starszaka. Dania mają też bardziej wyraziste smaki oraz zawierają większe kawałki mięsa, warzyw, ziemniaków czy makaronu. H jak hot-dog Tych sprzedawanych w budkach na ulicy lepiej nie(...) rybę, zdecyduj się na morską (jak dorsz, halibut, łosoś, sola, flądra, makrela, śledź). Dla dziecka poniżej 3. roku zamów np. danie z grilla lub zdejmij tłustą panierkę. Nawet jeśli zdecydowałaś się na...

Artykuły na temat: smazony makaron z makrela
  • Pięć powodów, dla których warto jeść makrelę

    ...) zapewnia ponadtrzykrotne dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 oraz prawie 3/4 dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-6. W dodatku makrela wędzona zawiera ich ponad dwa razy więcej, niż surowa(...) tkanek. Makrela jest wskazana dla osób po zabiegach chirurgicznych oraz kontuzjach mięśni i kości. Pobudza budowę białek mięśniowych i pomaga we wchłanianiu wapnia. Wzmacnia odporność: Dzięki dużej...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Co jeść, aby obniżyć poziom cholesterolu

    Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, a także produkty pełnoziarniste (razowe makarony i pieczywo), bo zawarty w nich błonnik utrudnia przyswajanie cholesterolu.

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Lecz się dietą

    ...orkiszowa z półtłustym twarogiem i miodem, sok pomarańczowy. Obiad Rosół wołowy z makaronem, ziemniaki z wody, pieczeń z indyka ze śliwkami, buraczki, kompot jabłkowy. Albo: krupnik na rosole wołowym(...). Kolacja Zapiekanka z ziemniaków z jajkiem, szynką, brokułami i fetą, sałatka z pomidorów z natką pietruszki i oliwą. Albo: klopsiki z indyka w sosie koperkowym z makaronem orkiszowym, surówka...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Jajka: jak naprawdę wpływają na nasze zdrowie ?

    ...tygodniowo. Wlicza się  w to oczywiście produkty jajeczne, jak ciasta, naleśniki, makaron.  Jajka w diecie wzmacniają kości i zęby Prawda: Zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, wapnia i wit(...).  Jajka i ziemniaki Bulwy zawierają minerały, które utrudniają przyswajanie żelaza i wapnia z jaj.  Jajka i ryby Np. łosoś, makrela Awidyna, obecna w białku jaja hamuje wchłanianie witamin z grupy...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Na tropie złych tłuszczów trans

    ..., trudno ich uniknąć. Narażone na ich spożywanie są osoby sięgające po gotowe produkty. Tłuszcze trans zawiera większość zupek z torebki, "szybkich" makaronów, przemysłowych wypieków. W związku z tym(...). Wieprzowina i kurczak też zawierają tłuszcze trans, ale w mniejszej ilości. Warto je zastąpić produktami ze zdrowym tłuszczem. Jego źródła to: ryby z zimnych mórz (łosoś, makrela, halibut, śledzie), oliwa...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...